Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. maj 2007.
Domænesnylteri er et stadigt mere omfattende problem. Derfor slår en it-advokat til lyd for, at domænepiraterne skal straffes med det samme, hvis de snylter systematisk.
Hvad sker der, hvis en internetsurfer taster komputer-world.dk i stedet for computerworld.dk i browserens adressefelt?
Frem for at blive ført ind på et levende it-nyhedssite dukker der et spørgeskema fra MM Medier op, hvor man bliver spurgt ind til ens holdning til blandt andet James Bond og Illustreret Videnskab.
Men spørgeskemaer er langt fra det værst tænkelige scenario, en virksomhed kan komme ud for, når dens domæne bliver efterlignet af et andet firma.
"I mange tilfælde bliver falske domænenavne brugt til phisingforsøg eller til porno-sites, der kan sætte den oprindelige indehavers brand alvorligt på spil," forklarer sikkerhedsekspert Peter Kruse fra firmaet CSIS.
Han påpeger, at mange firmaer derfor investerer mange penge i at sikre sig alle de domæner, der læner sig op ad det allerede registrerede hjemmesidenavn.
Et stigende problem
Fænomenet med at lukrere på eksisterende domæner kaldes på engelsk URL hijacking og domænekapring eller domænesnylteri på dansk.
Snylterne udnytter, at folk taster eller staver forkert på kendte webadresser. Varianter af eksempelvis google.dk, såsom googl.dk og gugle.dk, kan have til hensigt at skabe trafik på et site fyldt med reklame-links. I grelle tilfælde bliver en internetbruger snydt til at tro, at de er på den rigtige hjemmeside via et kopieret grafisk layout. Imens får den intetanende surfer fralokket personlige oplysninger som brugernavn og passwords til sin netbank eller får hældt spyware og crimeware over på sin computer. Peter Kruse fortæller, at han overvåger 25 store danske firmaers webadresser, som hver i gennemsnit oplever to til tre snylteforsøg om ugen. Med knap 800.000 .dk-domæner på nettet fastslår han, at domænesnyltning er et omfattende problem.
"Men snylteriet er også et stigende problem. Det skyldes, at phishing bliver mere udbredt, og at kriminelle i højere grad ønsker at sælge kopiprodukter på de falsk kopierede hjemmesider. Men det skyldes selvfølgelig også, at der alt i alt kommer flere hjemmesider, som domænesnyltere kan stjæle trafik fra og på den måde tjene flere penge på reklamelinks," forklarer han.
Systematisk snylt skal straffes
Computerworld har den seneste måned afsløret flere både udenlandske og danske firmaer, der strategisk opretter op til 350 .dk-domæner ad gangen, der alle minder om kendte danske websites. Hensigten er at suge trafik fra kendte domæner og varemærker.
På grund af det stigende omfang og vidtrækkende konsekvenser for både en virksomheds omdømme og internet-surfernes computersikkerhed, mener it-advokat Martin von Haller Grønbæk fra advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted, at anmeldelsen af systematiske domænesnyltere bør gøres mere smidig og effektiv.
Hans forslag er, at snyltere bør få et domæne suspenderet øjeblikkeligt, hvis et firma klager over misbruget. Lige som det er tilfældet, når det drejer sig om eksempelvis phising-sites.
"Det er alene bevis på, at en person ikke har rent mel i posen, når vedkommende opretter mange domæner, der alle læner sig op ad allerede registrerede varemærker og domænenavne," argumenterer Martin von Haller Grønbæk.
Han understreger dog, at det hverken bør komme på tale at lade registranter gennemgå en kontrolleret pre-registrering eller uddele suspenderinger med løs hånd.
"Det vil være alt for besværligt rent administrativt at kontrollere alle registrerede. Og rent juridisk skal der jo først påvises et brud på varemærkeloven eller systematisk oprettelse af domæner, før vi med god ret kan påstå, at vedkommende snylter. Store firmaer skal jo ikke bare kunne tryne de små, fordi den lille har et smart domænenavn," påpeger han.
Som proceduren er nu, skal den krænkede part rette henvendelse til Klagenævnet for Domænenavne, som typisk er fire til seks måneder om at behandle klager over varemærke- eller domænekrænkelser på nettet.
"Det er faktisk ret kort tid. Men hvis man skrider ind over for organiserede snyltere med det samme, vil man kunne fjerne denne ventetid helt, indtil sagen har været for klagenævnet," siger Martin von Haller Grønbæk.
Billedetekst:
Martin von Haller Grønbæk,
it-advokat, advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted.
Boks:
Hvilke virksomheder udsættes for domænesnylteri?
Disse domænenavne er blandt dem, som forskellige domænesnyltere har tiltusket sig inden for den seneste måned:
Kwickly.dk
Noedea.dk
Komputerworld.dk
Googl.dk
Mikrosoft.dk
Datingg.dk
Ebdpriser.dk
Kasselotteriet.dk
Selskaberne bag de udnyttede varemærker griber snylteriet an på forskellige måder:
"Den slags er som at slå i en dyne. Vi har tidligere været ude for nogenlunde det samme med en amerikansk virksomhed. Men det hele trak i langdrag, og man føler sig så magtesløs i situationen, at man overvejer, om det er besværet værd," udtalte Bjarne Pedersen fra Harald Nyborg, da harraldnyborg.dk blev registreret.
"Først og fremmest beder vi virksomheden om at lukke sitet. Og hvis det ikke sker, forfølger vi sagen juridisk," var beskeden fra informationschef hos Nordea, Claus Christensen, efter noedea.dk blev taget.
Begge domæner bliver stadig brugt som snyltedomæner af et østrigsk firma.
OriginalModTime: 10-05-2007 14:24:53