Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. juni 2007.
DR vil bruge sine egne seere til at kunne sende net-tv til så mange danskere som muligt. Det skal ske via peer to peer-
løsninger, som kan bringe antallet af online-DR-kanaler, seertallene og kvaliteten kraftigt i vejret.
Først var det fildelingspiraterne, der for alvor tog peer to peer-teknologien til sig via tjenester som Napster og Kazaa. Snart kan det blive det Hr. og Fru Danmark.
For mens håndværkerne har travlt med at skrue den nye tv-by sammen i Ørestaden i København, bliver der i DR's digitale værksted arbejdet på at konstruere det rigtige peer to peer-netværk til den danske befolkning.
"Hvis vi skal op på de seertal, der kendes fra tv med 100.000 eller en million seere, så er peer to peer-løsningen den eneste vej frem. Teknologien til peer to peer er på plads, nu handler det bare om at implementere den på den mest hensigtsmæssige måde," lyder det fra producer Thomas Elton Jensen fra DR Medieudvikling.
Peer to peer-løsningen består i at udvikle et datanetværk, hvor deltagerne i netværket deler deres computerkraft og ikke mindst båndbredde med hinanden.
På den måde kan de dele filer i form af datapakker direkte med hinanden uden om en centralt placeret server.
I dag benyttes teknologien eksempelvis i BitTorrent-protokollen, hvor store filer kan deles i løbet af meget kort tid.
I DR's tilfælde vil peer to peer-teknologien øge sende-kapaciteten drastisk på online- radio og -tv, da DR kan spare både serverplads og båndbredde ved at undgå at streame radio eller tv direkte til hver enkelt lytter eller seer fra DR Byen.
"På den måde er peer to peer også en sympatisk løsning, hvor man udnytter hinanden og internettet som et offentligt gode til fordel for alle," påpeger DR's udviklingschef på nye medier, Erik Henz Kjeldsen.
Thomas Elton Jensen anslår, at DR er modent til at kunne sende både direkte net-tv og have udsendelser til rådighed for download på nettet inden for et halvt eller helt år via peer to peer-teknologien.
Net-tv forandret for altid
Brugen af peer to peer tv skaber helt nye perspektiver for, hvordan vi kommer til at se tv på nettet. Teknologien giver os bedre kvalitet, flere programmer og dermed større valgfrihed.
Derfor arbejder internationale spillere som danske Janus "Skype" Friis med sit Joost-projekt samt mange andre virksomheder som Zatoo, Babelgum og Tribler med at udvikle peer to peer-tv til kommercielle forretninger, hvor mere eller mindre interaktive reklamer i de fleste tilfælde indgår som forretningsgrundlaget.
For en public service-station som DR ligger mulighederne først og fremmest i at spare på distributionsomkostninger og samtidig kunne servicere så mange danskere som muligt på net-tv.
Med den nuværende teknologi må kanalen melde udsolgt, når omkring 1.000 brugere ser samme program samtidig. Og med 400.000 ugentlige brugere, så sker det stadig oftere - især på de store drama-serier.
"Selvom vi kunne trække uendeligt store kabler ud, så vil der med vores nuværende streaming opstå flaskehalse hos bredbåndudbyderne og i sidste ende også ude hos boligforeningerne, der skal deles om vores signal," siger Thomas Elton Jensen.
Han påpeger, at med peer to peer-teknologien vil DR i fremtiden ikke løbe tør for båndbredde, da det netop er den enkelte seers egne kabler, som stilles til rådighed for de andre seere.
Som resultat skal DR bruge færre servere til at servicere seerne med, hvilket åbner muligheden for flere online tv-kanaler, da de overskydende servere kan benyttes til at sende andre programmer med.
Peer to peer-teknologien giver samtidig håb om at øge billedkvaliteten på DR's net-tv, der lige nu streames i en strøm på en megabit per sekund (Mbit/s), hvilket groft sagt svarer til kvaliteten af optagelserne på et VHS-bånd.
"Vi kan med tiden måske nå op på en streaming på fire til otte Mbit/s, som svarer til broadcast-kvalitet eller bedre," forklarer Thomas Elton Jensen.
Han pointerer dog, at meget afhænger af, hvilket format DR i fremtiden vælger at streame sine udsendelser i, samt ikke mindst danskernes behov for at se tv på nettet.
Forsøget gik rent i kassen
Behovet fik DR en forsmag på i tre pilotprojekter med peer to peer på direkte net-tv, som stationen netop har afsluttet.
Seerne kunne i pilotprojekterne følge to UEFA-cup semifinaler og finalen mellem Sevillia og Espanyol. Til selve finalen havde DR skruet op til en streaming i netværket til 1,3 Mbit/s, hvilket er 25 procent mere, end den kvalitet DR normalt sender net-tv i.
Da styrken af et peer to peer- netværk er afhængigt af, at mange brugere stiller deres båndbredde til rådighed for datanetværket, testede DR danskernes behov for at se peer to peer-tv samtidig med om teknologien kunne håndteres, og om seerne foran computerskærmene havde problemer med udsendelserne.
"Med 1.700 tilfredse seere til finalen, må vi konkludere, at forsøget var en succes. Så mange seere i den kvalitet kan vi ikke håndtere på nuværende tidspunkt med vores almindelige streaming," siger Thomas Elton Jensen.
Han forklarer, at fodboldkampene var en kærkommen lejlighed til at eksperimentere med peer to peer-teknologien, da målgruppen til disse begivenheder er yngre mænd, der både vil se fodbold og samtidigt er computer-mindede, hvilket var yderst belejligt for DR's eksperimenter.
Nuværende begrænsninger
Forsøgene krævede nemlig, at seerne inden kampstart skulle downloade og installere et plugin fra producenten, Octoshape, som DR udførte pilotprojekterne med.
Derudover krævede udsendelserne, at brugernes downloadhastigheder var af en vis størrelse, hvis signalet skulle modtages acceptabelt på computerskærmene.
For at sikre en god kvalitet måtte DR derfor sende kampene med et halv minuts forsinkelse, så datapakkerne i netværket blev fordelt korrekt, inden der opstod irriterende pauser i den næsten-direkte udsendelse.
Det skyldes, at Octoshape har indbygget en såkaldt multi-fall-back mekanisme i sin software i koderne på DR's servere. Det betyder, at hvis en streamingserver eller koder går ned, så oplever brugerne ikke nogen forsinkelse.
"Forsinkelsen er dog ikke nedarvet igennem netværket," siger Thomas Elton Jensen.
Han forklarer, at med direkte tv på nettet er det også afgørende, hvordan datapakkerne i netværket fordeler sig ved en streamingkvalitet på 1,3 Mbit/s.
"Man kan sagtens forestille sig en person, der modtager signalet fra fem personer, der hver især har en uploadhastighed på 256 kbit/s. Men der er dog i teorien hele tiden peers på standby, der kan overtage, hvis forbindelsen bliver svag eller forsvinder," forklarer Thomas Elton Jensen.
Med disse tekniske udfordringer in mente overvejer DR derfor, om teknologien er moden nok til at blive sluppet løs i de danske stuer.
"Vi er nået langt, men jeg vil endnu ikke byde min mor de betingelser, som det kræves at benytte peer to peer-teknologien, til at se vores tilbud på nettet," erkender Erik Henz Kjeldsen.
Hvornår navlestrengen til det nuværende net-tv rent faktisk bliver kappet over, tør han derfor ikke at spå om. I stedet forklarer han, at der er en masse brugervenlighedsspørgsmål, der trænger til at blive besvaret, før DR kan sende rent peer to peer-tv.
Af samme grund lancerede DR i går sin nye webkanal, DR Update, via den velkendte unicast-platform.
"Vi har indgået en aftale med flere internetudbydere om at øge båndbredden til den nye kanal, så vi kan nå op på 2.500 seere i en streamingkvalitet på 1 Mbit/s.
Ved store begivenheder såsom royale bryllupper vil vi slække på kvaliteten, så vi kan servicere helt op til 10.000 samtidige brugere - dog med en kvalitet på 256 kbit/s," lyder det fra DR's udviklingschef for nye medier.
Super-peers og lokale skyer
Problemstillingen med svage upload- og downloadhastigheder, der ødelægger den gode billedkvalitet i fodboldkampe, kongelige begivenheder og rydninger af ungdomshuse, har DR dog en række idéer til at løse med peer to peer-teknologien.
Problemet kan måske helt undgås ved at oprette såkaldte super-peers i datanetværket.
En super-peer er i praksis en server med Octoshapes applikation, der eksempelvis kan tilbyde uploadhastigheder på 100 Mbit/s.
"Hvis der er for mange med 256 kbit/s upstream eller lavere, så kan man indsætte super-peers i netværket, der tilbyder mere upstream end alle andre peers," forklarer Thomas Elton Jensen.
DR har også en anden teoretisk løsning på, hvordan niveauet kan hæves for folk, der rent faktisk har høje download- og uploadhastigheder.
Det kan ske ved rent statistisk at sortere seerne på baggrund af, hvilke forbindelser de har.
"Man kan godt lave lokale skyer inden for netværket, hvor man fordeler folk med en uploadhastighed på 10 Mbit/s i en sky og folk med 256 kbit/s i en anden sky, hvor den pågældende hastighed så er sikret inden for den lokale sky. Dermed slipper de hurtige for de langsomme upstreams, hvilket gør den lokale sky mere stabil og velegnet til eksempelvis live-tv," fortæller Thomas Elton Jensen.
Med DR's nyerhvervede erfaringer vil stationen kunne bidrage med nyttig viden til European Broadcasting Union (EBU), der arbejder på en fælleseuropæisk vidensbank om peer to peer-teknologien.
EBU testede peer to peer-tv i forbindelse med det internationale melodi grand prix i 2006, hvor omkring 75.000 mennesker fra 130 lande fulgte de håbefulde sangere og sangerinder. Det danske firma Octoshape stod bag peer to peer- teknologien, ligesom det har stået bag DR's net-tv-eksperimenter.
DR kan selv bryste sig med i samarbejde med engelske Rawflow at være den første europæiske broadcaster, der lancerede peer to peer-teknologien på net-radio.
Om DR også skal være den første, der for alvor indfører teknologien på tv, vil kun tiden, teknologiens implementering samt danskernes behov for net-tv vise.
Billedtekst: Flimmer I DR Byen i Ørestaden tester DR peer to peer-teknologi på net-tv, som kan sikre danskerne public service-tv i høj kvalitet på nettet. Foto: DR
Boks: Motoren bag DR's peer to peer forsøg
RawFlow
Det Londonbaserede peer to peer firma RawFlow står bag teknologien på DR's radioforsøg selv om det normalt fokuserer omtrent 95 procent af kræfterne på net-tv. Selskabets danske direktør, Mikkel Dissing, henvendte sig selv til DR for lidt under tre år siden, da han anså DR som en prestigekunde.
"Vi har siden haft en million downloads, hvilket jo har givet os en helt fantastisk datamængde at arbejde med og derfor en udviklet forståelse for teknologien," lyder det fra Mikkel Dissing.
Han påpeger, at det sværeste med peer to peer teknologien er at afprøve den direkte i rigtige netværk, og derfor har erfaringerne med DR været uvurderlige. "Folk har jo forskellige styresystemer, firewalls og opsætninger, hvilket gør det svært med en standardiseret løsning," siger Mikkel Dissing.
Octoshape
Det danske firma Octoshape står bag teknologien i DR's peer to peer-eksperiment på net-tv, men ellers har firmaet øjnene rettet mod den store vide verden. "Vi har tænkt stort fra starten og har netop lige fået Turner Broadcasting Company, der blandt andet sender CNN, som kunde," fortæller administrerende direktør Stephen Alstrup.
"Forsøgene med DR skyldes først og fremmest, at det er nemt at komme frem og tilbage mellem hinanden. Derudover har vi fået et indblik i, hvordan det danske marked og dets efterspørgsel er," siger Stephen Alstrup.
Han påpeger dog, at Danmark ikke har den store kommercielle interesse for Octoshape.
Boks 2: DR's peer to peer-forsøg:
DR eksperimenterer både med peer to peer på netradio og -tv.
Netradio-forsøgene har varet i over to år og kan øge sendekapaciteten fra 10.000 samtidige brugere til over 100.000 radiolyttere på nettet.
Peer to peer-radioprojektet sker fortrinsvis i samarbejde med det Londonbaserede firma RawFlow.
RawFlow stiller sit ActiveX plugin til rådighed i forsøgene.
DR streamer radio med 128 kbit/s, hvilket de fleste kan klare med hensyn til både download- og uploadhastigheder.
DR's peer to peer-netradio kan ikke afprøves af Mac- og Linuxbrugere
Net-tv er afprøvet via tre live-fodboldkampe, der alle har genereret flere seere end, hvad DR kan tilbyde via sit nuværende unicast-stream.
Net-tv-forsøgene er sket i samarbejde med den danske virksomhed Octoshape.
Peer to peer-tv'et kunne prøves af alle - uanset platform.
OriginalModTime: 07-06-2007 14:21:41