Artikel top billede

Telefonskanning fører til mistænkeligheds-samfund

Telefonskanning har ringe efterretningsmæssig værdi. Se her hvorfor.

Dansk Folkeparti (DF) og regeringens plan om at genoverveje et tidligere forkastet forslag om masseovervågning af mobiltelefoner, møder ikke støtte hos tidligere operativ chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

DF har hevet forslaget op af papirkurven, efter at PET for nylig afslørede anholdelsen af formodede terrorister med konkrete terrorplaner mod Morgenavisen Jyllands-Posten.

Masseovervågningen gør det, ved hjælp af såkaldt falske basestationer, muligt at aflytte samtlige mobilsamtaler i hele bydele.

"Jeg har svært ved at se, i hvilke tilfælde det kan blive anvendeligt og brugbart for en efterretningstjeneste, måske bortset fra en nødretssituation," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

"Men jeg har meget nemt ved at se, hvilket alvorligt indgreb, det er i forhold til os almindelige brugere af de kommunikationsmidler, som findes i dag," siger han.

Kaster mistanken over alle

I Hans Jørgen Bonnichsens optik er telefonskanning et nyt eksempel på en farlig tendens til at etablere et mistænkeligheds- og mistillidssamfund.

"Man kaster mistanken ud over alle os rimelig fornuftige og velfungerende lovlydige borgere i dette land," siger han.

Og det er her, han ser problemet, forklarer han.

"For hvis det var en konkret mistanke, jamen, så vidste man jo også, hvem man skulle rette sin indhentning imod," siger han.

Hensigten med telefonskanning er, at alene ideen om, at der foregår noget interessant i et særligt område, skal gøre det muligt for politiet at iværksætte en aflytning af samtlige personer i et bestemt område, eksempelvis for at kunne forhindre udførelsen af et terrorangreb mod Nørreport station.

I 2006 blev forlaget om telefonskanning droppet af daværende justitsminister Lene Espersen (K) fordi masseaflytningen haltede retssikkerhedsmæssigt.

DF: Man har brug for effektive metoder

Men retspolitisk ordfører hos Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, mener, at det er muligt at finde en fornuftig løsning på dette.

Han peger på, at de konkrete planer om terror mod Danmark et udtryk for, at tingene godt kan være værre end i 2006, og man derfor kan have brug for mere effektive efterretningsmetoder.

I finanslovsaftalen for 2010 fremgår det, at "regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at den effektive indsats mod terror har allerhøjeste prioritet.

Hovedparten af terrorhandlingsplanens 49 forslag er gennemført. Parterne vil nøje følge udmøntningen af de resterende forslag, der skal arbejdes videre med, og drøfte eventuelle andre tiltag."

De tre forslag, som skal genovervejes, stammer fra rapporten "Det danske samfunds indsats og beredskab mod terror", og handler ud over telefonskanning, om øget adgang til videoovervågning samt afvisning af personer ved grænsen, som har udvist eller vurderes i fremtiden at ville udvise "demokratifjendtlig adfærd," eksempelvis på internetsider.

Pris for høj i forhold til udbytte

Hans Jørgen Bonnichsen mener, at telefonskanning er for stort et indgreb i forhold til det udbytte, som en efterretningstjeneste kan få ud af det.

"Hvis der er mistanke om, at en bombe er ved at blive aktiveret af ukendte terrorister i et bestemt beboelsesområde af Danmark, så kan man etablere en nødretssituation og etablere en telefonskanning. Så ofrer man et mindre retsgode i forhold til et større retsgode. Det er jo det nødretten, går ud på," siger han.

Den mulighed har tidligere tiders vise lovgivere ifølge Hans Jørgen Bonnichsen allerede taget højde for i den eksisterende lovgivning, men således at det er domstolene, der vurderer, hvorvidt nødretssituationen har været til stede.

Derfor mener han, at ideen om telefonskanning bør blive i skraldespanden, hvor tidligere justitsminister Lene Espersen (K) placerede det i december 2006.

Samtidig holder argumentationen fra Strafferetsplejeudvalget, som forud for skrotningen af telefonskanning rådgav justitsministeriet stadig, mener Hans Jørgen Bonnichsen.

Også selvom der for nylig er afsløret konkrete trusler mod Morgenavisen Jyllands-Posten.

"Argumentationerne har da deres fulde styrke den dag i dag. De er i allerhøjeste grad døgn- og tidsaktuelle," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere