Det store teleår

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. december 2005.


2005 har været og vil frem over blive husket som det helt store teleår. Tovtrækkeriet med salg af TDC trak overskrifter hele efteråret frem til vinter (i foråret var det TDC's køb af netværksvirksomheden Song som fyldte spalterne), IP-telefoni (side 64) blev indført i mange danske virksomheder og er ikke længere en trend, man kun taler om. Og så blev endnu en it-iværksætter forgyldt, da Janus Friis blev milliardær og Skype-telefonien kom på eBays hænder.
Spændende bliver det at se, om el-selskaberne (side 12) i 2006 får held med deres bredbåndsplaner, nu hvor konkurrencestyrelsen har sagt god for dem og dermed fjernet vigtige konkurrencefordele fra TDC. Alt tyder på, at også næste år bliver skelsættende for telebranchen, hvor der er lagt op til store markedsforskydninger mellem kæmpeaktørerne og en ny dagsorden begynder.

En endnu større og international kamp blev afgjort i årets første måneder, hvor fyringen af HP's Carly Fiorina (side 71) betød farvel til det største af de i forvejen meget få kvindelige ikoner i it-branchen.
Med nej til Fiorina var det også et nej til hendes strategi om, at HP skulle blive verdens største leverandør af pc'er, servere og storage. Den amerikanske markedsleder på printersiden bliver ikke i denne omgang det nye IBM.

Ligeledes internationalt er konsolideringsbølgen rullet videre med skum på toppen. Oracle (side 74) har været mest aggressiv i sin opkøbsstrategi. Først snuppede firmaet PeopleSoft og dets økonomisystem for herefter at købe blandt andre detailhandelsspecialisten Retek. I stærk konkurrence med SAP lykkedes det endelig Oracle at erhverve sig Siebel, den toneangivende udvikler af systemer til styring af kundeforhold. Dermed ser det ud til, at SAP (side 28) for første gang i mange år kan se frem til at få en direkte konkurrent i samme vægtklasse.
Jesper Andersen (side 26), der har en toppost i Oracle, har været stærkt involveret i opkøbene og er et symptom på den succes, som danskere nyder internationalt i øjeblikket. Det gælder eksempelvis folk som Klaus Holse Andersen og Jens Moberg (side 34), der har bevæget sig langt op i hierarkiet i Microsoft eller en mand som Michael Meister, der er avanceret internationalt hos Dell.
I det hele taget er det danske i vælten, hvilket blev mærket hos KiSS Technology (side 21), der blev spist af netværksproducenten Cisco, som brugte året til at opkøbe en endnu større producent af set-topbokse, nemlig Scientific-Atlanta, for næsten 44 milliarder kroner - cirkaprisen for et halvt TDC.
Herhjemme har vi ikke så mange penge at købe for, men så kan vi da arbejde sammen med de store. KMD's store slagnummer i 2005 var en international samarbejdsaftale med SAP (side 18), der betyder, at selskaberne i fællesskab skal udvikle offentlige it-løsninger på SAP's platform. Aftalen blev vidt berømmet af videnskabsminister Helge Sander, som straks og sammen med KMD blev mødt med kritiske spørgsmål om, hvorvidt det nye partnerskab vil overholde fælles offentlige standarder eller nøjes med at forlade sig på SAP's såkaldte industristandard.
KMD lovede at overholde de fællesoffentlige standarder, som er nødvendige for at åbne for konkurrencen i den offentlige sektor, der i disse år bliver gennemdigitaliseret.

At nationen er i front med at effektivisere sektoren med informationsteknologi blev understreget i slutningen af november, hvor e-faktura blev belønnet med den eftertragtede eEurope Awards (side 8). Glemt er alle indkøringsproblemerne med e-faktura og hurtigere end man kan sige FESD, EPJ og digitale lønsedler vil ministerierne finde en løsning på at fortsætte levetiden for Den Digitale Taskforce, der har været den nødvendige drivkraft i Projekt Digital Forvaltning. Taskforcens liv udløber næste år, og projektets usikre skæbne har fået nøglepersoner til at finde andre græsgange heriblandt chefen Thomas Nielsen (side 36). Men regeringens ambitioner er intakte, og mange kræfter vil arbejde for, at digitaliseringen fortsætter og udbygges. Derfor vil projektet blive videreført.

Året har også budt på patentstridigheder, virus-angreb og diskussion om telelogning. Disse og mange andre emner har Computerworld valgt til dette årsnummer. Der er stof til mange timer, hvor man nemt tænker, at er det virkelig ikke længere siden, det skete.

Rigtig god fornøjelse

Arne R. Steinmark,
chefredaktør




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere