Artikel top billede

Supercomputer skal udpege fremtidige mordere

En supercomputer i USA skal via statistik kunne forudsige fremtidige mord. Kriminalforsorgen i Danmark har netop også kastet sig over nye statistikberegninger.

I science fiction-filmen Minority Report fra 2002 står chief John Anderton (Tom Cruise) i spidsen for en politienhed, der ved hjælp af tre genetisk modificerede menneskers evner til at se ind i fremtiden kan forudsige, hvornår der vil ske et mord og slå til, før drabet finder sted.

Selv om filmens handling er sat til året 2054, ser det ud til, at virkeligheden indhenter fantasien i den amerikanske stat Pennsylvania.

Her har man nemlig meget dårlig erfaring med omkring 1,3 procent af de indsatte, der kommer for tidligt på prøveløsladelse og begår ny hård kriminalitet som eksempelvis mord.

Nu vil fængselsvæsenet i Pennsylvania sætte en stopklods for den udvikling med en 1,3 millioner kroner dyr supercomputer, der i næste måned vil blive fodret med statistiske oplysninger og data om de indsatte for at forhindre, at de går ud og slår andre ihjel, eller selv bliver dræbt.

Det skriver The Morning Call.

Sier de onde fra

Systemet har blandt andet tidligere været brugt i Pennsylvanias største by, Philidelphia, med succes.

Derfor sætter staten sin lid til, at manden bag supercomputeren, professor i kriminologi og statistik Richard Berk fra Pennsylvanias Universitet, ved hjælp af data omkring de indsatte på forhånd kan udpege minimum 80 procent potentielt kommende mordere blandt statens fanger.

Dermed skal computersystemet i høj grad være med til at afgøre, om en fange kan prøveløslades, inden hele strafferammen er udfyldt.

"Systemet kan forudsige hvilke indsatte, der vil dræbe igen. Med flere års data kan jeg adskille de virkelig onde blandt de løsladte fra de fanger, som sandsynligvis ikke vil gå ud og begå ny kriminalitet," siger Richard Berk til The Morning Call.

Statistik-oprustning i Danmark

Specialkonsulent Bo Kielstrup fra Kriminalforsorgen i Danmark oplyser til Computerworld, at man på vore hjemlige breddegrader ikke benytter supercomputere til beslutninger om at sende fanger ud i friheden før tid eller lade dem afsone hele deres straf bag lås og slå.

Alligevel har Kriminalforsorgen i 2010 erstattet brugen af Rigspolitiets statistikker til fordel for udarbejdelsen af sine egne forudsigelsesmodeller til hjælp ved en risikovurdering af sandsynligheden for fangernes tilbagefald til kriminalitet.

"Vi ser blandt andet på alder, køn, tidligere straf og form for kriminalitet for at se på, hvor sandsynligt det er, at de begår kriminalitet igen," forklarer Bo Kielstrup.

Han nævner, at eksempelvis unge mænd, der tidligere er straffet for indbrudstyveri, ifølge statistikkerne har en stor sandsynlighed for at blive dømt for forbrydelse igen.

Bo Kielstrup understreger dog, at Kriminalforsorgen ikke har statistiske profiler over de enkelte indsatte, ligesom prøveløsladelserne ikke er automatiserede i forhold til statistikkerne, men derimod bliver beslutninger om prøveløsladelse foretaget ud fra en helhedsvurdering af den enkelte fange.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere