Artikel top billede

(Foto: Tegning: Lene Sekjær)

Frivillige til kamp mod dansk it-analfabetisme

Et utraditionelt samarbejde mellem Ungdommens Røde Kors, Foreningen Nydansker, boligforeningen KAB og Microsoft skal give danske it-analfabeter nye muligheder i livet.

Ikke mindre end 38 procent af danskerne må betegnes som it-analfabeter, men det skal der nu rådes bod på.

Et nyt it-projekt skal sikre, at folk med få ressourcer også får basale it-færdigheder.

I dag overrakte Jørgen Bardenfleth, administrerende direktør i Microsoft Danmark, en check på 550.000 kroner til projektet, der skal udjævne den digitale kløft i Danmark.

Projektet indebærer, at der i år åbnes fire it-cafeer i Storkøbenhavn foruden to på asylcentre. Her tilbydes kurser - og certifikater - i basale it-kompetencer. Cafeerne vil hver især have 12-16 computere, og der vil være tre gratis kursusdage om ugen.

Unlimited Potential hedder kursusmaterialet, som svage it-borgere skal undervises i. Softwaren og hardwaren er sponsoreret af Microsoft, lokalerne stilles til rådighed af boligforeningen KAB, mens Ungdommens Røde Kors (URK) bidrager med frivillige undervisere til projektet.

Og det er altså mere end en tredjedel af befolkningen, der ikke er it-kyndige, og derfor ikke kan manøvrere i dagens it-samfund, hvor alt fra job-ansøgninger til bestilling af tid hos lægen sker pr. computer.

På it-cafeerne begynder man med det mest grundlæggende i arbejdet med pc og basisprogrammer, og de, som måtte have evnerne og lysten, kan med tiden gå videre til såvel brugen af regneark og grundopbygning af hjemmesider.

Et skridt på vejen til arbejde

"Vi oplever, at de fleste jobs i dag kræver et basalt kendskab til brugen af it. Projektet giver nogle kvalifikationer til nydanskere, der kan hjælpe dem på vejen til arbejdsmarkedet," fortæller Hanne Fuglbjerg, seniorkonsulent i Foreningen Nydansker.

Projektet er ikke den første af denne slags CSR-programmer (Corporate Social Responsibility), som Microsoft laver. De har blandt andet et lignende projekt kørende i Irland.

"Formålet med projektet er ikke at konkurrere med eksisterende formelle it-kurser. Det bygger på en fælles vision, at nogle borgere kan få nogle helt basale praktiske it-kompetencer. Der er ingen løfter om, at man på baggrund af disse kurser er garanteret et arbejde," fortæller Martin Rossen, kommunikationsdirektør i Microsoft.

Man skal da heller ikke forvente, at man med et certifikat på dette kursus er garanteret et job i en it-virksomhed. Hos it-producenten Dell er man dog positiv over for det private initiativ.

"Det er et flot og meget relevant initiativ, der fortjener succes. Hos Dell er basale it-færdigheder en nødvendighed i langt den overvejende del af de stillinger, der bliver slået op. Projekter som dette hjælper til at få mennesker med, der ellers potentielt kommer til at stå uden for arbejdsmarkedet," siger administrerende direktør for Dell i Danmark, Stig Jørgensen.

Hos Arriva, der har en lang række buschauffører ansat, er man også positive.

"Vi har ingen krav om, at man skal have nogen former for it-kundskaber for at blive buschauffør, men en del af undervisningen foregår på pc'er. Der er også en del elektronik i en bus, der gør, at det er en fordel at have flair for teknik," fortæller Martin Wex, pressechef i Arriva.

Alle skal kunne bruge den digitale forvaltning

Projektet falder på et tørt sted ifølge en rapport fra IT- og Telestyrelsen, der kom i marts 2007. Den viser, at 38 procent af alle danskere er it-analfabeter.

Men på trods af, at det offentlige vælger at digitalisere, så har man måske glemt at opkvalificere den del af befolkningen, der ikke er hoppet på it-toget. Der har hvert fald ikke været fokus på området blandt de politiske partier. Det mener Torben Møller-Hansen, direktøren for Foreningen Nydansker.

"Den demokratiske proces gør, at politikerne nogle gange først får øje på et problem, når skaden er sket. Vi forsøger her i sammenarbejde med andre organisationer at være katalysator på et område, der i den grad trænger til det," fortæller Torben Møller-Hansen.

Hos IT- og Telestyrelsen hilser man initiativet velkommen:

"Vi er meget positive over for dette initiativ, hvor private virksomheder og sociale organisationer går ind og tager et socialt ansvar," fortæller Jesper Fejerskov, chefkonsulent i IT- og Telestyrelsen.

"Vi har selv lige lanceret et nyt landsdækkende netværk, Lær-mere netværket, der ved hjælp af vores undervisningsmateriale skal styrke danskernes kendskab til de digitale muligheder."

Entusiasme omkring projektet

KAB, der stiller lokaler til rådighed, har endnu ikke villet løfte sløret for, hvilke konkrete boligafdelinger, der kommer til at få glæde af disse it-centre i deres nærområde.

"De boligafdelinger, vi har været i kontakt med, har været fyr og flamme for at kunne komme til at deltage i projektet," fortæller Jesper Nygård, administrerende direktør for KAB.

Allerede nu er der frivillige unge, der har meldt sig hos URK for at prøve kræfter med at opkvalificere svage it-brugere.

"De frivillige, vi skal finde, skal have it-kompetencer. Derfor er Microsoft en attraktiv partner at have, da de jo er et etableret navn i branchen," fortæller CSR konsulent i URK, Morten Lynge Madsen.

"Derudover afholder Niels Broch Handelsskole kurser for de frivillige, hvor de får kompetencer til at undervise i kursusmaterialet samtidig med, at de får pædagogiske og sociale kompetencer."

De første it-cafeer ventes at åbne før sommerferien.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere