Artikel top billede

Kan Androids sejrstogt fortsætte til evig tid?

ComputerViews: Googles Android-styresystem stormer frem på smartphones og tablets, hvilket understreges på dette års CES i Las Vegas. Hvor længe kan det fortsætte?

ComputerViews: Da Google i efteråret 2007 lancerede Android-styresystemet, var det ikke bare et frist pust i en noget fastlåst mobilbranche. Det var starten på en af de mest betydningsfulde innovationsbølger, siden mobiltelefonen revolutionerede samtalen.

Googles succes på denne front illustreres bedst med de rå data fra smartphone-markedet. Gartner opgjorde i tredje kvartal 2010 fordelingen af smartphone-styresystemer på verdensplan således:

Symbian: 36,6 procent.
Android: 25,5 procent.
iOS: 16,7 procent.
Research In Motion: 14,8 procent.
Microsoft Windows Mobile: 2,8 procent.

Går man bare et år længere tilbage, lå Androids markedsandel på blot 3,5 procent, mens eksempelvis Symbian-platformen stod for 44,6 procent.

Både IDC og Gartner har allerede forudsagt, at Android også fremadrettet vil komme til at dominere smartphone-markedet sammen med først og fremmest Symbian.

Android har vokseværk

Når 125.000 mennesker i denne uge stimler sammen i Las Vegas til forbrugermessen CES 2011, vil Androids aktuelle succes være svær at overse.

Mens smartphonen stadig er Androids udgangspunkt og det marked, hvor styresystemet oplever den største udbredelse, så har Google i kølvandet på den succes formået at sætte fornyet skub på den bølge, Android rider på.

Det sker først og fremmest ved at satse på tablet-markedet, som ført an af Apples iPad buldrer afsted i øjeblik.

Et kig ned over listen over ventede produkt-lanceringer på CES viser, at Android i dén grad har taget teten, når det kommer til antallet af nye tablet-produkter.

Blandt selskaber, der satser på Android til tablets, finder man Motorola, Samsung, Toshiba, Asus, Acer, LG, Lenovo og MSI blot for at nævne nogle få.

Det illustrerer måske mere end noget andet styrken i den åbne forretningsmodel, Google har valgt med Android-platformen.

Her stopper festen imidlertid ikke. Android finder nu også anvendelse på helt andre typer enheder.

Det drejer sig blandt andet om Google TV, der er en tilpasset udgave af Android til settop-bokse. Samtidig er Android som netbook-styresystem også en realitet, selvom Google på den front nok først og fremmest satser på Chrome OS og ikke på Android.

Hvad kan stoppe Android?

Selvom Android som software-projekt oplever en udbredelse, der må give et selskab som Microsoft nervøse trækninger, så er Google selvsagt ikke alene om at komme med spændende produkter.

Netop Microsoft har efter flere års nedtur med det forhadte Vista og det aldrig helt overbevisende Windows Mobile meldt sig på banen igen med to stærke produkter, der meget vel kan få afgørende betydning for Androids fremadrettede succes.

Det drejer sig naturligvis om Windows Phone 7, der ser ud til at være kommet fint fra start, og Windows 7, der først og fremmest oplever stor succes som pc-styresystem, men også ser ud til at debutere for alvor som tablet-styresystem på dette år CES.

På den anden flanke befinder sig naturligvis Apple, der har sejret stort med iOS til iPod Touch, iPhone og iPad.

Analytikerne vurderer, at Apples iOS vil få svært ved at matche Androids udbredelse, idet selskabets strategi om kun selv at producere hardware med iOS sætter sine begrænsninger rent udbredelsesmæssigt.

Symbian-platformen er samtidig ved at blive kodet helt om, og den kan vise sig at gøre comeback, hvis Nokia får held med missionen.

Endelig er der styresystemer som Blackberry OS, der nu både anvendes på både smartphones og tablets, og HP's nyligt erhvervede WebOS, der også vil få debut på tablets på dette års CES.

Både når det gælder smartphones og tablets har Google således en række konkurrenter, der står klar til at nuppe kunder for næsen af søgeselskabet. I hvor høj grad det vil sætte en stopper for Androids videre udbredelse, kan kun tiden vise.

Bliver fragmentering et problem?

Samtidig skal Google forholde sig til en anden potentiel trussel, der er opstået i kølvandet på Android-successen.

Man er allerede begyndt at tale om, at Android trues af fragmentering, fordi de forskellige smartphone-producenter og nu også tablet-producenter kører med forskellige versioner og tilpasninger af styresystemet.

Det kan gøre det svært at opnå samme konsistente miljø for applikationer, som det eksempelvis kendes fra Apples App Store.

Indtil videre ser hverken konkurrenterne eller Googles egen succes dog ud til at kunne stoppe Androids fremmarch.

Det kommer til at fremstå klart og tydeligt i de kommende dage, når der lanceres tablets og smartphones ad libitum på CES i Las Vegas.

ComputerViews er en journalistisk analyse. Læs mere om formatet her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere