Artikel top billede

Sådan sparer ITST 60 procent på cloud-løsning

Skyen er for alvor begyndt at komme i luften hos IT- og Telestyrelsen, som inden længe opnår drifts- og vedligeholdelses-besparelser på 60 procent på sin NemHandel-løsning.

Efter en succesrig konvertering af webtjenesten Digitaliser.dk fra et traditionelt hostingcenter til stordriftsfordelene i Amazon-clouden, har IT- og Telestyrelsen fået smag for skyen. 
 
I foråret flyttede styrelsen således sin NemHandel-løsning fra en dansk hostingleverandør til Amazons irske cloud computing center. Og styrelsens månedlige omkostninger på drift og vedligeholdelse røg i samme øjeblik ned fra 80.000 kroner til cirka 35.000 kroner med en yderligere besparelse på omkring 5.000 kroner inden for rækkevidde.

Det svarer til et årligt prisfald på NemHandel-driften på op til 700.000 kroner for en applikation, der i høj grad gør brug af cloud computingens skalerbarhed, fordi virksomheder især sender deres fakturaer omkring måneds-, kvartals-, og årsafslutninger.

"Omlægningen til clouden har dog også kostet omkring 1,6 millioner kroner, så vi har først tjent investeringen hjem igen inden for to til tre år," fortæller chefkonsulent Helle Schade-Sørensen fra styrelsens Center for digitalisering til Computerworld.

Fra Danmark til Irland

IT- og Telestyrelsens omkostninger ved omlægningen til skyen er hovedsageligt gået på udviklings- og konsulentarbejde til it-selskabet Accenture.

Det skyldes, at NemHandel-applikationen i sin oprindelige danske version fra 2007 bestod af en database og en applikationsserver, som blev spidsbelastet omkring de store faktureringstidspunkter.

"Da vores nye cloud-løsning kører med en masse skalerbare services, krævede det en række tilpasninger, så vi kunne flytte fra det danske datacenter til Amazon-clouden i Irland. Man skal blandt andet kigge på kompatibiliteten mellem styresystemer og services," forklarer Helle Schade-Sørensen fra IT- og Telestyrelsen.

Det som Accenture, så har hjulpet styrelsen med, er at bygge en cloud-løsning med en bagvedliggende database, et skalerbart servicelag med load balacing for selve NemHandel-applikationen og så et webinterface, så virksomhederne kan tilgå sky-løsningen.

Både servicelaget og webinterfacet kan skalere alt efter efterspørgslen

"Det er klart, at hvis man bare har en webserver, så kræver det ikke så store tilpasninger, som det gjorde med NemHandel," lyder det fra Helle Schade-Sørensen.

Tre store udfordringer

Udviklingsarbejdet har kun været en ud af tre større hurdler, som styrelsen skulle tackle for at komme i skyen med NemHandel.

Få styr på overvågningen i skyen

Derudover har IT- og Telestyrelsen stødt på kontraktlige udfordringer med Amazons rigide prisstrukturer, som i vanlig cloud-stil ikke er til forhandling.

Endnu er styrelsen ikke hoppet på såkaldte reserverede instanser, som er betegnelsen for at forpligte sig til leje i en periode på et, to eller tre år, hvilket udløser en rabat fra Amazons side.

"Når vi er klar til at leje serverplads for flere år kan den månedlige pris på driften komme helt ned på omkring 26.000 kroner inklusiv overvågning" siger Helle Schade-Sørensen.

Den tredje større udfordring har været selve Amazons services Europa, som ved styrelsernes forundersøgelser for et år siden ikke levede helt op til forventningerne.  

"Vi skal bruge en cloud i EU, fordi flere af fakturaerne kan indeholde data, der ikke må komme uden for EU's grænser - og mange af de tilpasninger og krav vi har stillet er - eller er i gang med at blive implementeret" fortæller Helle Schade-Sørensen.

Overvågning er nødvendig

Hun fortæller, at der i skyen også er nedetider, præcis som man også oplever det i traditionel hosting.

Men i cloud computingens mere samlebåndsagtige forretningsmodel kræver det overvågning, fordi en cloud-kunde som IT- og Telestyrelsen slet ikke har samme kontaktflade med en cloududbyder, som man har det med en mere traditionel hostingleverandør.

"Man kan enten overvåge eventuelle nedbrud selv eller indgå et samarbejde med en dansk hostingleverandør, der har specialiseret sig i overvågning af clouds," forklarer Helle Schade-Sørensen, som har valgt et leverandørsamarbejde til overvågning.

Udover Accentures udviklingsarbejde og den løbende overvågningsdrift har IT- og Telestyrelsen haft to konsulenter, der har taget sig af projektet sideløbende med en masse andre opgaver.

Derfor opfordrer Helle Schade-Sørensen andre virksomheder til at prøve kræfter med skyen, hvis de ellers har modet.

"Vi tænkte desværre ikke cloud-løsninger ind i NemHandel-løsningen fra starten. Da NemHandel gik i luften i 2007, var cloud ikke noget, man talte så meget om. Ellers kunne vi have sparet en del penge tidligere i projektet," lyder det fra Helle Schade-Sørensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere