På baggrund af Computerworld Onlines undersøgelse, der viste, at 40 procent af læserne overvejer at skifte job indenfor de næste tre måneder, har Computerworld Online undersøgt, om denne enorme vilje til jobmobilitet er noget, man mærker til IT-branchen.
- Jeg kan ikke bekræfte, at mobiliteten er så voldsom, som jeres tal viser, siger Annette Landberg, personalechef i Oracle Danmark, og fortsætter:
- Det er vores erfaring, at når vi foretager undersøgelser af vore medarbejderes jobskifteplaner på årsbasis, skal man halvere antallet for at få et realistisk billede. Vi har cirka 13 procent, der siger, de vi skifte indenfor et år, men vores reelle personaleomsætning er 6,7 procent.
Oracle Corp. er verdens næststørste leverandør af software og førende udbyder af globale e-handels løsninger til Internethandel og webbaserede applikationer. Oracle søger meget ofte specialister, konsulenter og salgschefer.
- Det er også et usikkerhedsmoment ved jeres undersøgelse, at man ikke ved, hvad der ligger i ordet ?overveje?. Der er forskel på at overveje et konkret tilbud, og så overveje at skaffe sig et nyt job. Men hvis man deler resultatet med 2, kan det godt være realistisk, for selv om Oracles personaleomsætning ikke er så voldsom, så kender jeg andre firmaer i branchen med en personaleomsætning på 15-20 procent.
Hvad gør Oracle for at fastholde medarbejdere?
- Vi tilbyder dem meget uddannelse og en konkurrencedygtig løn. Når vi ansætter nye medarbejdere, der ikke kender vore applikationer, kommer de på 8 ugers bootcamp. Også når nye applikationer eller produkter skal introduceres, kræver det undervisning af medarbejdere.
Det handler om virksomhedskultur
Et af de stærkt ekspanderende firmaer indenfor IT-branchen er Aston IT Group. Aston har inden for det seneste halve år blandt andet overtaget otte amerikanske forhandlere af Navision software. Desuden har Aston opkøbt de danske firmaer A2Z Net, Pinpoint og Webpoint.
Hos Aston IT Group oplever man ingen personaleflugt, simpelthen fordi ekspansionen siden sidste efterår har været meget voldsom. Til gengæld må man formode, at Aston IT Group står i modtagerenden af den fluktuation, som findes.
- Vi får masser af uopfordrede ansøgninger, og behøver for tiden kun i begrænset omfang at søge via stillingsannoncer, siger direktør Torben Aagaard, Aston IT Group. Vi har ingen konkret opgørelse over, hvorfra folk kommer, men vi oplever i hvert fald ikke, at konkurrenceklausuler udgør helt det problem, det gjorde tidligere i branchen.
Gør I noget for at fastholde jeres medarbejdere?
- Man kan bedst fastholde folk ved at skabe en kultur, ikke ved at binde dem.
Hvor stor er jeres personaleomsætning?
- Det er meget forskelligt for de forskellige firmaer i Aston IT Group, nogle af dem har en unormalt lille personaleomsætning. Men vi har en forventning om en naturlig medarbejderomsætning på omkring 10 procent om året i gennemsnit.
- Vores strategi går ud på, at opkøbe gode firmaer, og derefter lade dem virke videre, som de hele tiden har gjort. I modsætning til fusioner, hvor man kan komme ud i, at skulle vælge mellem personer med samme funktion.
- Firmaerne, vi køber, får tilføjet Aston navnet og tilført ressourcer og muligheder for at opnå en større synergieffekt. På den konto vokser vi så meget, som vi gør. Derudover er det vores mål at nå en organisk tilvækst på 15-20 procent. Det vil sige reelle nyansættelser.
Uddannelse er vigtig
Aston IT Group benytter uddannelse og træning som et led i skabelsen af en lærende virksomhedskultur, der i sig selv virker integrerende i virksomheden - og altså inddrager og fastholder medarbejdere - men som også sikrer den vidensopsamling, som er nødvendig for organisationen.
- Man er nødt til at uddanne sig hele tiden for at holde sig med oppe. Hvis man vil være førende indenfor sit felt - hvis man vil være med på landsholdet - skal man sætte tid af til at træne. Vi er i øjeblikket 900 ansatte, og vi regner med i gennemsnit 1-2
uddannelsesdage om måneden pr. medarbejder. Vi regner med, at af den træning, vi har brug for, handler 25 procent om personlig udvikling. Det nytter for eksempel ikke noget, man er fagligt dygtig, hvis man ikke kan kommunikere det.
- Vi gør også meget ud af de fysiske rammer. Man skal ud af kontormiljøet, og man skal bo sammen. Man kan så fokusere og koncentrere sig i 3-5 dage sammen. Dér skabes kulturen. Uden slips.
- Aston aftester for tiden et koncept, vi kalder Aston Case Academy, hvor vores medarbejdere i en hel fast struktur kommer på 3, 4 eller 5 dages intensiv uddannelsesdage, hvor
overskriften er koncentreret faglig uddannelse, netværksopbygning og socialt samvær.
Case Academy bliver et af de helt konkrete tiltag, vi ser som en væsentlig styrke også i tiltrækningen og fastholdelsen af medarbejdere i et IT marked, hvor efterspørgslen er væsentlig større end udbuddet, slutter Torben Aagaard.
Mobiliteten er ikke voldsom
Niels Bjørn Andersen, professor i Informatik ved Handelshøjskolen i København, mener heller ikke, at jobmobiliteten er helt så stor, som Computerworlds undersøgelse tyder på:
- Jeg tror ikke, der er sket en væsentlig ændring, hvad angår mobiliteten indenfor IT-området.
Man regner med, at mobiliteten indenfor IT-branchen er cirka dobbelt så stor som indenfor andre områder. Det hænger blandt andet sammen med lønudviklingen.
Man skifter, når man kan tjene mere andre steder. Der er især behov for de, der kan bygge bro mellem det teknologiske og det forretningsmæssige, slutter Niels Bjørn Andersen