Sådan tager du gode fotos af fyrværkeri

Fyrværkeri nytårsaften er flot og spektakulært, men svært at fange ordentligt med digitalkameraet. Vi giver her en håndfuld gode råd, så du får de bedste skud.

Hvis du har prøvet at tage billeder af fyrværkeri, har du måske opdaget, at det ikke er så let. Billederne bliver nemt slørede, og det er slet ikke muligt at se, hvad der sker på dem.

Men med et par smarte finter kan du tage billeder af fyrværkeri, som du kender det fra reklamer. Vi tager udgangspunkt i spejlreflekskameraer:

1. Brug stativ

Det kræver en langsom lukkertid at fange fyrværkeri, hvis du eksempelvis vil fange eksplosionen fra en raket og de dalende lyskugler. Selv de mest rolige hænder kan ikke holde kameraet stabilt længe nok, og billederne vil blive rystede.

2. Indstil kameraet manuelt

Hvis du bare lader kameraet køre på auto, er du langt fra sikker på at få et godt skud. Ofte vil flashen fyre af, men det nytter jo ikke noget at oplyse en hel mørk himmel. Derfor skal du indstille kameraet manuelt. Sæt blænden til et sted mellem f/8 og f/16 og prøv med en lukkertiden på fire sekunder. Tag et par testskud og finindstil herefter lukkertid og blændeåbning.

3. Kør med lav ISO

Hvis du kører med automatisk ISO på dit kamera, skal det slås fra. Du skal have en så lav ISO som muligt, da der ellers er risiko for at få billedstøj på dine fotos. Det ser ikke specielt kønt ud. På nogle kamera kan du gå ned til ISO 100, mens andre nøjes med ISO 200.

4. Slå autofokus fra

Kameraet kan blive forvirret, hvis det skal skyde løs i mørke, og autofokusen går derfor amok. Det betyder, at kameraet leder efter et fokuspunkt, mens du misser alle de flotte raketter. Sæt derfor kameraet på manuel fokus og indstil det selv.

5. Lad kameraet selv skyde løs

Selv et lille tryk på udløserknappen kan skubbe kameraet, så billedet bliver sløret. Derfor kan du sætte kameraet til automatisk at skyde af. De fleste nyere spejlreflekskameraet har en timer-funktion, og du indstiller den til eksempelvis ti sekunder og peger kameraet mod nattehimlen. Du kan også bruge kabel eller computer, så du ikke behøver at røre kameraet overhovedet - læs mere om det her.

Vi slutter med et par sikkerhedsregler: Husk nu at stå på behørig afstand af fyrværkeriet, så du ikke risikerer at få en raket i hovedet. Og hvis du har bundet et par champagneflasker, er det nok bedst, at du overlader kameraet til andre, eller lader det ligge i tasken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere