Artikel top billede

IBM Danmark dropper aktieselskabsform efter 60 år

Siden 1949 har IBM i Danmark været et aktieselskab. I december skiftede selskabet form til et ApS. Læs IBM's egen forklaring - og få en eksperts vurdering.

Danmarks største it-selskab målt på antal ansatte, IBM Danmark, skifter selskabsform.

Selskabet, der sidste år omsatte for 8,8 milliarder kroner, vil fremover være et ApS og ikke et aktieselskab, som virksomheden ellers har været siden 1949.

Hos IBM selv lyder forklaringen, at selskabet globalt igennem de senere år har arbejdet på at få en mere ensartet selskabsstruktur.

"Således har vi også i Danmark igennem de seneste år forenklet selskabsstrukturen, hvor vi er gået fra en struktur med mange datterselskaber, til kun at have et operationelt selskab: IBM Danmark."

"Som naturlig konsekvens ændrer vi nu selskabsform fra A/S til ApS - en model, der er ganske almindelig indenfor den branche, vi opererer i," skriver pressemedarbejder Carsten Grønning fra IBM i en mail til Computerworld.

Han skriver videre:

"Dette skift har ingen betydning i forhold til vores kunder, medarbejdere eller samarbejdspartnere, ligesom bestyrelsen er uændret."

Skattefradrag i hjemlandet

Ekspert og professor fra CBS, Casper Rose, kender ikke IBM's motiv for ændringen.

Han forklarer dog, at mange selskaber, som er ejet af udenlandske selskaber, ofte vælger at skifte til et ApS - blandt andre amerikanske selskaber - da de så ofte får en skatterabat i hjemlandet i form af fradrag ved underskud.

"I Danmark er skattereglerne ens for begge selskabstyper. Så det er min vurdering, at anvendelsen af et ApS ofte skyldes skattemæssige årsager i hjemlandet," siger Casper Rose.

Han forklarer, at det intet har at gøre med oplysningsforpligtelserne, som ikke afhænger af, om man er stiftet som et Aps eller AS - bortset fra børsnoterede selskaber.

Dundrende underskud

IBM Danmark har i de seneste fire år tabt ikke mindre end 613 millioner kroner.

Alene i 2008 tabte selskabet godt 900.000 kroner hver dag.

Det har sat den administrerende direktør Lars Mikkelgaard-Jensen under pres.

Han har da også været ude og sige, at ansvaret er hans.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere