Artikel top billede

DK-CERT: It-folk har også et ansvar

Klumme: De it-professionelle kan hjælpe menigmand med at få styr på it-sikkerheden, skriver Shehzad Ahmad fra DK-CERT.

I denne uge kører Netsikker nu!-kampagnen for at øge it-sikkerheden hos borgerne.

Umiddelbart tænkte jeg, at det ikke er særlig relevant for Computerworlds læsere. I er it-professionelle, og kampagnens budskab "Tænk! Bloker! Opdater!" burde være børnelærdom for jer.

Men så kom jeg på andre tanker.

For vi it-professionelle har også en pligt til at øge it-sikkerheden.

Og netop i forhold til almindelige mennesker uden særlig it-ekspertise kan vi spille en vigtig rolle.

Den spørgelystne gæst

Har du ikke tit oplevet dette: Du er til en selskabelig sammenkomst.

Du falder i snak med en af gæsterne.

Da hun hører, at du arbejder med it, har hun straks et spørgsmål klar: Hvorfor er hendes pc blevet så langsom? Er det farligt at modtage spam? Kan andre få adgang til hendes netbank?

Umiddelbart kan man godt blive lidt træt af at blive opfattet som ekspert i virus eller spam, hvis man arbejder med helt andre hjørner af it-verdenen.

Men vær tålmodig. Hvis du bruger nogle få minutter på den spørgelystne bruger, kan du måske være med til at afværge, at endnu en pc indgår i et botnet.

Henvis til web

Lad mig her komme med et lille tip: Vi kan ikke alle være eksperter i alt, og udviklingen går hurtigt inden for it-sikkerhed.
Derfor kan det være smart at besvare spørgsmålet med en henvisning til et sted, hvor spørgeren kan få et brugbart svar.

Mit råd er at henvise til websiden Opdaterdinpc.dk.

Den indeholder råd om fem emner, der alle er med til at gøre en pc sikker: Opdatering af programmer, indstilling af browser, forsvar mod skadelige programmer, firewall og beskyttelse af trådløst netværk.

Skulle det ikke være nok, er der også god information at finde på webstedet for Netsikker nu!

Opdaterdinpc.dk er et samarbejde mellem TDC, Finansrådet, Microsoft og DK-CERT i forbindelse med Netsikker nu!

Lad os i fællesskab løfte opgaven med at gøre Danmark til et mere sikkert sted.

Start med at spørge din nabo, om han har styr på opdatering og antivirus.
 
 
DK-CERT (www.cert.dk) er det danske Computer Emergency Response Team. I samarbejde med tilsvarende CERT'er over hele verden indsamler DK-CERT information om internetsikkerhed. DK-CERT udsender advarsler og tager imod anmeldelser af sikkerhedsrelaterede hændelser på internettet. DK-CERT er en tjeneste fra UNI-C, en styrelse under Undervisningsministeriet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere