Artikel top billede

Vi kommer til at mere datakriminalitet i fremtiden fra hackere som Lisbeth Salander. Det mener sikkerhedsfirmaet Trend Micro.

Vi generes fortsat ofte af de it-kriminelle

En analyse fra it-sikkerhedsfirmaet Trend Micro viser, at it-kriminaliteten på verdensplan er steget markant.

En stigning fra fem millioner unikke virustrusler i 2007 til over 16 millioner i 2008. Sikkerheden på nettet har aldrig været mere truet, mener it-sikkerhedsfirmaet Trend Micro i en ny rapport.

I rapporten vurderer Trend Micro, at sociale netværkssider såsom Facebook vil blive hårdt ramt af virusudviklere samtidig med, at internetkriminaliteten vil sprede sig over flere platforme som Apple og selskabets iPod-produkter.

Stigning også i Danmark

Det Nationale It-Efterforsknings Center (NITEC) er generelt enigt i, at fremtiden byder på flere trusler fra den elektroniske side.

"Generelt har vi oplevet en stor stigning i it-kriminaliteten over de senere år. Men fra 2007 til 2008 har vi set en udjævning i kurven. Det skyldes blandt andet, at man har fået it-efterforskningen som en integreret del af den lokale efterforskning," siger Søren Thomassen, chef for NITEC.

"Der er næsten ikke nogen større straffesager i dag, der ikke har et element af it, og hvor man ikke kan finde elektroniske spor. Men det er klart, at der er noget af kriminaliteten, der flytter fra den fysiske verden til den virtuelle verden."

Politiet samarbejder med internetudbyderne

NITEC har til daglig 70 medarbejdere, der arbejder på højtryk for at løse it-sager, som bliver anmeldt direkte til NITEC eller sendt ind fra de lokale politiafdelinger.

"Man har lavet en overordnet strategi, så det ikke kun er NITEC, der har med it-kriminalitet at gøre, men også de lokale afdelinger. Her uddannede man i 2007 og 2008 en række it-koordinatorer, der har ansvaret for it-kriminalitet ude i det regionale," siger Søren Thomassen.

It-kriminalitet et globalt problem

Det kan dog godt blive svært for det danske politi at skulle løfte byrden med it-kriminalitet alene.

"It-krimininalitet er et globalt problem. Derfor bliver man nødt til at samarbejde globalt omkring lovgivningen," siger Rik Ferguson, senior sikkerhedskonsulent i Trend Micro til Computerworld.

"Det nationale politi bliver ikke overflødigt, men man bliver nødt til at have hjælp af en lovgivning, der kan give mulighed for at undersøge forbrydelser, der foregår over landegrænser."

Undersøgelsen viser, at hele 34,3 millioner computere blev kapret mellem januar til november af botnets. Botnets kan bruges af hackere til at kapre rå datakraft, der så kan bryde komplekse adgangskoder til ellers sikre servere.

Samtidig vil virustruslerne i fremtiden også foregå over flere led, hvor et tilsyneladende harmløst program vil give de it-kriminelle folk adgang til udvidede muligheder for at installere mere farlig virus.

Rapporten kan hentes her og er skrevet af TrendLabs, en forskningsgruppe under Trend Micro.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere