DK-CERT: It-folk har også et ansvar

Klumme: De it-professionelle kan hjælpe menigmand med at få styr på it-sikkerheden, skriver Shehzad Ahmad fra DK-CERT.

I denne uge kører Netsikker nu!-kampagnen for at øge it-sikkerheden hos borgerne.

Umiddelbart tænkte jeg, at det ikke er særlig relevant for Computerworlds læsere. I er it-professionelle, og kampagnens budskab "Tænk! Bloker! Opdater!" burde være børnelærdom for jer.

Men så kom jeg på andre tanker.

For vi it-professionelle har også en pligt til at øge it-sikkerheden.

Og netop i forhold til almindelige mennesker uden særlig it-ekspertise kan vi spille en vigtig rolle.

Den spørgelystne gæst
Har du ikke tit oplevet dette: Du er til en selskabelig sammenkomst.

Du falder i snak med en af gæsterne.

Da hun hører, at du arbejder med it, har hun straks et spørgsmål klar: Hvorfor er hendes pc blevet så langsom? Er det farligt at modtage spam? Kan andre få adgang til hendes netbank?

Umiddelbart kan man godt blive lidt træt af at blive opfattet som ekspert i virus eller spam, hvis man arbejder med helt andre hjørner af it-verdenen.

Men vær tålmodig. Hvis du bruger nogle få minutter på den spørgelystne bruger, kan du måske være med til at afværge, at endnu en pc indgår i et botnet.

Henvis til web
Lad mig her komme med et lille tip: Vi kan ikke alle være eksperter i alt, og udviklingen går hurtigt inden for it-sikkerhed.
Derfor kan det være smart at besvare spørgsmålet med en henvisning til et sted, hvor spørgeren kan få et brugbart svar.

Mit råd er at henvise til websiden Opdaterdinpc.dk.

Den indeholder råd om fem emner, der alle er med til at gøre en pc sikker: Opdatering af programmer, indstilling af browser, forsvar mod skadelige programmer, firewall og beskyttelse af trådløst netværk.

Skulle det ikke være nok, er der også god information at finde på webstedet for Netsikker nu!

Opdaterdinpc.dk er et samarbejde mellem TDC, Finansrådet, Microsoft og DK-CERT i forbindelse med Netsikker nu!

Lad os i fællesskab løfte opgaven med at gøre Danmark til et mere sikkert sted.

Start med at spørge din nabo, om han har styr på opdatering og antivirus.
 
 
DK-CERT (www.cert.dk) er det danske Computer Emergency Response Team. I samarbejde med tilsvarende CERT'er over hele verden indsamler DK-CERT information om internetsikkerhed. DK-CERT udsender advarsler og tager imod anmeldelser af sikkerhedsrelaterede hændelser på internettet. DK-CERT er en tjeneste fra UNI-C, en styrelse under Undervisningsministeriet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere


Digitalt seminar: Styrk økonomistyringen i en krisetid med AI og robotter

Det stiller store krav til virksomhedens økonomistyring. Blandt andet fordi det er blevet sværere end nogensinde at tage bestik af virksomhedens økonomi, konkurrence- og driftssituation på selv den korte bane. Få inspiration til at komme i gang med at styrke økonomistyringen med AI og ML på grundlag af konkrete input og erfaringer.

24. september 2020 | Læs mere


Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Har du evnerne og værktøjerne til at reagere hurtigt nok på nye input?
Det er uden tvivl et centralt succesparameter at have evnen og værktøjerne til at kunne reagere hurtigt og effektivt på vildtvoksende markeder. Vi har i løbet af 2020 lært, at der kan ske store ændringer, så derfor handler det især om at kunne handle hurtigere end nogensinde før. Det kræver i høj grad om at kunne tænke, analysere og organisere sig på nye måde og til nye markeder. Det handler om at være omstillingsparat, og det kræver i den grad både indsigt, en klar strategi og at organisationen kan anvende teknologi og data i nye sammenhænge. Forventningerne til værktøjerne og evnerne stiger, når de enkelte forretningsområder har brug for aktuelle data, og med de rigtige platforme og værktøjer bliver din virksomhed klædt på til, at kunne reagere hurtigere end nogensinde før. I dette whitepaper kan du, med udgangspunkt i en række IDC-analyser og modeller, få et tydeligt overblik over, hvordan en moderne analytics platform kan hjælpe din organisation.