Artikel top billede

Arkivfoto: Falck

Øvelse: Danske Banks datacenter brænder

Husker du at afprøve dit firmas beredskab? En øvelse, der simulerede brand i et datacenter hos Danske Bank, afslørede flere fejl i nogle af bankens vitale systemer.

Flere hundrede it-medarbejdere hos Danske Bank deltog lørdag aften i en øvelse, der simulerede brand i et af storbankens to datacentre.
 
"Vi lukkede for alle systemer i Ejby klokken 20.30, og så var det meningen, at alt skulle køre videre i det andet datacenter. Og det gjorde det meste sørme også," siger Peter Trier Schleidt, it-direktør hos Danske Bank.
 
Han fortæller, at systemerne havde nedetider på mellem 30 sekunder og op til nogle minutter alle de steder, hvor tingene virkede som planlagt.  
 
Heldigvis virkede blandt andet betalingskortenes trafik på tværs af landene upåklageligt. Netop betalingskortene er det mest kritiske at undvære en lørdag aften, fortæller it-direktøren. Dermed kørte Dankort og kreditkortbetalinger videre uden gener for koncernens mange bankkunder i en række lande.
 
"Vi havde faktisk slet ikke nogle udfald," siger Peter Trier Schleidt.  
 
Afslørede flere fejl
Til gengæld drillede et vigtigt system til bankens porteføljestyring, som ikke af sig selv kom op at køre igen på det andet datacenter. Systemet bruges af medarbejderne og indeholder oplysninger om investorer og aktier for mange hundrede milliarder kroner.  
 
"Det knoklede vi med i tre timer, før det kørte. Det gør ikke så meget en lørdag aften, for der bruger vi det ikke til noget. Men det kunne have været vigtigt, hvis det havde været en hverdag," siger it-direktøren. 
 
Øvelsen afslørede også en fejl, som betød, at forbindelsen til den fælles logon-tjeneste NemID ikke automatisk kørte videre på bankens andet datacenter.
 
"Vi fandt en fejl i vores setup på netværket. Så det tog et par timer, før vi var oppe igen på NemID, men vi havde vores backup-løsning," siger Peter Trier Schleidt, der fortæller, at kunderne var blevet advaret om mulige problemer gennem annonceringen af et servicevindue i perioden.
 
Ifølge Peter Trier Schleidt er en øvelse som lørdagens super god, fordi den kan afsløre problemer, der ellers ville dukke op den dag, øvelsen bliver alvor.

Lukkede serverne pænt ned

"Var det her sket i virkeligheden, var det blevet til et reelt kundeproblem. Nu fandt vi ud af, at vi havde et problem, og vi ved også allerede, hvad fejlen er. Nu er der bare nogen, som skal have det rettet, så det virker, når det sker i virkeligheden, siger Peter Trier Schleidt.
 
Derfor er beredskabsøvelser ifølge it-direktøren utroligt værdifulde, og derfor laver banken hvert år en øvelse.
 
Peter Trier Schleidt fortæller, at øvelsen var lavet med realisme for øje. Systemerne blev fysisk slukket. Dog blev serverne alle lukket pænt ned, da de ellers kan gå i stykker.  
 
For at give øvelsen et ekstra pift havde bankkoncernen i år taget datterselskabet Danicas systemer med i simuleringen.
 
"De kom pænt op igen," siger Peter Trier Schleidt, der er godt tilfreds med forløbet af lørdagens øvelse. 
 
Nye systemer mest risikable
Han fortæller, at banken typisk tager årets nytilkomne systemer med i øvelsen, fordi det er her, der er flest risici. Det er typisk også her, at fejlene dukker op.
 
Peter Trier Schleidt fortæller, at øvelsen næppe var overraskende for medarbejderne, fordi de på forhånd var blevet kaldt på vagt lørdag aften.
 
"Så de vidste godt, at de ikke skulle drikke rødvin, men de vidste ikke, hvad der skulle ske," siger Peter Trier Schleidt.
 
Bankens systemer kørte efter øvelsen videre på det andet datacenter indtil søndag frokost, hvor systemerne blev flyttet tilbage til det normale drifts-setup uden problemer.
 
"Hvis man skal være sikker på, at fejltolerance virker, så skal man have prøvet det af. Og det skal man gøre løbende," er it-direktørens budskab til kollegerne.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Data specialist med Power BI-kompetencer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Test Manager med agilt mindset

Saab Danmark A/S

System Engineer

Eltronic Group A/S

IT Supporter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere