Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Statens svar på ligestillingproblemet: En hjemmeside

Klumme: En informativ hjemmeside er slet ikke nok, hvis vi skal afskaffe det kønsopdelte arbejdsmarked. Ligestillingsministerens handlingsplan er uambitiøs.

I april udsendte vores nye ligestillingsminister, Lykke Friis, en handlingsplan, der på en række områder sigter på at styrke ligestillingen i Danmark.

Af planen fremgår det, at moderne ligestilling ikke er en kamp mellem kønnene, og at det i stedet er nødvendigt at iværksætte en omfattende 'efterlysning af talent', som det hedder.

"I en tid, hvor den internationale konkurrence skærpes, og den demografiske udvikling mindsker arbejdsstyrken, har vi brug for alle talenter og ressourcer på arbejdsmarkedet.

Det gælder både de varme hænder i omsorgssektoren og de højtuddannede kvinder og mænd i det globale hjernekapløb. De mangfoldige talenter er derude, men kommer ikke altid til udfoldelse. Piger og drenge er født lige vakse, og vi har ikke råd til at undvære nogen af dem."

Talenter skal realisere potentiale

Det er absolut synspunkter, jeg kan bakke op om. Hvis vi i Danmark skal fortsætte og videreudvikle velfærdssamfundet, og hvis vi skal nå regeringens mål om at være blandt de 10 rigeste lande i år 2020 - ja, så har vi ganske enkelt ikke råd til, at talenterne ikke realiserer deres potentiale.

Men selv om der derfor er god grund til at hilse handlingsplanen velkommen, så er der også grund til at efterlyse et højere ambitionsniveau.

Det gælder i særdeleshed i forhold til udfordringen med, at mange uddannelser i Danmark er meget kønsopdelte, hvilket smitter af på arbejdsmarkedet.

Det danske arbejdsmarked er rent faktisk et af de mest kønsopdelte i Europa.

Faktum er desværre, at danske piger og drenge i alt for høj grad søger ind på klassiske henholdsvis pige- og drengeuddannelser, og at hele 60 procent af alle danskere arbejder i næsten rene kvinde- eller mandejob.

Det er en håbløs kønsopdeling, som modarbejder det fleksible arbejdsmarked, der er så vigtigt - og det medvirker til at skabe mangel på arbejdskraft på vigtige udviklingsområder - for eksempel inden for it- og ingeniørområdet.

What? Var en hjemmeside alt, hvad det kunne blive til?

Handlingsplanens væsentligste svar på denne massive udfordring ser ud til at være at lave en hjemmeside.

En hjemmeside, der informerer unge, deres forældre og vejledere om, hvad der findes af interessante uddannelsestilbud.

De øvrige forslag til konkrete initiativer går på at undersøge (blandt andet gennem en stikprøve af en gymnasieårgang), hvorfor forholdsvis mange drenge fravælger en videregående uddannelse.

Universiteterne og videnskabsministeren skal desuden sammen sætte fokus på, hvad der kan gøres for at tiltrække flere kvinder til naturvidenskabelige uddannelser og ingeniøruddannelser, og endelig afsættes der fem millioner kroner af satspuljemidlerne til en fond, der skal fremme ligestilling.

Uambitiøst

Med al respekt: Hjemmesider kan være udmærkede, men jeg tror ikke, jeg er den eneste, som finder ovennævnte tiltag uambitiøse.

Sagens dybe alvor taget i betragtning, kan man godt forvente initiativer, der både tør og vil mere - som er betydeligt mere offensive.

Handlingsplanen nævner selv, at i lande som Finland og Polen er der langt flere piger, der tager en kandidatgrad i datalogi og matematik, end der er i Danmark.

Hvorfor så ikke stille skarpt på, hvad det helt konkret er, finnerne og polakkerne kan, som vi ikke kan - og derpå søsætte nogle mere målrettede initiativer?

Måske er denne viden allerede tilgængelig, og så burde det umiddelbart virke meget oplagt at lade sig inspirere heraf.

Man bør også være parat til at stille mere skarpt på, om der evt. er nogle overordnede rammebetingelser, der har en negativ indvirkning.

Om der er nogle studieordninger, der bør justeres, eller om der er nogle barselsregler eller SU-regler, der skal ændres osv.

Vi har ikke råd til at tabe talenter på gulvet

Som ministeren selv påpeger, så har vi ikke råd til at tabe nogle talenter på gulvet.

Vi er i Danmark lykkedes fint med første fase af ligestillingen - nemlig at få kvinderne ud på arbejdsmarkedet, som det skete i 1960-erne og 70-erne.

Men vi er endnu langt fra at lykkes med at skabe en bedre kønsmæssig fordeling på mange uddannelser og på arbejdsmarkedet i almindelighed. Og det bør der gøres noget ved.

Annette Stausholm Nielsen er direktør for teknisk kompetence i IBM Nordic og er formand for IT-Branchens udvalg "Unge i IT-branchen".

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere