Minitest: WordPerfect Lightning

Man kunne tro, at den nye og gratis WordPerfect Lightning var en velfungerende online-version af det hæderkronede tekstbehandlingssystem. Det er det ikke.

Minitest: WordPerfect Lightning

Det er traditionelt blevet opfattet som dårlig stil at eksperimentere med genoplivning af de døde. Ikke blot på grund af de etiske aspekter, men også fordi forsøgspersonerne lugter ilde.

Det gør WordPerfect Lightning også.

Men først lidt historie. Da det fremragende tekstbehandlingssystem WordPerfect blev købt af Corel for år tilbage, besluttede koncernen at relancere systemet som en samlet kontorpakke i stil med Microsoft Office eller det, der senere skulle blive til det gratis OpenOffice.

Nu er Corel kendt for at skifte forretningsfokus, som vinden blæser, hvorfor systemet har haft meget svært ved at vinde fodfæste.

For et par uger siden genoplivede Corel imidlertid WordPerfect som basal tekstbehandler for masserne. Det skete i form af den gratis Lightning-udgave med 200 megabyte tilhørende online-lagerplads.

Det skulle vi naturligvis prøve. Derfor lagde vi ud med at downloade installationsprogrammet til WordPerfect Lightning fra Corels site.

Installationen er rørende enkel, og efterfølgende åbner programmet den såkaldte navigator - et centralt vindue, hvorfra du kan oprette og overskue dine filer. Her opstår den første skuffelse.

Stærkt begrænset funktionalitet

For vil du oprette noget, der ligner en klassisk WordPerfect-fil, gemme udenfor WordPefect Lightning-systemet eller formatere i andre dokumenttyper såsom .DOC eller .ODF, skal du som minimum købe hjemmeudgaven af WordPerfect Office X3. Den koster i omegnen af 750 kroner og fås ikke på dansk.

I stedet kan du oprette og administrere noter, der her forstås som tekstfiler med et stærkt begrænset antal formateringsmuligheder. Det er dog ganske let at indsætte både billeder, webudklip, links og tabeller. Ligeledes kan du maile dine tekster eller klippe dem over i et tekstbehandlingsprogram.

Som sådan er WordPerfect Lightning altså slet ikke et tekstbehandlingssystem i sin egen ret, men ligner mere Microsofts notetagningsværktøj, OneNote. Dog uden uden samme intuitive brugergrænseflade, funktionsrigdom og danske stavekontrol.

Bøvlet online-styring

Nu følger der også 200 megabyte gratis serverplads med WordPerfect Lightning, og det er jo sympatisk.

For at få adgang til den, skal man imidlertid registrere sig (endnu en gang) og oprette en særskilt onlinekonto. Her kan man uploade indholdet af WordPerfect Lightning notesbog og tilsvarende hente onlineindhold til computeren.

Ideen bag et offline-program med tilhørende online-lager er oplagt. Man kunne ønske, at eksempelvis det fremragende Zoho Writer eller det mere begrænsede Google Docs & Spreadsheets også havde en offlinedel, så det var muligt at arbejde med sine filer uden internetforbindelse.

Du skal imidlertid være meget sikker på, at du ikke har noget som helst af værdi liggende i din onlinemappe, før du uploader noget ved hjælp af WordPerfect Lightning.

Håbløs filhåndtering

Det er nemlig kun muligt at uploade samtlige data på en gang - og de sletter tilsvarende alt, du måtte have liggende online. Tilsvarende erstatter downloadede filer alle eksisterende data i computerens WordPerfect-system.

Som om det ikke skulle være skidt nok, kan du heller ikke arbejde med filer online, men er nødt til at hente dem ned på computeren først. Dette gør det i praksis umuligt at arbejde med systemet på flere forskellige computere, og så går meget af ideen tabt.

På trods af navnesammenfaldet med sin berømte forfader er WordPerfect Lightning altså ikke i nærheden af at være et acceptabelt tekstbehandlingsprogram. Her kan du med fordel vælge en regulær kontorpakke - gratis eller ej - eller se dig om efter et godt og gratis onlinesystem som for eksempel Zoho Writer.

Er du på udkig efter et notetagningsværktøj, er programmet acceptabelt, og ideen med at tage onlinebackup er ikke skidt. Men det er og bliver en skuffelse, at man ikke kan arbejde med filerne online, ligesom den stærkt begrænsede funktionalitet gør WordPerfect Lightning til en noget vingeskudt erstatning for Microsoft OneNote, der kan erhverves som licens til priser, der begynder ved cirka 500 kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere