Artikel top billede

Regeringen pønser på at samle regions-it i et center

Finansministeriet har i en hemmelig rapport lavet beregninger ud fra samme tankegang som Statens It. Regionernes kan spare 215 millioner om året, lyder det.

Mens prestigeprojektet Statens It er blevet kørt i pit, er Finansministeriet klar til at sende en toptunet udgave af regionernes it på banen ud fra selvsamme centrale tankegang.

110.000 it-brugere og 1.600 it-medarbejdere i regionerne ser dermed ud til at stå over for markante ændringer.

Det viser dokumenter, som Computerworld har haft adgang til.

Planerne fremgår af et udkast til en rapport, som Deloitte har udarbejdet på vegne af Styregruppen for Tværoffentligt Samarbejde, STS, Finansministeriet og Danske Regioner.

Rapporten anslår, at der er millioner at hente ved en mere effektiv administration i regionerne.

I det seneste udkast til rapporten fremgår det, at der er besparelser i størrelsesordenen 140 til 215 millioner at hente om året, hvis alle regioner administrerede lige så effektivt som de mest effektive.

Et sted mellem 100 og 150 millioner kroner af det beløb skulle kunne findes ved mere ensartet it-understøttelse.

It-arbejdet i regionerne omfatter ifølge rapporten 1.600 årsværk, der understøtter 110.000 ansattes arbejde.

Analysen sætter ikke tal på nøjagtig hvor mange af disse årsværk, en besparelse på 150 millioner vil skære væk.

Kuldsejlede Statens It er rollemodel

Rapporten lægger ikke skjul på, at den lægger sig op af den analyse, som førte til oprettelsen af de administrative servicecentre i staten.

Der har blandt andet i udarbejdelsen af rapporten været et ønske om "en sammenlignelighed med den gennemførte analyse af servicecentrene i staten," som det hedder i analysen.

Rapporten peger også på it-området som det mest iøjnefaldende besparelsesområde. Der tales om, at der er de "største forskelle i absolutte tal på it-området."

Og selvom analysen ikke er lige så direkte i anbefalingerne af en centralisering i et nationalt it-supercenter som forgængeren på det statslige område, så vil den komme til at spille en central rolle i de kommende forhandlinger mellem regeringen og regionerne om den økonomiaftale, som lægger rammerne for driften af regionerne.

Som det også var tilfældet med datagrundlaget for Statens It, så er tallene behæftet med en vis usikkerhed.

I en tabel med hovedtal for potentialerne fremgår det ligefrem af en note, at tallene er "behæftet med en overnormal usikkerhed."

Alligevel konstaterer Deloitte i en vurdering af sin egen analyse, at den har "høj kvalitet for analyser af denne karakter."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere