Ofir anklages igen for ulovlig virksomhed

Portalen Ofir bliver endnu en gang anklaget for at linke ulovligt til andre websites. Denne gang er det ejendomsmæglerne, der raser. For fem måneder siden var det de store jobportaler. Men det er ikke ulovligt at linke til andre websites, mener ekspert i internet-jura.

Af Christian Lund, Computerworld Online

En af Danmarks største portaler, Ofir, står igen anklaget for at linke ulovligt til andre websites. Denne gang er det danske ejendomsmæglere, som har lagt sag an mod portalen.

- Jeg kan ikke se, hvorfor de skal have lov til at nasse på vores produkt, siger Jan Normann, informationschef hos ejendomsmæglerkæden EDC.

Ejendomsmæglerne er utilfredse med, at Ofir laver en samlet liste over alle ledige boliger i Danmark ved at lade avancerede søgerobotter afsøge mæglernes websites.

I Ofir tager man sagsanlægget med sindsro. Administrerende direktør Jørgen Wittenkamp mener ikke, at portalen handler ulovligt, og han synes, at ejendomsmæglerne burde være glade for at blive nævnt på Ofir.

- Ejendomsmæglerne har jo også flere fysiske udsalgssteder for de samme boliger. At være på vores site er en klar fordel for dem. Det er gratis markedsføring, som der reelt burde betales for, siger han.

Ejendomsmæglerkæden EDC har et helt andet syn på sagen.

- Det er en frækhed uden lige at sige, at vi burde være glade for at blive nævnt. Vi vil ikke have vores information ud et sted, hvor vi ikke kan kontrollere det. De bruger vores boliger til at skabe trafik på deres eget site, så de kan tjene penge på bannerannoncer, siger en vred Jens Normann.

Generel strid

Striden handler om retten til linke til andre websites på internettet. Og det er ikke første gang, at Ofir anklages for at tjene penge på andres indhold.

I oktober måned sidste år forsøgte den europæiske jobtjeneste Stepstone at få nedlagt et fogedforbud mod Ofir i Frankrig. Stepstone mente, at det var ulovligt, når Ofir hentede store mængder jobannoncer i Stepstones arkiver.

Stepstone tabte sagen i Frankrig, men vandt to måneder senere en lignende sag i Tyskland. Det har foreløbigt tvunget Ofir til at fjerne alle links til Stepstones job-databaser i Tyskland. Ofir har anket fogedforbudet og venter nu på en afgørelse fra det tyske justitsvæsen.

I ejendomsmæglerkæden EDC i Danmark afventer man afgørelsen med spænding.

Dansk lov er klar

- Internettet er jo et globalt medie, og derfor kommer domsafgørelsen i Tyskland også til at få indflydelse på den danske sag mod Ofir, siger Jens Normann, der understreger, at EDC bakker fuldt op om retssagen mod Ofir, selv om den formelt er anlagt af ejendomsmæglerkæden Home.

Ejendomsmæglerne står dog ikke med en god sag, hvis man lytter til advokat og ekspert i internet-jura Martin von Haller Grønbæk, der dog ikke vil udtale sig om den konkrete sag.

- Den danske jura er som udgangspunkt rimelig klar. Det ér lovligt at linke til andres websites ? også dybt ned i databaser - så længe man linker loyalt. Det vil sige, at man klart angiver, at brugeren nu bevæger sig over på et andet website, og man samtidig holder sig fra at lave systemer, hvor man eksempelvis sælger bannerannoncer til andres browservinduer.

Det kræver selvfølgelig stadig, at man holder sig inden for grænserne for lov om opretshav og varemærkelovgivningen, uddyber han.

- Hvis man ikke måtte linke til andre sites, så er vi jo derude, hvor hele fundamentet for World Wide Web ville skride, siger Martin von Haller Grønbæk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere