Af Daniel Bergsagel, IDG Online
Det er en vred direktør for Jubii, Martin Thorborg, der i telefonen fortæller, at nu er grænsen nået for, hvad han vil finde sig i. En gruppe, der går under navnet Danish Flooder Crew (DFC) har i månedsvis systematisk ødelagt Jubiis meget brugte chat. Ved at fylde skærmen med en masse nonsens (i chatterverdenen kaldet at "floode"), forhindrer de andre brugere i at kommunikere med hinanden.
- I andre tilfælde lykkes det dem at franarre vores brugeres navne og kodeord ved at udgive sig for at være en Jubii-servicechef. Og derefter sviner de andre brugere til under falsk navn. Nolge af vore brugere har brugt lang tid på at opbygge venskaber via chatten. Når en sådan bruger pludselig begynder at svine alt og alle til, mister brugeren sine venner og oplever at blive frosset ud. Det kan være meget alvorligt for en chatter, siger Martin Thorborg.
Koster tid og penge
Han kalder det for hærværk mod en vigtig del af Jubiis virksomhed. Så alvorlig at Martin Thorborg giver DFC skylden for, at Jubiis nye chat er blevet tre uger forsinket. Det koster penge, og derfor truer Thorborg nu med politi.
- Vi har prøvet at gå den pæne vej med dialog. Men de vil ikke lytte. Nu tvinger de os til at gøre det, vi allerhelst vil undgå - at knalde dem så hårdt som muligt, siger Thorborg.
Gruppen, der skal knaldes, kalder sig for Danish Flooder Crew og blev dannet i 1998. Fra deres hjemmeside fremgår det, at de hader alle chattere. Formålet med gruppen er ifølge hjemmesiden at befri verden for chat og chattere. Personen, der har skrevet DFCs FAQ skriver: Personligt hader jeg chat, jeg hader chattere - dræb dem alle.
Ingen fortilfælde
- Det er svært at håndtere, siger advokat Peter Lind Nielsen fra advokatfirmaet Bender.dk, der har specialiseret sig i Internet-ret.
- Der er flere elementer. Dels er det jo bedrageri at lokke nogle oplysninger ud af andre og derefter udgive sig for at være en anden, end den man er. Desuden er det i strid med straffelovgivningen at true andre med vold, selvom det nok skal være en mere konkret trussel end den, der fremgår af gruppens hjemmeside, siger han.
Peter Lind Nielsen begynder at finde sammenligninger med den fysiske verden.
- I den fysiske verden er der ingen tvivl om, at en person, der står og råber og skriger på Rådhuspladsen eller har lænket sig til Politikens dør, fordi han hader alle journalister, vil blive fjernet fra stedet af politiet. I sidste ende kan personen få et polititilhold mod at være det pågældende sted. Måske kan Jubii få politiet forbyde enkelte personer at besøge deres Internetsted. Men så vidt jeg ved har det ingen fortilfælde, siger Peter Lind Nielsen.
Chat er spild af liv
Med rusten stemme, der lyder af morgenhår, tæppetunge og dårlig ånde tager Henrik Jensen telefonen. Han er en 25-årig fisker. Desuden er han ved at uddanne sig til datamatiker over Internet. Og så er han medlem af Danish Flooder Crew.
- En pige, der gik i klasse med en fra gruppen, blev pludselig så underlig. Hun mistede alle sine venner og ødelagde sit liv. Jeg er overbevist om, at det skyldes, at hun chattede hele tiden. Der er for mange, der ikke laver andet end at gemme sig bag skærmen og udgive sig for at være en anden end den, de er. Det er spild af tid og spild af liv. Derfor begyndte denne gruppe DFC. Jeg opfatter vores aktioner som et slags wake-up call. Vi have folk til at holde op med at chatte, så de kan vågne op og se, at der er en anden verden herude i virkeligheden, siger Henrik Jensen.
Han afviser at være skyld i, at Jubiis chat har været tre uger forsinket.
- Vi har ikke koncentreret os særlig meget om Jubii men mest om Opasia, da det er den letteste at hærge, siger han. Desuden er det ulønnede chattere, der selv sidder og bestyrer chatrummene. Jeg tvivler på, at det koster virksomhederne særligt meget at rydde op efter os, siger han.
Han indrømmer, at man godt kan kalde aktionerne for barnlige. Og der er da også et element af leg og spænding i at være en del af gruppen, fortæller Henrik Jensen.
- Vi bruger ICQ til at koordinere angrebene. En af os er i et chat-rum og begynder at floode. Når en af chatrummets bestyrere smider en af os af, skriver vi hurtigt en ICQ, hvorefter flere strømmer til chatrummet og fortsætter med at floode, fortæller Henrik Jensen. Ifølge ham består gruppen af 14 medlemmer mellem 11 og 50 år.
Politiet bekymrer ham øjensynligt ikke særligt meget.
- Jeg tror ikke, at det er ulovligt, det vi gør, men hvis Jubii vil melde os til politiet, må vi jo se, hvad der sker til den tid, siger han.
Ny lovgivning
Hos politiet kender man godt til gruppens chikane. Vicekriminalinspektør Troels Ørting Jørgensen oplyser, at politiets IT-støtteafdeling har et godt og tæt samarbejde med blandt andet landets ISPere og dér i gennem følger godt med i, hvad der sker på nettet. Politiet har dog ikke modtaget nogen anmeldelse endnu, der har med DFC at gøre.
Om Jubii har en god sag eller ej, hvis de vælger at gå til politiet er ikke muligt at svare på endnu, siger Troels Ørting Jørgensen. Det kan være en lang process at få opklaret om noget, som vi normalt opfatter som ulovligt, også er det når det drejer sig om den digitale verden.
- Hvis vi modtager en anmeldelse undersøger politiet om straffeloven er overtrådt. Hvis vi ikke kan finde fortilfælde til sagen, prøver vi at finde analogier fra den fysiske verden. Hvis vi mener, at vi kan finde en passende analogi, så rejser vi tiltale efter det. Eksempelvis er hærværksparagraffen blevet ændret ved en landsretsafgørelse til også at omfatte ikke fysiske ting som et digitalt produkt, siger han.
Hvis ikke politiet kan finde eksempler på sager fra den fysiske verden som ligner den digitale sag må anmelderen klage gennem klagekanalerne, hvorefter sagen havner til sagsbehandling i justitsministeriet. Her stiller de sig spørgsmålet, om vi kan leve med, at der ikke er en lovgivining på det pågældende område, forklarer Troels Ørting Jørgensen.
Opasia tror på dialog
Opasia bliver generet af floodere flere gange om dagen, siger mediechef hos Tele Danmarks Internetportal, Jens Bøgh. Det er ærgeligt, og jeg håber, at de snart kommer til fornuft. Det, de laver, er selvtægt, og det går jo ikke, siger Jens Bøgh. Også han har en sammenligning med den fysiske verden.
- Det svarer til, at en afholdsmand går ned på et værtshus og smadrer alle ølflaskerne og forhindrer folk i at drikke. Det er selvtægt, og det må man ikke, siger han.
Til forskel fra Jubiis Martin Thorborg aviser Jens Bøgh, at der bliver tale om at blande politiet ind i sagen. Han frygter at pres avler modpres.
- Jeg tror på en fortsat dialog. Jeg tror på, at medlemmerne i gruppen en dag vil komme til fornuft og indse, at man ikke kan gøre sig til dommer over andres liv, siger han.
Relevante links:
DFCs hjemmeside
Bender.dk
Politiets IT-enhed
Jubii chat
Opasia chat
Uland på Danmarks Radio har også lavet et radioprogram om flooding og DFC.
Lyt til radio.