Denne artikel er trykt i avisen IT-Branchen den 22. april 2002.
Den danske IT-kanal vil efter al sandsynlighed høre mere fra Network Appliance, den amerikanske specialist på NAS-løsninger, der sidste år rundede en global omsætning på en milliard dollars.
I det mindste vil Network Appliance, der for nyligt åbnede lokale kontorer i både Danmark og Sverige, skrue markant op for blusset for at udbrede markedskendskabet til selskabets voksende produkt-portefølje.
- Når IT-chefer i Norden overvejer at købe ny storage-hardware eller software, skal Network Appliance være en af de leverandører, der indgår naturligt i overvejelserne på lige fod med de øvrige storage-leverandører. Det mål har vi ikke nået helt endnu i Norden, selvom vi faktisk har været her siden 1996, siger Lars Jönsson, nordisk direktør for Network Appliance.
Han fortæller, at det blandt andet er derfor NetApp har valgt at åbne de lokale kontorer.
- Den lokale tilstedeværelse skal synliggøre Network Appliance. Dertil kommer, at organisationen skal varetage presales og understøtte en kanal, som vi arbejder på at udbygge med nye partnere, siger Lars Jönsson.
Det er nye toner fra Network Appliance, der har været repræsenteret på det danske marked gennem Èn eneste indirekte partner siden 1996. Først det nu hedengangne Berendsen Data og siden gennem systemintegratoren ProAct, der i flere år har solgt Network Appliance solo i Danmark.
NetApp er mere end NAS
Network Appliance blev etableret som en rendyrket storage-virksomhed i 1992. Selskabet revolutionerede storage-branchen ved at separere storage-delen fra en konventionel applikations-server og flytte det over på en såkaldt storage-appliance, der kunne bringe data lynhurtigt ud over netværket.
I takt med det teknologiske skift i storagebranchen op igennem 90'erne, hvor den traditionelle server-forbundne storage-model er blevet udfordret af nye netværksorienterede storage-arkitekturer, har Network Appliance fundet en lukrativ niche. Ikke mindst i Norden, hvor selskabet har udført et sted mellem 800 og 1.000 installationer.
- Vores niche er NAS-teknologien. Men i dag er NetApp meget, meget mere end det. Vi går efter at blive leveringsdygtige i alle de byggeklodser, der skal til for at administrere en virksomheds storage-infrastruktur, siger Jesper Stormholt, ansvarlig for Network Appliance i Danmark.
Han fortæller, at selskabet i det forløbne år har kastet mange ressourcer i at udvikle en komplet portefølje af storage management software herunder software til virtualisering. Dertil kommer, at selskabet arbejder med at udvikle en række teknologier, der er designet til at give brugere hurtigere adgang til data, der gemmer sig i software som databaser og CRM-applikationer.
Kvik adgang til software med DAFS
- Vi er det første storage-firma, der understøtter den såkaldte Direct Access File System-protokol (DAFS), der findes i de nye NetApp-produkter, der kører version 6.2 af vores operativsystem, Data OnTap. Det gør, at applikationer, for eksempel Oracle, IBM eller Sybase databaser, kører hurtigere på vores appliances. DAFS-teknologien forøger ydeevnen i databaserne ved at omgå "forsinkelsen" i operativsystemernes behandling af data fra databasen ud til storage-systemet, fortæller Jesper Stormholt.
Teknisk set taler databasen direkte med storage-systemet ved hjælp af en teknologi kaldet VI (Virtual Interface) og RDMA (Remote DMA). NetApps implementering af DAFS er indledningsvis baseret på VI-over-Gbe Ethernet, men kan også implementeres på Fibre Channel eller Infiniband senere.
Internationalt hedder NetApps ærkerival EMC, men i Norden er situationen noget anderledes. Her møder Jesper Stormholt ofte EMC, men anser Compaq, HP og IBM som vigtigere konkurrenter.
- I international sammenhæng har vi i flere år stjålet markedsandele fra EMC, fordi vi faktisk kan alt, hvad de kan. Forskellen er blot, at vores tilgang til verden er langt mere simpel, og så er vi markant billigere. Og netop enkelhed er, og har altid været, en vigtig drivkraft i NetApp, siger han.
NAS og SAN smelter sammen
- I løbet af de kommende to til tre år, vil skillelinien mellem de to teknologier NAS og SAN blive udvisket. Vi har allerede i dag lanceret produktet Snap Manager til Exchange 2000, som er en slags SAN/NAS hybrid. Mange spillere på markedet vil gerne lokke kunderne til at opbygge nye separate Fibre Channel-baserede infrastrukturer. Men det er ikke altid hensigtsmæssigt, når det nu engang er muligt at udnytte kundernes eksisterende TCP/IP-baserede Ethernet-netværk, siger Jesper Stormholt.
Han siger, at Network Appliance arbejder på at indarbejde såkaldte block level interfaces i sine fremtidige NAS-produkter med det mål at integrere storage med de applikationer, der findes i de fleste virksomheder.
Desuden fremhæver Jesper Stormholt også understøttelse af nye teknologier som iSCSI, som en vigtig del af fremtiden for NetApp.