Bankerne i Danmark er bestemt ikke glade for den rolle, som Skatteministeriet har tiltænkt dem i ministeriets kamp mod de udenlandske spillesites på internettet. Bankerne afviser at blokere for danskernes betaling for online spil i udlandet.
- Vi bryder os ikke om, at bankerne skal til at bestemme, hvor folks penge ruller hen. Bankerne vil ikke overvåge og kontrollere på vegne af myndighederne, siger Tina Füssel, der er afdelingschef i de danske bankers talerør, Finansrådet.
- Det er ikke vores opgave at være politi over for vores medlemmer, siger Henrik Balslev, juridisk ansvarlig i Diners Club, der er det eneste af de store betalingskort, der ikke repræsenteres af Finansrådet.
De skarpe udmeldinger kommer efter, at en tværministeriel arbejdsgruppe mandag foreslog at dæmme op for udenlandske spillesites ved at få bankerne til at blokere for betaling via kreditkort. Arbejdsgruppen mener, at de ad den vej kan stoppe udenlandske spillesites, der ulovligt tilbyder danskerne at spille fra adresser i udlandet.
Banker mener, at forslaget strider mod deres rolle som kreditkortselskab, der uafhængigt formidler betaling mellem to parter. Samtidig mener de ikke, at systemet vil fungere rent teknisk.
Ikke teknisk muligt
Det vil altid være muligt at oprette en konto direkte hos den udenlandske bookmaker og så derved spille uden brug af kreditkort. Samtidig er der muligheden for at erhverve sig et udenlandsk kreditkort.
- Det ligger lige for at få et kreditkort i for eksempel Sverige. De taler samme sprog, og så er de bankerne endda i familie med hinanden, siger Tina Füssel fra Finansrådet, der betegner forslaget som en lappeløsning.
Også ideen om at blokere udenlandske spilleudbyderes danske konti skydes i sænk af bankerne. I rapporten bryster Skatteministeriet sig ellers af at ?have gode erfaringer? med sådanne lukninger.
Det eneste eksempel, der nævnes i rapporten, er dog lukningen af en konto fra australske Centerbet i 1998. Men som fuldmægtig i skatteministeriet, Lene Kielgast, også erkender overfor Computerworld Online, så betød lukningen blot, at Centerbet i dag styrer sine aktiviteter i Danmark via en konto i Finland.
Skader konkurrenceevnen
Henrik Balslev fra Diners Club mener endda, at problemet kan blive så stort, at forslaget går hen og skader de danske kreditinstitutioners konkurrenceevne over for udlandet.
I givet fald er det ikke helt små transaktioner, som de danske institutioner kan gå glip af. Spilleanalytiker hos Merrill Lynch, Andrew Burnet, forventer således, at der vil blive spillet for 1.400 milliarder kroner over internettet i 2015.
Finansrådet taler i denne sag på vegne af bankernes betalingsordning PBS, der med kort som Visa/Dankort, Mastercard og Eurocard dominerer det danske marked med 93 procent af alle udstedte betalingskort. Diners Club står uden for PBS, og har ifølge tal fra skatteministeriet de sidste syv procent af det danske kortmarked.