Kapitalfonde under fortsat beskydning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. oktober 2006.


Der er fortsat stor uenighed, om kapitalfondenes køb af TDC vil skade selskabets muligheder for at investere og drive aktiv forretningsudvikling. Uden­landske erfaringer tyder på,
at kapitalfondene kan være ganske konservative ejere.

De udgør en trussel mod TDC's fremtid som et konkurrencedygtigt selskab, og kan med deres grådige fremfærd gøre stor skade på Danmarks digitale infrastruktur. Eller: De er fokuserede ejere, som står parat med midler til ambitiøse investeringer og akvisitioner for at konsolidere og udbygge TDC's lederposition.
Meningerne er stadig delte, når det drejer sig om kapitalfondenes overtagelse af Danmarks suverænt største teleselskab. Meget delte.
- Det store outflow af kapital og den ophobning af et gældsbjerg, som er foregået, vil have negativ indflydelse på TDC's fremtidige muligheder, vurderer William Melody, professor ved Danmarks Tekniske Universitet, DTU.
Ifølge William Melody ligger de nye ejeres knowhow overvejende inden for finansiering, men de har med TDC fået kontrol over samfundsvigtige aktiver, der langt overstiger den bogførte værdi i form af den infrastruktur, selskabet sidder på.
Der er også betragtelig politisk skepsis, hvad angår kapitalfondenes hensigter.
Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der i dag er formand for de Europæiske Socialdemokrater i EU-Parlamentet, er blandt kritikerne.
- TDC har investeret meget betydelige summer de senere år, og det er et stort spørgsmål, om dets evne til at investere i den givne situation vil være lige så høj de næste 10 år, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Ifølge Ulf Lund, TDC's kommunikationsdirektør, er sådanne vurderinger af selskabets nye ejere imidlertid udtryk for urimelig fordomsfuldhed.
- Vores nuværende ejere har et tidsperspektiv på fem-syv år. De er så afgjort de mest langsigtede ejere, vi har haft, sagde Ulf Lund på en nylig konference om TDC's fremtid arrangeret af CICT-centeret på DTU.
Frem til overtagelsen i januar 2006 var TDC uden en egentlig dominerende aktionær. Tidligere, i årene mellem 1997 og 2004, havde selskabet været kontrolleret af amerikanske teleselskaber, senest SBC Communications.
De nye ejere fra kapitalfondene har høje afkastkrav, der ifølge Ulf Lund er umulige at opfylde, hvis der ikke foretages løbende, store investeringer i infrastrukturen.
- Hvis TDC undlod at investere, ville dets værdi hurtigt falde, siger han.
Mellem 1999 og 2005 investerede TDC 29,6 milliarder kroner i infrastruktur, og budgettet for i år ligger på omkring fem milliarder kroner, altså et nogenlunde uforandret niveau, siger Ulf Lund.
Kapitalfondene har samtidig så dybe lommer, at hvis der skulle dukke en perspektivrig investering op, vil de - i skikkelse af bestyrelsesformand Kurt Björkstrand - kende deres besøgelsestid, mener Ulf Lund.
- Alt, vi behøver gøre, er at ringe til Kurt Björkstrand og sige: Send flere penge.

Danmark er ikke det første land i Europa, hvor kapitalfonde har købt den nationale teleoperatør. I Irland er det faktisk sket hele to gange.
Eircom, der primært er en fastnetoperatør, blev børsnoteret i 1998 og købt af et konsortium af kapitalfonde i efteråret 2001. De gen­introducerede selskabet på børsen i 2004, og tidligere på året blev Eircom så på ny opkøbt af en gruppe kapitalfonde.
Læren af den lidt omtumlede tilværelse er ikke entydig, ifølge Donal Leavy, direktør i den irske it- og telestyrelse Comreg.
- Der tegner sig et uklart billede, siger han.
I udgangspunktet var Eircom et noget ineffektivt selskab med en stor gæld og for mange ansatte, vurderer Donal Leavy.
Fondene reducerede antallet af medarbejdere fra 10.000 til 7.000. Samtidig faldt Eircoms investeringer markant, men det er svært at sige, om det skyldes fondenes aktiviteter eller generelle markedstendenser.
- Der er ikke nogen beviser på, at investeringerne blev kvalt af de nye ejere, siger han.
Til gengæld synes kapitalfondene i Eircoms tilfælde at have været ganske forsigtige ejere, med fokus på afkast snarere end på proaktiv forretningsudvikling.
- Vi har oplevet en konservativ tilgang til forretningsstrategien, siger Donal Leavy.

Billedtekst: tvivl Formanden for de Europæiske Socialdemokrater i EU-Parlamentet, Poul Nyrup Ras-mussen, mener, det er et stort spørgsmål, om TDC's evne til at investere de næste 10 år vil være lige så høj som tidligere.
Foto: Torben Klint

OriginalModTime: 26-10-2006 14:24:28




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere