Artikel top billede

Foto: Torben Klint (Foto: Torben Klint)

Når tavle og kridt er bedre end PowerPoint

Klumme: Folkeskolernes brug af digitale læremidler kritiseres for at have stået stille de seneste 13 år. Men nogle gange kan tavle og kridt stadig være det bedste værktøj.

Jeg undrede mig lidt, da jeg for nylig læste om en undersøgelse fra forskningsinstituttet Dream og Nationalt videnscenter for læremidler. Ifølge undersøgelsen bruger folkeskolelærerne ikke digitale læringsmidler i undervisningen, og det påpeges, at der ikke er sket meget med folkeskolelærernes brug af it de seneste 13 år.

Det er ikke fordi, jeg på nogen måde ønsker at frede folkeskolelærerne fra at skulle følge med udviklingen, og jeg bakker helt op om de initiativer, der er i gang for at styrke folkeskoleelevernes it-læring.

Men jeg må sige, at jeg gennem min professionelle erfaring med IBM-projektet Teknologi og Piger samt min personlige erfaring som mor til to børn har en lidt anden opfattelse af folkeskolens digitale udvikling.

Det er lidt ærgerligt, hvis der skal gøres et stort nummer ud af, at lærerne stadig bruger en gammeldags tavle. Tavlen bruges også i udbredt grad i erhvervslivet, her hedder den bare et whiteboard.

Og brugen af whiteboards handler ikke om, at man ikke har it-mæssige kompetencer. Det handler om, at det simpelthen er det bedste værktøj, når man i fællesskab skal udvikle en idé. At kunne udvikle en idé i samarbejde med andre er også en central kompetence, som man bør trænes i allerede i folkeskolen.

I mine øje er det helt centrale her, at vi holder et skarpt fokus på målene og ikke kun på midlerne. It-kompetencer er naturligvis meget centrale, og arbejdet med folkeskolernes brug af digitale læremidler bør have top-prioritering.

Men i de tilfælde, hvor en tavle er et bedre værktøj end eksempelvis en PowerPoint-præsentation, bør denne selvfølgelig kunne bruges uden, at det fører til ramaskrig.

Om man kalder børn i dag for Generation 2.0, Genera­tion it eller noget helt tredje, så er de vokset op med it og har en intuitiv forståelse for teknologi.

Vi skal klæde børnene bedst muligt på

Jeg synes ikke, det står så skidt til endda, når man tænker på, at eleverne faktisk bruger rigtig mange it-værktøjer i den daglige læring.

De søger helt naturligt på internettet ved hjælp af Wikipedia og Google, bruger multimedie-fremstilling i forbindelse med projektopgaver og anvender regneark i matematikundervisningen samt tekstbehandling til at skrive stil i fagene dansk, engelsk og tysk.

Min pointe er, at man selvfølgelig bør bruge it der, hvor it har en værdi for elevens læring, og at man aldrig bør slippe fokus på at gøre det sjovt og inspirerende for børn at udvikle de digitale kompetencer. Dette sker ikke blot ved, at man udskifter tavlen med PowerPoint-præsentationer.

Så hvor leder det os hen? Er der sket noget med folkeskolernes brug af digitale læremidler - ja. Kan vi gøre mere - et rungende ja! Men det bør ikke få os til automatisk at ophæve it i undervisningen som svaret på alle udfordringer. Vi skal holde fast i et differentieret syn på, hvilke midler der bedst fremmer de mål, vi har sat os.

Kun derved sikrer vi den stadige udvikling af en moderne folkeskole, som klæder vores børn og unge bedst på til at imødegå de kompetencekrav, der venter dem senere i livet.

Annette Stausholm Nielsen er direktør for teknisk
kompetence i IBM Nordic og initiativtager til projektet Teknologi og Piger.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere