Af Jens Bertelsen, Computerworld Online
Briternes store teleselskab, British Telecom (BT), fattes penge, og løsningen på problemet er omfattende omstruktureringer ? i stil med dem Tele Danmark netop er i færd med ? og frasalg i udlandet.
Det er også årsagen til, at selskabet mandag kunne offentliggøre salget af sine aktier i det schweiziske fastnet- og Internetselskab Sunrise. Køberen var Tele Danmark, som dermed overtog yderligere 34 procent af Sunrise-aktierne for 5,7 milliarder kroner. Tele Danmark ejede i forvejen 44 procent af aktierne i selskabet.
British Telecom har tabt sin position som Storbritanniens mægtigste teleselskab til konkurrenten Vodafone, der tirsdag offentliggjorde et rekordstort overskud på 41 milliarder kroner (tre milliarder pund). Og imens står det tidligere statsmonopol over for sin største krise, siden den daværende premierminister Margaret Thatcher privatiserede selskabet tilbage i 1984.
Opdeling
I torsdags offentliggjorde BT?s administrerende direktør, Peter Bonfield, derfor en storstilet plan for selskabets fremtid. Aktiviteterne skal nu deles op efter forretningsområder i stedet for den nuværende geografiske opdeling. Derefter skal mobil- og netværksaktiviteterne selvstændigt børsnoteres for at skaffe kapital til at betale BT?s svimlende gæld. Sammen med frasalget af selskaber skal BT efter planen hente 125 milliarder kroner (10 milliarder pund) hjem til at betale blot en tredjedel af gælden.
Den store gæld er opsamlet efter massive investeringer i licenser til tredjegenerations mobiltelefoni (UMTS) i Storbritannien, Tyskland, Holland, Spanien og Japan. Desuden presses BT på pengepungen af skærpet konkurrence på telemarkedet, herunder den britiske telestyrelses krav om lavere forbrugspriser.
Konkurrencen på hjemmemarkedet fik i 90?erne British Telecom til at satse på det europæiske kontinent samt i USA og Asien, men analytikere har siden kritiseret selskabet for at skyde med spredehagl.
Gik glip af GSM-licens
Frasalget i Schweiz skal ses i det lys. Sunrise gik glip af en GSM-mobillicens i 1998 og har siden måttet begrænse sine aktiviteter til fastnettelefoni og Internetservices. BT har tidligere oplyst, at vejen til profitable UMTS-licenser går igennem selskaber, der allerede befinder sig på markedet for mobiltelefoni.
British Telecoms salg af Sunrise betyder ikke, at briterne definitivt er ude af Schweiz. Igennem en lokal afdeling af selskabets Ignite-division vil BT tilbyde IP-services til schweizerne, herunder Internet-telefoni. Dermed understreges BT?s nye fokus på aktiviteter inden for Internet og mobilservice - primært i selskaber, hvor BT har aktiemajoriteten.
For at styrke sit fokus på kerneområderne forventes British Telekom at frasælge flere aktier i selskaber rundt omkring i Europa. En britisk avis skrev i weekenden, at BT overvejer et frasalg af sin andel af det franske teleselskab Cegetel. Samtidig går der rygter om, at British Telecom vil udvide sit samarbejde ? og måske ligefrem fusionere ? med den amerikanske telegigant AT&T.
Aktiekurs halveret
Uanset BT-ledelsens anstrengelser har selskabets aktionærer måttet iagttage en stærkt nedadgående aktiekurs, som alene i år er halveret. I et netop offentliggjort halvårsregnskab præsenterer British Telecom en vækst i omsætningen på 40 procent til 179 milliarder kroner (14,4 milliarder pund), men også et fald i overskuddet før skat på 38 procent til 12,9 milliarder kroner (en milliard pund).
British Telecoms frasalg af Sunrise er altså ikke nogen flugt ud af det schweiziske marked, men et forsøg på at bevare fokus på nye kerneområder ? som i Schweiz ikke omfatter mobiltelefoni. Derimod tyder meget på, at Tele Danmark ? i kraft af sit ejerskab af det schweiziske mobilselskab Diax ? har gode muligheder på det schweiziske marked, herunder en nærmest selvskreven mulighed for at opnå en schweizisk UMTS-licens.