Bloggerne tager magten

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. februar 2007.


Bloggermiljøet ­hånede i sidste uge kortfirmaet Kraks krav om betaling for dybe links. Det var første gang, at bloggermiljøet i Danmark viste tænder og fungerede som ­forbrugerpolitisk vagthund, mener
en blogforsker.

En enkelt blogger kan i dag starte en proteststorm. At det kan gå ud over et kommercielt foretagende, måtte kortfirmaet Krak sande i sidste uge. Kraks pengeopkrævning for kommerciel brug af dybe links havde virket som en rød klud for en enkelt blogger. Og hans harme tændte bloggermiljøet, der promte reagerede med massive opfordringer til boykot af Kraks kortservice.
- Det er første gang i Danmark, at vi på den måde har set bloggermiljøet fungere som forbrugerpolitisk vagthund, siger Lisbeth Klastrup, der forsker i weblogs ved center for designforskning, der er et samarbejde mellem Arkitektskolen Aarhus, Danmarks Designskole, Designskolen Kolding og Kunstakademiets Arkitektskole.
Lisbeth Klastrup peger på, at der har været andre tilfælde, hvor bloggermiljøet har slået på taster for friheden på nettet. Men slet ikke så kraftigt som i Krak-sagen, der blev debatteret helt ud i store internationale bloggermiljøer som technorati.com og digg.com.
På de internationale blogs har der før været heftige debatter om, hvad kommercielle foretagender kan tillade sig.
Et af de nyere eksempler er Girl With A One-Track Mind-sagen. Den handlede om en kvindelig anonym blogger, der på sin weblog beskriver sine mange seksuelle eskapader i London. Efter udgivelsen af sin blog i bogform, der øjeblikkeligt ramte de engelske bestseller-lister, afslørede avisen Sunday Times hendes identitet. Det vakte et rama-skrig i bloggermiljøet, så avisens image blev hårdt ramt, og søndagsredaktøren officielt gik ud og undskyldte for miseren.
Diskussionerne i Krak-sagen har dog haft en noget anden karakter. De vedrører hele fundamentet for brugen af World Wide Web.

Sagen begynder, da hobbyvirksomheden Kennel Kaarups indehaver, Per Kaarup, modtager et brev om opkrævning på 4.500 kroner fra Krak.
Grunden til opkrævningen er, at han på sin hjemmeside har linket til sin fysiske adresse via Kraks kort på selskabets hjemmeside. Linket var et såkaldt dybt link, da Per Kaarup var gået uden om Kraks forside - og det er ifølge Kraks copyright-politik ikke tilladt for virksomheder, hvis ikke de betaler for det.
Da Per Kaarups overraskelse har fortaget sig, bliver han så arrig over brevet, at han skriver om det på flere danske og udenlandske weblogs. Og reaktionen kommer inden for få timer.
Flere bloggere tilkendegiver i hårde vendinger deres mishagsytringer om Kraks copyrightpolitik. De henviser blandt andet til Webkonsortiet (W3C), som er et internationalt konsortium, der sætter fremtidsrettede standarder for brugen af World Wide Web. Konsortiet har nemlig tidligere erklæret, at "ethvert forsøg på at forbyde dybe links er en misforståelse af teknologien og en trussel mod hele nettets funktion".
På danske blogs som hovedetpaabloggen.dk og dona.dk og udenlandske diggs.com begynder bloggerne at opfordre til alternativer til Krak, der ellers er et de mest velrenommerede danske firmaer inden for kortservices - både offline og online.

Inden længe har flere andre bloggere også været fremme og fortælle om lignende trusselsbreve fra Krak. Og så er Krak tvunget til at kommentere episoden om Per Kaarup, som selskabet efterfølgende sender en undskyldning til samt tilbagetrækker kravet om betalingen.
- Vi vil ikke tage penge fra privatpersoner, der linker til os. Og grænsen går der, hvor man har et cvr-nummer. Så hvis han ikke har et cvr-nummer, så må han hellere end gerne gøre brug af det dybe link, forklarer direktør for Kraks kort & data, Peter Sejer Dypevåg.
Problemet er dog, at mange foreninger er cvr-registreret, selvom de ikke fungerer på et kommercielt grundlag. Og de foreninger har tidligere både modtaget og betalt regninger fra Krak.
- Jeg har før skrevet til Krak om denne sag uden at få noget svar. Men denne gang har jeg stilet brevet direkte til direk­tionen, hvilket forhåbentligt letter sagsgangen, lyder det blandt andet fra Torben Johannessen, der har stået for hjemmesiden i et forsamlingshus i Solrød.
I løbet af få dage melder flere og flere firmaer sig på de diverse blogs og erklærer, at de ikke vil betale til Krak. Det samlede pres på Krak får tilsyneladende en anonym blogger til at rase internt mod en af de mest aktive bloggere, Poul O'Flaherty.
- Jeg vil bare fortælle dig, at du er en fucking idiot. Hele Krak-historien har taget en 90 graders drejning, efter at du startede din lille enmandskrig, lød beskeden på Poul O'Flahertys blog.
Afsenderens IP-adresse blev to timer senere sporet til at tilhøre Krak. Derfor måtte firmaet ud på diverse blogs og undskylde, at dets ansatte reagerede så kraftigt på sagen. Men ellers har firmaet ikke været aktive på diverse blogs om selskabets holdning til hele sagen, bortset fra, at det vælger at holde fast i sin forretningsmodel vedrørende dybe links.
- Enhver er velkommen til at benytte dybe links til Krak, men spørg os venligst først. Og så kan kommercielle virksomheder ikke benytte sig gratis af vores service, lyder det igen og igen fra Krak.

Blogforsker Lisbeth Klastrup peger på, at det kan være strategisk forkert, at Krak ikke tager diskussionerne ude på de weblogs, hvor de er udsat for angreb. Og firmaet kunne endog have ageret endnu bedre i denne sag end blot diskuteret på lokale blogs.
- Hvis Krak for alvor vil være proaktiv, så opretter virksomheden sin egen blog på krak.dk, hvor alle kan kommentere sagen. På den måde kan virksomheden samle og svare alle de negative kommentarer hos dem selv, frem for at miljøet gisner om løse rygter, siger hun.
Hun peger på, at denne sag har vist, hvor hurtigt en oplevet uretfærdighed kan sprede sig til udenlandske blogs. Og ifølge Lisbeth Klastrup ville det være rigtig skidt, hvis Krak også havde aktiviteter i udlandet, da hun mener, at uro i blogosfæren kan smitte af på et firmas branding-værdi.
Her i Danmark forklarer direktør Peter Sejer Dypevåg dog, at selskabet trods tre dages massiv modstand fra bloggermiljøet, ikke har kunnet mærke nogen nedgang i hverken de cirka en million unikke ugentligt besøgende på hjemmesiden eller antallet af folk, der linker til dem.
Men ikke desto mindre har firmaet rustet sig med juridisk bistand. For tænk nu hvis bloggerne gør alvor af deres trusler.

Faktaboks:
Bloggen breder sig
Krak-sagen har blandt andet været diskuteret på følgende weblogs og hjemmesider:

blog.oflaherty.dk
blog.tv2.dk
blogbot.dk
computerworld.dk
digg.com
dona.dk
erlando.dk
hovedetpaabloggen.dk
kennelkaarup.dk
kommunikationsforum.dk
micromac.dk
newz.dk
ordpress.dk
overskrift.dk
spamblog.dk
technorati.com
tweakup.dk
version2.dk

OriginalModTime: 01-02-2007 14:37:11




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere