Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Opråb til alle forældre: Vi skal have it i skolerne

Klumme: Det er tilsyneladende et helt uoverstigeligt problem at få computeren ind i klasseværelserne.

"Velkommen i skolen allesammen. Har I alle fået jeres penalhus med? Ja, Sebastian Emil? Du har 10 blyanter med? Det er sørme godt, for vi kommer til at bruge rigtig mange blyanter, mens vi går i skole. Nu er I nemlig blevet så store, at I skal lære at skrive med blyanter.

Vi har også sådan en smart lille fyr. Den hedder en blyantspidser. Og det her, det er et viskelæder. Det bruger vi, når vi har skrevet noget forkert. Så kan vi bare viske det ud. Det er rigtig smart ikke?"

Hvorfor starter vi ikke bare med at lære ungerne, hvordan man skifter hjul på en oksekærre eller forbereder dem på et arbejdsliv som bødker eller possementmager?

Børn, der går i skole i dag, kommer sandsynligvis til at opleve et voksenliv, hvor alt, hvad de skriver, vil blive skrevet på en eller anden form for digital enhed, og alt, hvad de skal læse, vil blive læst fra en skærm.

Så vidt jeg kan se, er den eneste grund til at lære børnene at skrive pænt i hånden, hvis vi vil tilskynde dem til at lave graffiti.

Realitytjek: Næsten alle børnefamilier har en pc og har adgang til internettet (langt over 90 procent).

Børnene vokser op i en verden, hvor man kommunikerer via nettet - bl.a. med de 65 procent af bedsteforældrene, der er på nettet. De lever i en verden, hvor man køber ting og sager over nettet, hvor man finder informationer over nettet.

Allerede i dag foregår den altovervejende del af al skriftlig kommunikation og produktion på computer, mobiltelefon eller et andet elektronisk medie.

Men i skolen er blyanten stadig et vigtigt redskab.

Hvorfor er det så svært?

Det er tilsyneladende et helt uoverstigeligt problem at få computeren IND i skolen og ind i klasseværelserne, så den kan blive 'det nye penalhus', der indgår helt naturligt i al undervisning. På samme måde som den i dag indgår helt naturligt i familiens liv, når der skal findes en madopskrift, bestilles biografbilletter, købes økologiske grøntsager, chattes med vennerne eller betales regninger.

Vi er nødt til at komme over denne tilsyneladende helt uoverstigelige barriere. Nu må vi handle. Lad os derfor i flok til næste forældremøde foreslå, at alle børnene skal medbringe en pc, og at lærerne skal tage dette som udgangspunkt for deres undervisning.

Der skal nok komme indvendinger, men i dag kan man købe en netbook for under 2.000 kroner eller lease den for 100 kroner om måneden. Det svarer til under tre pakker smøger om måneden.

Naturligvis vil der være en meget lille gruppe familier, hvor beløbet er et problem, men i langt de fleste klasser vil der være forældre, der har adgang til en aflagt laptop, der kan bruges i en håndevending.

Vores eget ansvar

Mangler der trådløse net på skolerne? Brug den næste skolefest til at samle penge ind og få samlet en gruppe entusiastiske fædre og mødre, der vil sætte nogle routere op. Jeg er sikker på, at de findes i forældrekredsen på ALLE skoler.

Lad os finde løsninger i stedet for problemer.

Og lad os så lægge et moderat fysisk pres på skolerne. Vi vil se it indgå i undervisningen. Hvordan søger man på nettet og kender skæg fra snot. Hvordan tager man noter på en pc? Hvordan kan vi samarbejde om at skrive en tekst?

Men vi skal også selv tage fat. Snak med dit barn om troværdige kilder og mindre troværdige kilder. Som for eksempel 'Dansk Selskab for Fri Historisk Forskning', der kommer som tredje resultat, når man søger på 'holocaust'. Sitet er samlings-sted for holocaust-benægtere.

Hvis ikke alle børn klædes på til den digitale virkelighed, giver vi den slags folk alt for let spil.

Henrik Zangenberg er selvstændig it-strategisk konsulent.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere