Artikel top billede

(Foto: © EC /)

Her er den digitale agenda for EU frem til 2020

EU-kommissær Neelie Kroes har netop fremlagt sin stort anlagte plan for, hvordan it kan sikre Europas velstand og velfærd.

Det er ikke bare her i Danmark, politikerne forsøger at finde vejen ind i fremtiden. Også i EU-regi er der godt gang i kuglerammerne.

Europa-Kommissionen har netop offentligjort den digitale agenda, der skal sikre unionens velstand i de kommende år.

Ifølge undersøgelser kan halvdelen af produktivitetsvæksten i EU over de seneste 15 år tilskrives it, så der burde potentielt være endnu mere at hente, hvis den digitale agenda bliver en succes.

"Vi skal prioritere EU-borgernes og erhvervslivets interesser i den digitale revolution og således udnytte de potentielle fordele ved informations- og kommunikations-teknologierne bedst muligt for at fremme jobskabelse, bæredygtighed og social inklusion," udtaler EU-kommissær Neelie Kroes om planen, der rækker frem til 2020.

Hollænderen har, siden hun tiltrådte som kommissær for it og tele tidligere på året, allerede været ude med politiske meldinger om åbne standarder og netneutralitet.

Her er planen

EU's digitale agenda er delt op i syv hovedområder, hvor indsatsen skal fokuseres:

1) Et nyt indre marked, der fremmer fordelene ved den digitale tidsalder.

Med det menes, at borgerne skal have "mulighed for at benytte sig af kommercielle tjenesteydelser og kulturel underholdning på tværs af grænserne."

2) Bedre ikt-standardisering og interoperabilitet.

EU mener, at "vi har brug for åbne og interoperable ikt-produkter og -tjenesteydelser for at give folk mulighed for at skabe, kombinere og forny."

3) Større tillid og sikkerhed.

Vi skal kunne føle os sikre online, mener EU, der vil forbedre korrdineringen af bekæmpelsen af cyberangreb og lave strengere regler om beskyttelse af personoplysninger.

4) Bedre adgang for europæerne til hurtigt og ultrahurtigt internet.

"2020-målet er en internethastighed på 30 Mbps eller derover for alle EU-borgerne og abonnementer på forbindelser på 100 Mbps eller derover til halvdelen af EU's husstande."

5) Banebrydende forskning og innovation på ikt-området skal fremmes.

Indsatsen skal øges blandt andet ved hjælp af "EU-fonden til regionaludvikling og mere EU-støtte til forskning for at sikre, at Europa holder trit med eller ligefrem overhaler sine konkurrenter."

6) Alle europæere skal have digitale færdigheder
og tilgængelige onlinetjenester.

I den digitale agenda peges på, at 30 procent af europæerne aldrig har brugt internettet, men det er nødvendigt "for at tage del i den digitale tidsalder, hvor handel samt offentlige, sociale og sundhedsrelaterede tjenester og det uddannelsesmæssige og politiske liv i stadig stigende grad er online."

7) Ikt-potentialet skal komme samfundet til gode.

Hermed mener EU, at ikt generelt bør være en løftestang til at skabe et bedre samfund. Eksempelvis peges der på "intelligent brug af teknologi og udnyttelse af oplysninger for at nedbringe energiforbruget, støtte de ældre borgere, give patienter mere indflydelse og forbedre handikappedes onlineadgang."

Du kan læse EU-agendaen i fuld længde her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere