Artikel top billede

NEC og Renesas danner gigantisk chip-producent

De japanske chip-producenter NEC Electronics og Renesas Technology planlægger en sammenlægning i slutningen af april 2010.

Computerworld News Service: En planlagt sammenlægning af de to store chip-producenter, NEC og Renesas, vil skabe verdens tredjestørste chipproducent målt i omsætning.

Virksomheden vil desuden være ledende på markedet for micro-controllere og de såkaldte system-on-chip-produkter (SoC) til biler og mobilenheder.

Det nye firma vil få navnet Renesas Electronics Corporation og vil blive ledt af NEC's nuværende administrerende direktør, Junshi Yamaguchi, fortæller virksomhederne i en fælles pressemeddelelse.

Sammenlægningsplanerne kom i stand som en reaktion på den voldsomme konkurrence, der findes på chipmarkedet i dag, siger de.

Tidligere i år lovede NEC Corporation, som er moderselskab til NEC Electronics, at datterselskabet ville komme til at gennemgå 'gennemgribende reformer', og sammenlægningen ser ud til at være resultatet. Japanske virksomheder bliver ofte sammenlagt i krisetider, siger analytikere.

De to selskaber har tilsammen haft tab på mere end 16 milliarder kroner i løbet sidste regnskabsår, som endte 31. marts, og en samlet omsætning på næsten 72 milliarder kroner.

Intel stadig størst

Den samlede omsætning er stor nok til at sikre det nye firma en tredjeplads på listen over verdens største chip-producenter.

Intel er stadig nummer ét med en omsætning på godt 175 milliarder kroner. Derefter kommer henholdsvis hukommelses-giganten Samsung Electronics med en omsætning på knap 88 milliarder kroner og Toshiba, der har en omsætning på godt 57 milliarder kroner.

Det nye Renesas Electronics vil få en svær opgave med at beholde pladsen på listen. Virksomheden får dog en håndsrækning i form af knap 12 milliarder kroner fra de nuværende ejere af NEC Electronics og Renesas.

De to chip-producenter er begge født i slipstrømmen fra dotcom-boblen. NEC Electronics blev afledt fra NEC Corporation og Renesas blev skabt ud af sammenlægningen mellem de to chip-afdelinger på virksomhederne Hitachi og Mitsubishi Electric.

Når sammenlægningen er gennemført, vil NEC Corporation eje 33,42 procent af Renesas Electronics, mens Hitachi vil sidde på 30,72 procent af virksomheden og Mitsubishi på 25,14 procent. Banken Japan Trustee Services Bank vil desuden eje 1,54 procent.

Virksomhederne skal bruge både aktionærernes og myndighedernes godkendelse, før sammenlægningen kan gennemføres.

Chip-producenter over hele verden blev ramt hårdt af krisen. I januar gik det tyske firma Qimonda konkurs og i marts fulgte det amerikanske Spansion efter. Derudover har den taiwanesiske regering grundlagt en ny virksomhed, Taiwan Memory Company, der skal lede konsolideringen af landets forgældede DRAM-producenter.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere