Kvinder ingen adgang i it-bestyrelserne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. oktober 2006.


Mens direktørerne i Danmarks største it-virksomheder efterlyser flere kvinder til branchen, glemmer deres egne bestyrelser at invitere kvinderne ind i bestyrelseslokalerne. Det er både dårlig ledelse og utroværdig kommunikation, lyder kritikken fra ledelseseksperter.

Ikke én eneste bestyrelsesformand. Kun ni procent af bestyrelsesmedlemmerne. Og sølle to administrerende direktører. Det er andelen af kvinder i de 100 mest succesrige danske it-virksomheder i 2006, viser en opgørelse Computerworld har lavet.
Toplederne i it-virksomhederne står ellers i kø for at fortælle kvinder, hvilke fantastiske muligheder, de har inden for branchen. Men i de selvsamme virksomheder skal man være heldig for at sidde ved siden af en kvinde til bestyrelsesmøderne.
- Det er dårlig ledelse, fordi virksomhederne går glip af potentiale lederemner. Jeg tror simpelthen ikke på, at der mangler kvalificerede kvindelige kandidater, siger Steen Hildebrandt, professor i ledelse fra Handelshøjskolen i Århus .
- Det nytter ikke at snakke og snakke om flere kvinder, hvis man ikke sætter handling bag ordene. Det sender jo nogle helt forkerte signaler, siger han.
Professor i strategisk ledelse Anders Drejer fra Handelshøjskolen i Århus er enig i, at det er problematisk, at it-branchen ikke har flere kvinder i ledende positioner.
- Hvis det er ond vilje, er det hyklerisk, men hvis det er fordi, de ikke har tænkt over det, så er det bare dumt. Jeg tror, det er det sidste, siger Anders Drejer.
- Signalet om, at vi er et "old-boys" netværk, afskrækker helt sikkert mange kvinder. Det modsatte gør kvindelige ledere som rollemodeller. Men dem er der ingen af. Så it-branchen står over for nogle store udfordringer. Og faktisk er de dobbelt så store som i andre brancher, da branchen jo netop lever af viden og dermed de menneskelige talenter. Det er utroligt, at branchen ikke har opdaget det endnu, siger Anders Drejer.
Chefrådgiver i branding, kommunikation og ledelse Ralf Lodberg, der sidder i ledergruppen hos Advice A/S ryster på hovedet over it-branchens ledere.
- Jeg troede ærligt talt, at der var væsentlig flere kvinder i it-branchens top. Branchen er jo ung og burde være mere fremadrettet end de traditionelle industribrancher, siger han.
Han mener, at det ødelægger branchens forsøg på at friske sit brand op.
- Branding handler om at gøre det, man siger. I dette tilfælde siger man én ting og gør noget andet, siger han.
Men vicedirektør Kim Østrup hos IBM, der har været ude og efterlyse kvinder til branchen, afviser kritikken.
- Nu må de holde op. Hvordan skal vi rekruttere til bestyrelserne, når der ikke er nogen kvinder i branchen?, spørger han.
- Det ville da være rart med nogle flere kvinder, men rollemodellerne kan ligeså godt komme fra andre led under bestyrelsen. Det vigtige er bare, at det ikke er gråhårede mænd som mig, der kommer ud i offentligheden med budskabet, siger han.
Den øvrige del af branchen beklager og lover forbedringer.
- Jeg kan godt se problemet. Vi har simpelthen ikke været dygtige nok. Derfor vil jeg tage en snak med mine kollegaer om, hvordan vi kan gøre det bedre, siger direktør Tom Togsverd fra ITEK.
Han peger dog på, at andre brancher kæmper med de samme problemer.
- Alle brancher, og for den sags skyld også det offentlige, har problemer med få kvinder ind i ledelsen. Det er et generelt fænomen. Og det er sikkert endnu værre i byggebranchen. Men på mellemlederniveau går det nok lidt bedre i vores branche, hvor for eksempel IBM har gode erfaringer med at tilgodese kvinder, siger Tom Togsverd.
Og bestyrelsesformand Alex Holm Jensen fra Systmatic Software Enginering udtaler, at det er uheldigt, fordi bestyrelser i høj grad vil kunne agere rollemodeller over for kvinderne. Han ser også gerne flere kvinder i virksomhedens bestyrelse, men understreger, at det er de bedst kvalificerede, der får sæde.
Tidligere bestyrelsesmedlem og nuværende administrerende direktør og formand for IT-Branchen Lars Monrad-Gylling fra KMD ler også parat til at love forbedringer.
- Det er ikke godt nok. Desværre bliver der let en rip, rap, rup-effekt, hvor mænd udnævner mænd, siger han.
Derfor har KMD netop indført en politik, der går ud på, at der ved rekruttering til alle lederstillinger skal der foreligge en kandidatliste, hvor der mindst skal være én kvinde på.
- Men det er fortsat efter princippet "the best person wins". Den bedst kvalificerede får altså stillingen, siger Lars Monrad-Gylling.
På højeste ledelsesniveau hos KMD forklarer bestyrelsesformand Anker Boje, at han også gerne så flere kvinder i KMDs bestyrelse, men at den er politisk konstitueret.
- I forhold til erhvervslivets top er der forholdsvis flere kvinder i de kommunalbestyrelser, hvor vi rekruttere fra, så det er rene tilfældigheder, at der ikke sidder nogle kvinder i dag. Men det så vi bestemt gerne, siger han.
Endelig fortæller bestyrelsesformand og administrerende direktør Jørgen Bardenfleth hos Microsoft Denmark, at han er opmærksom på problemet.
- Vi har kun tre kvinder i selve lederteamet på femten personer, og det er alt for lidt. Jeg er opmærksom på, at det skal blive bedre, lover han.

Stifter af MouseHouse og i dag bestyrelsesmedlem i over ti virksomheder Caroline Søeborg Ahlefeldt sukker efter mere håndfast handling.
- Vi har talt om denne problematik i 20-30 år. Faktum er, at der er nok kvalificerede kvinder, men mændene udnævner mænd til ledere. Derfor er der behov for at lovgive på området, siger hun.
Hun henviser til, at der i Norge skal være 40 procent kvinder i hver bestyrelse. Og det gør ikke bestyrelserne dårligere.
- Alle taler om "diversity" og mangfoldighedsledelse, der netop går ud på at få forskellige syn på de beslutninger, der skal træffes. Og undersøgelser viser, at det virker. Virksomheder med kvinder i bestyrelsen tjener flere penge end dem uden kvinder, siger hun.
Hun forklarer, at de mange fordomme på området gør, at ingenting sker. For eksempel tror nogen, at de kvinder der taler for flere kvinder i bestyrelserne, kun gør det, fordi de selv vil ind i dem.
Men lovgivning står ikke på ITEKs ønskeliste over tiltag.
- Den løsning er oppe at vende hver gang, men den gavner mindst af alt kvinderne, for hvem vil sidde i en bestyrelse, bare fordi man er kvinde? spørger direktør Tom Togsverd fra ITEK.
Heller ikke Lars Monrad-Gylling fra IT-Branchen tror på den vej. Han udtaler, at det næppe er særligt sjovt som kvinde at sidde i en bestyrelse, bare fordi man er kvinde. Og henviser til at han ikke tror på positiv særbehandling, som de norske tilstande med andele af kvinder, er et udtryk for.
- Det er en fuldstændig vild tanke og helt barokt. Dygtige kvinder lader sig skræmme væk, hvis der er den mindste mistanke om, at de kun er udpeget, fordi de er kvinder, supplerer Jørgen Bardenfleth fra Microsoft.

Modstanden mod paragraffer bakkes op af Steen Hildebrandt.
- Min holdning er, at lovgivning på dette område ikke er god vej for Danmark. Vi skal blive klogere og dermed handle mere fornuftigt, siger han.
I stedet peger Tom Togsverd fra ITEK på, at der i lande som Spanien og Frankrig er væsentlig flere kvinder i bestyrelserne. Han henviser til, at man i de lande har fradrag til hushjælp og bedre ordninger til den del af problemet, men han erkender, at det ikke er nok.
- Vi kan ikke gøre det alene, men vil lave en konference sammen med Computerworld om problemet. Vi vil skabe mere synlighed og få de kvinder vi har i ledelsen på banen, siger om Togsverd.
Det lader til at være en god idé, hvis man skal tro Ralf Lodberg fra Advice A/S. Han mener, at det kan vendes til et aktiv i forhold til andre branchen, hvis man ligefrem går forrest og bliver kendt som en branche, hvor der er gode muligheder for kvinder til at skabe sig en karriere.
- Kvinderne skal kunne se karrieremuligheder i faget og se forbillederne i toppen af organisationerne. På den måde vil man kunne tiltrække flere kvinder ikke bare fra andre brancher, men også piger til it-studierne, siger han.
Det får en positiv, men forsigtig reaktion fra Tom Togsverd.
- Selvfølgelig vil vi gerne gå aller forrest, men vi skal også være realistiske i vores udmeldinger. Vi må tage et skridt af gangen, for det er en lang vej, siger han.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra IBMs (mandlige) bestyrelsesformand Jens Munch-Hansen fra IBM.

Faktaboks:
Kvinder i dansk it

Top 100 it-virksomheder
I alt 424 bestyrelses­medlemmer.

8,7 procent kvinder (34)
91,3 procent mænd (390)

Bestyrelsesformænd
0 procent kvinder (0)
100 procent mænd
(100)

Adm. direktører
2 procent kvinder (2)
98 procent mænd (98)
Microsoft Denmark
- Kønsfordelingen er helt skæv. Det er især uheldigt i forhold til optag på it-
uddannelserne.
Adm. dir. Jørgen Bardenfleth.

Kvinder i bestyrelsen: 0

KMD A/S
- Vi er ikke attraktive nok for de unge. Og slet ikke for de unge piger. Adm. dir. Lars Monrad-Gylling til computerworld.dk 2. marts 2006.

Kvinder i bestyrelsen: 0
IBM Denmark A/S
- "Diversity" skaber større innovation i den enkelte virksomhed, og kvinder kan bidrage hertil på alle niveauer. Det er usundt for en branche at udvikle sig til en kønslig monokultur.
Vicedirektør Kim Østrup i Computerworld 11. august 2006

Kvinder i bestyrelsen:
1 (medarbejdervalgt)

Systematic Software
Engineering A/S
- Vi laver løsninger til begge køn, og selvfølgelig skal de også bygges af begge køn. Adm. dir.
Michael Holm til Katrine­bjerg.net´s nyhedsbrev oktober 2006.

Kvinder i bestyrelsen:
1 (medarbejdervalgt)

Det mener danskerne om køn og it

"I hvilken branche vil du helst være leder?"
Kvinder
Sundhed (16 pct.)
Medie (9 pct.)
Mode (6 pct.)
IT (4 pct.)
Energi (1 pct.)
Bil (1 pct.)

Mænd
Medie (10 pct.)
IT (9 pct.)
Bil (6 pct.)
Energi(5 pct.)
Sundhed (5 pct.
Mode (1 pct.)

"Kan du nævne tre navne på kendte kvinder, der arbejder med it?"
De mest nævnte kvinder inden for it er Caroline Søeborg Ahlefeldt og tidligere HP-direktør Carly Fiorina.

Den mest nævnte mænd er suverænt Bill Gates. Men også Janus Friis, Martin Thorborg og Klaus Riskjær er i danskernes øjne kendte, mandlige
it-profiler.

Analysen er gennemført med User­needs' Danmarkspanel på over 100.000 danskere.
I denne måling har 1.485
personer deltaget.

OriginalModTime: 19-10-2006 15:23:33




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere