Denne artikel er trykt i avisen IT-Branchen den 21. januar 2002.
Hvis den annoncerede forlovelse mellem HP og Compaq blåstemples af de amerikanske myndigheder og fører til en formel vielse, bliver det en kæmpe udfordring at smelte forretningsstrategierne sammen på storageområdet.
Det mener analysevirksomheden Gartner, der i en rapport om storage-synergien mellem de to selskaber konkluderer, at de to parter kan høste store synergieffekter på en række markeds- og ressourcemæssige områder.
Men når det gælder selve integrationen af produktlinjer, kan storageområdet blive et af de allersværeste områder at få til at fungere i ægteskabets første år. Også selvom der, ifølge Gartner, eksisterer en række indlysende synergier mellem de to selskaber.
For eksempel at Compaq står stærkt på Wintel-storage, hvilket ikke er tilfældet for HP. Og at HP har et bedre tag på storage-systemer til Unix.
To arkitekturer - et mål
Nøgternt set arbejder HP og Compaq ellers med den samme overordnede målsætning på storageområdet lige som marketing-mantraerne fra de to parter er mere eller mindre de samme.
Budskabet fra begge selskaber er, at livet skal gøres lettere for slutbrugerne ved at effektivisere/udbygge storagekapaciteten med det samme antal storage-adminstrative medarbejdere.
Derudover skal opfattelsen af storage som et fysisk fænomen, eller noget som altid er tilknyttet en server, ændres. Begge selskabers vision er en fremtid, hvor storageløsningerne består af netværk af modulære storage appliances, der sammen med avanceret storage management software og tilknyttede services skaber skalerbare og åbne storagemiljøer.
Men selvom der er enighed om målsætningen, er det ikke ensbetydende med, at man har valgt at benytte de samme midler for at realisere målet.
Det er heller ikke ensbetydende med, at der ikke ligger en stribe vanskelige integrationsmæssige udfordringer på produktsiden.
Konfliktområderne
At dømme efter Gartners analyse er det blandt andet på produktområder som disksystemer, tape- og NAS-løsninger, at der kan opstå problemer.
Hvad angår disksystemer, eksisterer der for eksempel i low-end og midrange segmentet flere identiske produkter. Her forventer Gartner, at et fusioneret selskab vil føre Compaqs produkter videre på bekostning af HP, fordi netop dette område er Compaqs hjemmebane.
De overlapninger, der eksisterer i segmentet for disksystemer til de helt store virksomheder (enterprise-segmentet), vil formentlig blive tacklet på en noget anden facon, fordi det område adskiller sig væsentligt.
HP har reelt set ikke egenudviklede produkter til enterprise-segmentet, men alene en OEM-aftale med HDS, hvor de sætter et nyt skilt på og videresælger HDS-hardware, mens Compaq for nyligt opsagde en forhandleraftale med IBM omkring deres high-end Shark-storagesystem.
Hvordan en fusion vil ændre de to selskabers high-end produkter er uvist. Men Gartners spekulationer går på, at HP eventuelt kunne vælge at opsige den nuværende HDS-aftale til fordel for det nye high-end storagesystem (StorageWorks Enterprise Virtual Array), som Compaq lancerede i 2001.
Super DLT eller LTO
Når det gælder tapesystemer, som også er et vigtigt forretningsområde, er der også flere bemærkelsesværdige forskelle mellem HP og Compaq.
HP producerer for eksempel de såkaldte LTO tapeprodukter, mens Compaq har satset på Super DLT tape (SDLT) og forhandler (OEM'er) produkter fra ATL Products og Overland Data.
På et tredje, og mindst ligeså vigtigt område, NAS (Network Attached Storage), laver HP high-end NAS-løsninger baseret på HP-UX og køber endvidere systemer fra selskabet Procom Technology. Compaqs produkter står i kontrast til dette, da de fortrinsvis er Microsoft-baserede.
Selvom HP uden tvivl vil kunne nyde godt af Compaqs produkter målrettet mellemmarkedet, peger Gartners analyse på, at det er uundgåeligt, at flere af de to parters produkter og/eller partnerskaber, vil dø.
Denne artikel er trykt i avisen IT-Branchen den 23. april 2001.
HP vil opfattes som en storagevirksomhed med en serverforretning. Ikke som en servervirksomhed med en storageforretning.
- Hewlett-Packard tager storage dødsens alvorligt. Det er et af de fire områder, som HP's øverste chef, Carly Fiorina, har givet absolut topprioritet og trods den økonomiske afmatning i USA forventer vi en omsætningsfremgang på mindst 20 procent i år.
Sådan lød meldingen fra Nora Denzel, topchefen for HP's storage-division, da hun for nyligt talte på et partner-rettet HP-seminar i København.
Nora Denzel blev i august sidste år hentet til HP fra en topstilling i storagevirksomheden Legato med det mål at fungere som indpisker og dynamo for en en række interne omstruktureringer, der skal forvandle HP til en fuldblods storagevirksomhed.
Alt er vendt op og ned
Ind til videre har det vendt op og ned på organisationsdiagrammet. For storage med alt, hvad det indebærer af hardware, software og service, er nu blevet skilt ud som en selvstændig forretningsdivsion, der er uafhængig af HP's serverforretning.
Dermed er HP trådt i fodsporet på en række andre af klodens store hardwareleverandører. Blandt andre IBM, der i september sidste år ansatte turn-around specialisten Linda Sanford og opprioriterede deres Storage Group, så den i dag har samme status som server-divisionen og Global Services.
I Nora Denzels øjne er HP normalt ikke det, de fleste associerer med HP, selvom selskabet målt i antal solgte terabyte på Unix og NT faktisk ligger side om side med EMC og Sun. En af årsagerne er blandt andet, at HP traditionelt har været en leverandør af enkeltstående storagekomponenter.
Enkelte klodser
- Tidligere leverede HP enkelte byggeklodser, men nu går vi efter at blive leveringsdygtige i samlede storageløsninger med alt hvad det indebærer. Det er blandt andet derfor, vi har valgt at samle netværk, storage og software i en og samme organisation. Målet er at kombinere de tre ting med konsulentydelser og service, så vi kan tilbyde komplette løsninger og konkurrere på service-aftaler og ikke mindst kvaliteten af denne service i stedet for at fokusere på de tekniske aspekter ved storage-hardwaren, siger Nora Denzel.
Ifølge analysevirksomheden IDC solgte HP i det seneste regnskabsår for mere end 2,8 milliarder dollars storage, mens HP's andel af det samlede storagemarked faldt fra en fjerdeplads til en femteplads. Til gengæld avancerede HP fra en femteplads til en tredjeplads på markedssegmentets eksterne RAID storagesystemer.
Den udvikling tilskriver HP især et godt salg af selskabets high-end XP storagelinie og tilhørende storage management software, der i øvrigt bygger på Open View, HP's software der oprindelig blev udviklet til at administrere netværk og Internet-sites.
Denne artikel er trykt i avisen IT-Branchen den 23. april 2001.
FSAM
Hewlett-Packard præsenterede i februar 2001 selskabets overordnede strategi for, hvordan det planlægger at tackle storage-området. Den strategi har HP døbt FSAM, Federated Storage Area Management, hvilket er en slags metodik for, hvordan HP ønsker at skrue storage hardware, software og services sammen og forvandle det til komplette storage løsninger.
FSAM handler om, hvordan man effektiviserer og udbygger kapaciteten i storageløsningerne med det samme "people print" eller antallet af medarbejdere ansat til at administrere løsningen. HP definerer FSAM som et effektivt administreret netværk af modulære storage appliances, der sammen med storage management software og diverse tilknyttede services skaber et skalerbart åbent storagemiljø.
Komponenterne
Hovedkomponenterne i FSAM er HP's Surestore hardware, HP OpenView software og de såkaldte HP Integrated Storage Services.
I februar 2001 lancerede HP en række af de vigtigste elementer, der skal understøtte FSAM-strategien. Blandt andet HP's såkaldte HP Network Storage Appliance, HP Surestore Virtual Array 7100 samt en ny familie af softwareprodukter heriblandt HP's OpenView Storage Area Manager.
Denne artikel er trykt i avisen IT-Branchen den 21. januar 2002.
Nyforlovede uforstående over for pessimisme
Partnernetværket har ingen grund til bekymring på storageområdet, lyder det samstemmende budskab fra Compaq og HP.
- Nu skal vi huske at spise brød til de spekulationer om mulige konflikter, som Gartner og andre, herunder vore konkurrenter, sætter i søen. På langt sigt kan en fusion skabe en slagkraftig organisation, der kan give kanalen endnu bedre service og teknologier.
Sådan lyder meldingen fra Erik Kaae, markedschef med ansvar for Compaqs Storage Business Unit og Industri Standard Servere i Danmark.
Han forstår ikke Gartners pessimisme, når det gælder fusionsplanerne med HP og konsekvenserne på storage-fronten og peger desuden på, at Gartners rapport er fejlbehæftet.
- Gartner skriver, at HP er stærkere på storage til Unix end Compaq. Det er direkte forkert. Jeg har en kopi af en IDC-rapport, der viser at Compaq har større omsætning (1998-2000, red.) på verdensplan end HP på Unix storage-systemer. Compaq er nummer 3, HP nummer 4, siger Erik Kaae.
Gartner overdriver
Bortset fra dette, mener han ikke, at integrationen nødvendigvis bliver så skæbnesvanger, som Gartner lægger op til i rapporten.
- Compaqs distributører i Danmark; Four Leaf, Magirus og Ingram Micro, har allerede både Compaq og HP-storage på hylderne. Det samme gælder for mange forhandlere. Kommer fusionen, vil den ikke ramme de partnere som investerer i Compaq. Og selvom det ikke er min opgave at svare for HP, er jeg overbevist om, at de vil gøre alt for at beskytte kanalen. Alt andet ville jo svare til at skyde sig selv i foden, siger Erik Kaae.
Med hensyn til de teknologiske konflikter og produktmæssige overlapninger, Gartner skitserer, ser Erik Kaae også anderledes på verden end Gartner.
Mere synergi end overlap
- Der er selvfølgelig overlap. Men der er faktisk langt, langt flere synergi-områder. Hvis vi som et eksempel ser på tape, er det rigtigt, at Compaq har satset på Super DLT og HP på LTO. Men det indebærer jo ikke, at de ikke kan leve side om side i et fusioneret selskab. Det ville være galimatias at slå produktlinier ihjel, når de hver især har deres styrke og der en sund efterspørgsel efter begge produkter, siger Erik Kaae, der også er fortrøstningsfuld, når det gælder produktoverlapninger mellem disksystemer til low-end, mellem- og enterprise-segmentet.
- Hvis fusionen bliver aktuel, så finder vi en vej. Compaq står for eksempel utrolig stærkt, når det gælder disksystemer til den lave og mellemste ende af markedet, siger Erik Kaae.
Hos HP er salgschef med ansvar for storageprodukter, Peter Ellegaard, et langt stykke hen ad vejen enig med sin måske fremtidige kollega i Compaq, selvom han indskærper, at Compaq ikke er den eneste part med et godt tag i den lave og mellemste ende af markedet.
- De grundteknologier HP og Compaq arbejder med er stort set de samme. Og selvom jeg gerne vil understrege, at ingen endnu ved, hvordan fremtiden vil forme sig, så er jeg 99 procent sikker på, at de to selskabers produktlinier vil blive videreført og supporteret i hele deres levetid. Nye fælles produkter vil ikke kompromittere investeringer hos kunder eller partnere, siger han.
På spørgsmålet om, hvad der kommer til at ske på enterprise storagemarkedet lyder Peter Ellegaards svar:
- I det segment har vi et tæt samarbejde med Hitachi - en aftale der netop er blevet forlænget med tre år. Der er, som Gartner fejlagtigt anfører det, ikke alene tale om et traditionelt OEM-samarbejde. Tværtimod deltager HP i udviklingen af Hitachi/HP-teknologien og har ejerskab over store dele af den.
- For mig at se bliver det nemt at smelte produktlinierne sammen. Naturligvis skal man have en fælles standard for de diske, der anvendes på tværs af systemerne, men selv fra starten vil vi ikke have flere forskellige formater end vores konkurrenter har i dag, da de har været dårligere til at standardisere på dette punkt end HP og Compaq, slutter Peter Ellegaard.