Sikkerhed i top på it-chefernes dagsorden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. januar 2006.


Samtidig med at forretningsorienteret effektivisering er det dominerende pejlemærke for de danske it-chefer i 2006, topper it-sikkerhed igen i 2006 listen over deres vigtigste indsatsområder.

It-sikkerhed er nødvendigt pligtstof i en tid med kolossal afhængighed af stadig mere komplekse it-systemer. Det kan man konkludere på baggrund af, at sikkerhed igen i 2006 står øverst på it-chefernes dagsorden i en rundspørge gennemført af Dansk IT.
Det samme gjaldt, da organisationen gennemførte en lignende undersøgelse omkring årsskiftet 2003/2004.
Først på anden- og tredjepladsen finder man emner med mere forretningsstrategisk indhold som it-infrastruktur og ERP-systemer, fulgt af portaler/intranet og digital forvaltning. Overraskende ligger et ofte omtalt fænomen som it-outsourcing femtesidst på Dansk IT's liste over 28 vigtige it-indsatsområder.
- At sikkerhed prioriteres så højt er ikke udtryk for, at it-cheferne elsker det, men at de simpelthen er nødt til at have fokus på det. De kan ikke sænke paraderne, siger Dansk IT's formand, Per Buchwaldt og udtrykker samtidig undren over, at Videnskabsministeren har nedlagt Rådet for it-sikkerhed.
Fornemmelsen af træls nødvendighed møder man eksempelvis hos Ledernes Hovedorganisation, der har omkring 85.000 medlemmer og varetager Arbejdsdirektoratets udbetaling til A-kasserne for de ledige medlemmer.
- Sikkerhed udgør en væsentlig omkostning i millionklassen for os og er svær at tackle. Det vanskeligste er at følge med udviklingen - om spyware, virus eller bagdørsangreb nu udgør den største trussel for tiden, og det er vanskeligt for os internt i it-afdelingen at opretholde en teknologisk viden på tilstrækkeligt højt specialistniveau, siger Carsten Pomiklo, it-chef i Ledernes Hovedorganisation.
Hans sikkerhedsudfordring gælder frem for alt fortroligheden om medlemmernes identitet, overførsel af store pengebeløb, og personnumre som det mest følsomme element. Udfordringen søges imødegået med et væld af foranstaltninger. Firewall, to virusfiltre, krypterede transaktioner, sikre netværk mellem A-kassen og Arbejdsdirektoratet, spamfiltre, internetfilter med mere.
- Vi sætter en masse låse op, som også inkluderer en uges årlig it-revision og assistance fra eksterne konsulenter. Og vi har en mand siddende, der stort set ikke bestiller andet end at sørge for opdateret sikkerhed på pc'er og netværk for de 200 medarbejdere i huset og det politiske bagland på godt 140 personer rundt i landet, fortæller Carsten Pomiklo.
De 47 deltagere i Dansk IT's undersøgelse har hver især peget på, hvad de anser for de fem vigtigste it-indsatsområder, og 23 af dem nævner it-sikkerhed. Ingen andre emner når et så højt niveau.

Ser man på, hvilket område flest har givet førsteprioritet blandt de fem valgte, kommer ERP ind på førstepladsen.
Her finder man Sahva, der udvikler og producerer hjælpemidler - typisk meget individuelt tilpassede produkter - til bevægelseshæmmede, sportsudøvere med flere. Virksomheden med omkring 350 ansatte er i færd med at udskifte sit seks år gamle ERP-system. Samtidig arbejder man på at indføre de såkaldte Just-in-Time produktionsstyringsprincipper, som opstod hos Toyota-fabrikkerne i 1950'erne og omfatter både selve produktionsprocessen og relationerne til leverandører og distributionsled. Formålet er at undgå spild, og at opnå konstante produktionsforbedringer og aktiv involvering af medarbejderne.

På ERP-fronten har it-chefen, Hans Ewertsen overrasket mange med sit valg. Frem for et egentligt systemskift nøjes han nu med at opgradere sit seks år gamle Concorde XAL fra version 2.61 til 3.5. Det store skift planlægges først i 2010. Til gengæld inkorporeres nu nye faciliteter såsom et nyudviklet bookingsystem og en produktkonfigurator, der ikke var kommet i drift i det gamle system.
- Det er en billig måde at gøre det på, brugerne kender systemet, og så laver vi om på en række forretningsgange i stedet for. Det er foregået på den måde, at vi i ledelsen har sat en række mål for at arbejde efter Just-In-Time principperne, og det har systemet ikke rigtig understøttet. Så har vi holdt møder med brugerne, der har fortalt, hvordan vi kan nå målene, og de har bakket godt op om projektet, fortæller Hans Ewertsen
Han endte med at kalde projektet "Farvel plejer" frem for "Ny version af XAL", da han fandt ud af, at it faktisk er det mindste af det her, mens der til gengæld ændres så mange forretningsgange.
Sahvas it-chef er også eksponent for tendensen til, at en forretningsmæssig effektivisering frem for besparelser er det styrende princip for it-afdelingen.
- Nu bruger vi it strategisk i forretningen - og vi kan gøre det i endnu højere grad med henblik på at øge konkurrenceevnen. Ellers har vi i min tid her været meget fokuseret på at spare omkostninger, siger Hans Ewertsen.

Billedtekst:
Strategisk it - Nu bruger vi it strategisk i forretningen - og vi kan gøre det i endnu højere grad med henblik på at øge konkurrenceevnen, siger it-chef Hans Ewertsen, Sahva.
Foto: Torben Klint
Boks:
Øgede it-investeringer i 2006
• 57 procent af it-cheferne venter at øge omkostningerne til software. Hele 21 procent venter en stigning på over 10 procent.

• 46 procent af it-cheferne venter at øget omkostningerne til konsulenter. Hele 22 procent venter en stigning på over 10 procent.

Kilde: Dansk IT

Boks:
Top 5 for it-chefernes dagsorden
Spørgsmål: Udpeg det, du opfatter som de fem vigtigste emner.
(Deltagerne har valgt de fem vigtigste emner blandt 28 og prioriteret dem)

1. Sikkerhed
2. Infrastruktur
3. Indførelse/fornyelse af ERP-systemer
4. Portaler/intranet
5. Digital forvaltning ydelser
Bund 5
1. Distance/hjemmearbejdspladser
2. E-learning
3. Pervasive computing
4. Indførelse/fornyelse af SCM-systemer
5. Outsourcing af hele eller dele af it-funktionen
Tallene er baseret på svar fra 47 it-chefer, knap en tredjedel fra den offentlige sektor
Kilde: Dansk IT

Boks:
STyrende principper for it-afdelingen
Spørgsmål: Hvilket af følgende udsagn er bedst betegnende for det styrende princip bag it-afdelingen?

6% Krav om omkostningsreduktioner
9% Mål om at vinde markedsandele
23% Mål om bedre kunde/borgerservice
62% Effektiviseringer i virksomhedens kerneopgaver generelt
Tallene er baseret på svar fra 47 it-chefer, knap en tredjedel fra den offentlige sektor
Kilde: Dansk IT




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere