Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Navision-salg et slag mod dansk IT-industri

Microsofts opkøb af danske Navision vil gå hårdt ud over udlandets investerings-lyst i dansk IT. Navision har nemlig længe fungeret som en stjerne, der har lyst op over land og by. Køber Microsoft selskabet, vil den effekt forsvinde, og Navision vil blive afnoteret på Fondsbørsen.

Microsofts mulige milliard-opkøb af Danmarks største softwarevirksomhed Navision med 1100 medarbejdere vil ramme den danske IT-industri som en lige højre på kæben.

Flere investeringsanalytikere, som Computerworld Online har talt med, vurderer, at Navisions forhandlinger med Microsoft er meget tæt på en afslutning, og at Navision omgående vil blive afnoteret på Københavns Fondsbørs, så snart handlen er gået igennem.

Det vil i givet fald blive et slag for den danske IT-industri, der har store fordele af at huse en så stor og stærk aktør som Navision, der som det eneste tech-selskab herhjemme har formået at holde sig på det attraktive KFX-indeks for Fondsbørsens 20 mest handlede aktier.

Med sine resultater og sin størrelse fungerer selskabet nemlig som et flagskib og et fyrtårn for hele den danske IT-branche, når det handler om at tiltrække de vigtige udenlandske investorers opmærksomhed. Lidt på samme måde, som meget sukker tiltrækker flere bier end lidt sukker.

Køber Microsoft selskabet vil den effekt forsvinde.

- De udenlandske investorers interesse for de danske tech-virksomheder risikerer helt klart at blive svækket, hvis Navision bliver afnoteret. Navision har tiltrukket meget opmærksomhed, og det har fået mange udenlandske investorer til at opdage det danske marked, siger senioranalytiker i investeringsbanken Gudme Raaschou, Claus Almer, til Computerworld Online.

Han vurderer dog samtidig, at der kan blive større opmærksomhed på andre selskaber, hvis Navision bliver afnoteret.

- Det er et billede med flere sider. Men grundlæggende er det ikke positivt, at stjernen forsvinder, siger han.

Ingen kan tage over

Antallet af børsnoterede IT-selskaber herhjemme er ret begrænset, og langt de fleste af selskaberne - der tæller SimCorp, Maconomy, Danware, Columbus IT Partner, EDB Gruppen og det kriseramte I-data - er noteret på Fondsbørsens vækstindeks, KVX.

Flere af selskaberne har tidligere været indenfor i Fondbørsens fineste selskab, KFX-indekset, men er blevet flyttet ud igen.

Ingen af dem er store nok til på nogen måde at tiltrække sig samme interesse som Navision, der ovenikøbet står bag Axapta-økonomisystemet, som er blandt såvel Columbus IT Partners som EDB Gruppens hovedprodukter.

- Der er meget langt ned til SimCorp, der er nummer to. Ingen af selskaberne når Navision i kombinationen mellem performance, trackrecord og profitabilitet. Det er meget svært at se, hvem der skulle kunne tage over, siger Claus Almer.

Amerikanerne kommer

Det er langt fra første gang, kapitalstærke udlændinge viser interesse for fremgangsrige og velkonsoliderede danske IT-virksomheder.

Tidligere er selskaber som Jubii, Networkers og Giga blev overtaget af pengestærke udenlandske virksomheder, der har gjort virksomhedernes ejere hovedrige. Giga blev for eksempel solgt for 9,4 milliarder kroner til amerikanske Intel.

Sådan er det da også med Navision, hvis fem hovedaktionærer og stiftere - Jesper Balser, Peter Bang (der er barnebarn af B&O-stifter Peter Bang), Torben Wind samt brødrene Preben og Erik Damgaard - står til at blive milliardærer, når og hvis de placerer deres underskrifter på den kontrakt, der overdrager deres livsværk til Microsoft.

Med handelen løber Navision dog også en risiko. For i forhold til Microsofts enorme pengetank med over 400 milliarder kroner i likvid beholdning er den anslåede købspris for Navision på omkring 10 milliarder kroner relativt begrænset.

Det vil derfor efter alt at dømme ikke røre Microsoft at lukke og slukke butikken, hvis ikke Navision om en rum tid lever op til moderselskabets krav eller blot ikke længere passer ind i Microsofts kram.

- Man har jo før set store akkvisitioner, der blev lukket ned, og på den måde kan sporene jo godt skræmme. Navision har dog forlængst bevist sin berettigelse. Det er vigtigt, at selskabet også fremover viser sit værd, siger senioranalytiker Claus Almer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere