Test: Nyt, hurtigere trådløst netværk

Kan det betale sig at opgradere sit trådløse netværk til den nye trådløse N-teknologi? Vi har testet hastighed og rækkevidde - se her hvad du får for pengene.

Test: Nyt, hurtigere trådløst netværk

Mange drømmer om den dag, de kan erstatte alle ledninger i hjemmet eller på kontoret med trådløse løsninger.

Og mange danskere har allerede taget det trådløse internet så godt til sig, at de finder det naturligt at arbejde med den bærbare computer på stuebordet eller i haven.

Nemt trådløst netværk eller ej, mange brugere oplever stadig en fordel ved at benytte ledningerne, når der skal flyttes store filer mellem computere.

Teknologien er landet

En løsning på problemet er faktisk allerede kommet.
Producenterne af de trådløse enheder har udviklet en ny og bedre teknologi, så du kan sende data endnu hurtigere og på endnu længere afstande.

Denne teknologi har fået navnet 802.11n og har afløst den tidligere hurtigste teknologi, kendt som 802.11g.

Omdrejningspunktet for 802.11n er, at producenterne hævder, at teknologien er op til fem gange hurtigere og rækker fire gange længere end den kendte G-teknologi.

Men kan den påstand holde?

Vi har afprøvet det i en lille, men grundig test, med 802.11n routere fra Linksys, SMC og D-Link.

Sådan har vi testet

Vi har testet tre forskellige nye trådløse routere for deres hastighed og deres rækkevidde. Vi har testet både forskellen mellem de tre produkter, men også forskellen fra den gamle G- til den nye N-teknologi for at se, om det kan betale sig at opgradere sit trådløse netværk derhjemme eller på kontoret.

Testen er lavet i et lukket netværk, bestående af en stærk stationær pc, tilkoblet de pågældende routere samt en bærbar computer med et nyt USB-netkort med både den nye og gamle teknologi. Alle test blev lavet i det lokale netværk uden brug af internet.

På den stationære pc opsatte vi en FTP-server og overførte på den måde filer ved, at vores bærbare computer hentede data via en FTP klient. Vi brugte to datapakker. Først en film i DivX-format på 700 megabyte og derefter en gigabyte billeder af varierende størrelse.

Test på 5, 10 og 25 meter

Routerne blev tilsluttet med deres standardopsætning. Eneste ændring vi lavede, var naturligvis skiftet mellem N- og G-standarden, når disse skulle testes hver for sig.

Ud over at teste hastighedsforskellen mellem N og G, ville vi også teste, hvordan de to standarder har det med afstande. Derfor testede vi alle tre routere og deres egenskab på henholdsvis 5, 10 og 25 meter.

Fem meter skulle simulere brugen i samme stue, som routeren er placeret. 10 meter igennem en betonvæg. Sidst skulle de 25 meter teste brugen af trådløst netværk enten fra haven eller fra en anden etage i samme ejendom.

Softwaren på de tre routere var alle standard og næsten ens. Vi valgte med vilje ikke at opgradere firmware, da mange private brugere ikke gør dette. En opdatering er selvfølgelig altid anbefalelsesværdig, specielt når det kommer til første-generationsprodukter som disse.

De tre routere i test

Ud over at teste hvorvidt det kan betale sig at opgradere sin trådløse løsning, så har vi selvfølgelig også kigget nærmere på de forskellige produkter med den nye N-teknologi indbygget.

Der er faktisk overraskende store forskelle på testresultaterne mellem de tre udvalgte routere.

SMC: God til N, skidt til G
Først SMC's Barricade N-serie, hvor vi testede WBR14-N modellen. Den klarede sig ganske glimrende og havde gode resultater med den nye N-teknologi. Til gengæld klarede den ikke G-teknologien specielt godt. Dens resultater svingede helt op til dobbelt så langsom som de andre produkter, når den skulle overføre med G-teknologien. Lidt problematisk, da de fleste computere og andre enheder der skal forbinde med den, stadig benytter den gamle G-teknologi.

Linksys: Halvsløvt resultat
Næste router er Linksys Home router med modelnavnet: WRT150N. Linksys' router klarede sig dårligst, når vi testede hastighed på N. Ligeledes klarede den ikke rækkevidde udfordringerne ret godt, på trods af at den faktisk reklamerede med endnu mere rækkevidde på pakken.

På trods af at vi faktisk benyttede et USB-netkort fra netop Linksys, oplevede vi ingen toppræstationer. Og brugte vi en USB-netværksadapter fra D-Link, gik hastigheden helt i bund.

D-Link: Bedst til N
Den sidste router i testen, D-link DIR-655, er også den flotteste af de testede routere med sit hvide moderne design. D-link stod klart for de bedste resultater med N. Når man nærmer sig en overførelseshastighed på ni megabyte i sekundet, bliver man virkelig imponeret. Eneste dårlige resultat fra D-link er G-teknologien på 25 meter, hvor den taber nogle ekstra minutter. Men det er minutter, den til gengæld vinder på 25 meter med N, hvor den klart vinder.

Resultater: 802.11g mod 802.11n

Vi har testet hastigheden og rækkevidden for de to teknologier, og resultatet er både klart og interessant.

Vi opnåede med N-teknologien at overføre en film på 700 megabyte på 1:38 minut, hvilket svarer til 8,45 megabyte per sekund. Det hurtigste G-resultat blev 4:20 minutter, som svarer til 2,78 megabyte i sekundet. Altså en virkelig stor forskel når de to teknologier ydede deres bedste.

På rækkevidden tabte G stort, da det tog omkring 19 til 21 minutter at overføre samme fil over 25 meter, mens N holdt sig mellem fem og ni minutter.

Minimum dobbelt så hurtig

Resultatet af vores hastighedstest blev, at N-teknologien er minimum dobbelt så hurtig og op til fem gange hurtigere i visse tilfælde. Gennemsnittet fra de tre routere er, at N-teknologien er cirka 3,5 gange hurtigere, når man overfører en stor fil og dobbelt så hurtig, når man overfører en gigabyte.

På rækkevidden holder N-teknologien ikke helt sine løfter, men klarer det alligevel utrolig godt. Resultatet er, at N-teknologien klarer overførslerne af en stor fil på 700 megabyte cirka dobbelt så hurtigt som den gamle G-teknologi, og på de længere distancer op til tre gange så hurtigt.

Et andet vigtigt resultat er, at der tilsyneladende er ret stor forskel på, om man kører med producentens egne netkort i hele netværket, eller om man mixer lidt. Således var Linksys' mærkbart dårligere sammen med et D-Links USB-netværkskort end med Linksys' eget. Og SMC'ens router leverede mildt sagt mærkelige resultater i 802.11g-tilstand sammen med et Linksys USB-netværkskort.

Det tyder på problemer med standarden. Noget som vi også oplevede ved vores test i november 2006, men som der ikke stadig burde være et problem.

Konklusion: 802.11n til rækkevidde og hastighed

Der er ingen tvivl om, at 802.11n teknologien er en værdig afløser for 802.11g-standarden. For både på rækkevidde og hastighed viser vores test, at den nye standard er bedre.

Der er dog fortsat en lille merpris at betale for 802.11n, men tager man levetiden på produktet med i betragtningerne, er det en relativ lille pris at betale for rækkevidde og hastighed.

Der er altså i vores øjne ingen grund til ikke at købe 802.11n frem for 802.11g-produkter. Du skal bare huske, at netkortet i dit mobile produkt skal kunne matche 802.11n routeren for, at du kan opnå den optimale hastighed.

Her er det indtil videre kun bærbare pc’ere baseret på Intels Santa Rosa-platform (se test her), der kan levere den løsning. Derfor skal alle andre ud og købe eksterne netkort, hvilket lægger 300 til 400 kroner oven i købet, medmindre du kan leve med 802.11g hastighederne.

Samtidig skal du, ifølge vores resultater, helst holde dig til ét mærke af netværksudstyr, når du køber 802.11n. I hvert fald hvis der er tale om Linksys-udstyr.

Sidder du således med en udmærket 802.11g router uden problemer med hastighed eller rækkevidde, er der således ingen grund til at skifte - den dag kan tids nok komme, når du skal til at flytte tv-signal eller lyd rundt i boligen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere