Artikel top billede

Sådan rammer multimedieskatten dig

Multimedieskatten er ikke kun afgrænset til traditionelle medarbejderbetalte pc'er. Slæber du virksomhedens bærbare med hjem, skal du også betale skat.

"Lad være at slæbe din pc med hjem."

Så klar er beskeden fra Peter Høyer, specialkonsulent i Skatteministeriet, når han skal fortælle, hvordan man kan undgå at skulle betale den nye multimedieskat.

Selvom der altså ikke er tale om, at du har en medarbejder-pc stående permanent hjemme i stuen, skal du nemlig betale skat af de 5.000 kroner, som beløbet er fastsat til.

"Du ryger i beskatning, når du bærer maskinen ind på dit matrikelnummer som udgangspunkt," siger Peter Høyer.

Godt råd: Lad maskinen blive på arbejde
Selvom man altså bruger sin egen betalte ADSL-opkobling sammen med virksomhedens bærbare, er der skat på.

"Det er en beskatning både af forbrug og det hardware, du får stillet til rådighed," siger Peter Høyer og fortsætter:

"Det gode råd, hvis folk ikke vil betale skatten, at lade være med at slæbe virksomhedens ting hjem, som kan bruges privat," siger han.

Grænsetilfælde endnu ikke fastlagt

Peter Høyer erkender dog, at der naturligt vil komme tilfælde, hvor man bliver nødt til at fravige udgangspunktet om, at der ryger skat på, blot maskinen kommer over dørtærsklen til privaten.

"Det er klart, at der vil komme masser af grænsetilfælde. Hvad nu, hvis man skal til et vigtigt møde, må man så ikke tage den bærbare ud af bilen og ind i gangen, så den ikke bliver stjålet. Det skal vi nok også håndtere og finde en løsning på," siger han.

"Vi kender hensigten og ved også, hvad det skal koste, men de finere detaljer er vi ikke nået til endnu. Men den klassiske med at hive den bærbare med hjem og bruge den, så ryger du i beskatning," siger han.

Peter Høyer afviser dog, at reglerne vil stride mod sund fornuft.

"Jeg kan ikke forestille mig, at vi laver nogle skatteregler, der gør, at folk lader meget dyre computere stå ude i bilen, hvor de er nemme at stjæle. Det er den slags problemstillinger, vi er ved at komme ind på livet af, fordi vi ved af erfaring, at den slags spørgsmål bliver rejst," siger han.

Millioner og sund fornuft

Skatteministeriet regner med, at den nye skat vil betyde en indtægt på 750 millioner kroner.

I udregningen tager ministeriet højde for, at nogle vil fravælge goderne som følge af skatten.

Det tal er Skatteministeriet nået frem til ved at skønne, at der er 750.000 arbejdsgiverbetalte multimedier (fri telefon, internetopkoblinger, computere) fordelt på 450.000 personer.

Ministeriet skønner videre, at 25 procent af de personer efter indførelsen af multimedieskatten vil fravælge at få stillet det pågældende gode til rådighed.

Så er der 338.000 personer, der beskattes af 5.000 kroner, hvilket giver en skatteindtægt på 750 millioner.

Sund fornuft

Peter Høyer mener, at meget af debatten om den nye skat er juristeri. Når alt kommer til alt, mener han, er folk godt klar over, når de benytter en gode i privat regi.

"Det handler om sund fornuft. Jeg tror godt, folk ved, hvornår de bruger det privat, og hvornår, de ikke bruger det privat. Hvis du hver aften har den bærbare med hjem, selvom du skal på arbejde næste dag, og kobler dig op og sidder på Hotmail, så er du jo ikke i tvivl," siger han.

"Hvis du så en sjælden gang har den med hjemme og går på nettet, så kan man sige, at det nærmest er uretfærdigt. Men ja, så må man bare lade være med at tage den med hjem," siger han.

Selvom det praktiske endnu ikke er fastlagt, arbejder Skatteministeriet med udgangspunkt i at indkræve skatten ved at give arbejdsgiveren indberetningspligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere