Opråb til alle forældre: Vi skal have it i skolerne

Klumme: Det er tilsyneladende et helt uoverstigeligt problem at få computeren ind i klasseværelserne.

"Velkommen i skolen allesammen. Har I alle fået jeres penalhus med? Ja, Sebastian Emil? Du har 10 blyanter med? Det er sørme godt, for vi kommer til at bruge rigtig mange blyanter, mens vi går i skole. Nu er I nemlig blevet så store, at I skal lære at skrive med blyanter.

Vi har også sådan en smart lille fyr. Den hedder en blyantspidser. Og det her, det er et viskelæder. Det bruger vi, når vi har skrevet noget forkert. Så kan vi bare viske det ud. Det er rigtig smart ikke?"

Hvorfor starter vi ikke bare med at lære ungerne, hvordan man skifter hjul på en oksekærre eller forbereder dem på et arbejdsliv som bødker eller possementmager?

Børn, der går i skole i dag, kommer sandsynligvis til at opleve et voksenliv, hvor alt, hvad de skriver, vil blive skrevet på en eller anden form for digital enhed, og alt, hvad de skal læse, vil blive læst fra en skærm.

Så vidt jeg kan se, er den eneste grund til at lære børnene at skrive pænt i hånden, hvis vi vil tilskynde dem til at lave graffiti.

Realitytjek: Næsten alle børnefamilier har en pc og har adgang til internettet (langt over 90 procent).

Børnene vokser op i en verden, hvor man kommunikerer via nettet - bl.a. med de 65 procent af bedsteforældrene, der er på nettet. De lever i en verden, hvor man køber ting og sager over nettet, hvor man finder informationer over nettet.

Allerede i dag foregår den altovervejende del af al skriftlig kommunikation og produktion på computer, mobiltelefon eller et andet elektronisk medie.

Men i skolen er blyanten stadig et vigtigt redskab.

Hvorfor er det så svært?
Det er tilsyneladende et helt uoverstigeligt problem at få computeren IND i skolen og ind i klasseværelserne, så den kan blive 'det nye penalhus', der indgår helt naturligt i al undervisning. På samme måde som den i dag indgår helt naturligt i familiens liv, når der skal findes en madopskrift, bestilles biografbilletter, købes økologiske grøntsager, chattes med vennerne eller betales regninger.

Vi er nødt til at komme over denne tilsyneladende helt uoverstigelige barriere. Nu må vi handle. Lad os derfor i flok til næste forældremøde foreslå, at alle børnene skal medbringe en pc, og at lærerne skal tage dette som udgangspunkt for deres undervisning.

Der skal nok komme indvendinger, men i dag kan man købe en netbook for under 2.000 kroner eller lease den for 100 kroner om måneden. Det svarer til under tre pakker smøger om måneden.

Naturligvis vil der være en meget lille gruppe familier, hvor beløbet er et problem, men i langt de fleste klasser vil der være forældre, der har adgang til en aflagt laptop, der kan bruges i en håndevending.

Vores eget ansvar
Mangler der trådløse net på skolerne? Brug den næste skolefest til at samle penge ind og få samlet en gruppe entusiastiske fædre og mødre, der vil sætte nogle routere op. Jeg er sikker på, at de findes i forældrekredsen på ALLE skoler.

Lad os finde løsninger i stedet for problemer.

Og lad os så lægge et moderat fysisk pres på skolerne. Vi vil se it indgå i undervisningen. Hvordan søger man på nettet og kender skæg fra snot. Hvordan tager man noter på en pc? Hvordan kan vi samarbejde om at skrive en tekst?

Men vi skal også selv tage fat. Snak med dit barn om troværdige kilder og mindre troværdige kilder. Som for eksempel 'Dansk Selskab for Fri Historisk Forskning', der kommer som tredje resultat, når man søger på 'holocaust'. Sitet er samlings-sted for holocaust-benægtere.

Hvis ikke alle børn klædes på til den digitale virkelighed, giver vi den slags folk alt for let spil.


Henrik Zangenberg er selvstændig it-strategisk konsulent.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.