Artikel top billede

HP vil ikke betale for din ubrugte Windows-licens

Hvad HP har sammenføjet, skal ingen forbruger adskille. Windows 7 og HP-hardware udgør ét kød, mener HP, der ikke vil refundere ubrugte licencenser.

Læs også:
Få danskere gider erstatte Windows med Linux 

 
Det bliver ikke muligt for forbrugerne at fjerne Windows 7 fra en nyindkøbt computer og derefter score 850 kroner fra pc-producenten, sådan som en afgørelse i Forbrugerklagenævnet muliggjorde i sidste måned med Vista.
 
Det slår pc-producenten HP nu fast efter at have tygget på spørgsmålet om afgørelsens betydning i nogle uger.
 
"Vi mener, at operativsystemet, som man sælger med pc'en, er vigtig for, at vi kan give kunden en god købsoplevelse," siger Lasse Sørensen, der er direktør for pc-forretningen hos HP.   
 
Han peger på, at Microsoft har ændret licensbetingelser i forhold til Windows 7, som er det styresystem, HP sælger i øjeblikket.  
 
"Reglerne er ændret i forhold til Vista. Og den kendelse, der er afsagt, vedrører licensregler, der er gældende for Vista," siger han og forklarer, at under 0,1 procent af HP's produkter i øjeblikket sælges med Vista. 
 
Derfor vil HP kun tage hele pakken retur, hvis en kunde, der har købt en computer med Windows 7, ikke ønsker at benytte styresystemet fra Microsoft.
 
Har brug for kontrol
Lasse Sørensen fortæller, at problemet er firmaets manglende kontrol med alternative styresystemer, som risikerer at ødelægge kundens brugeroplevelse i de to år, maskinen skal bruges.
 
"Vi er ikke i en situation, hvor vi ønsker, at vores kunder afinstallerer og kører med noget andet eller tredje, som vi ikke har fuld kontrol med," siger han.   
 
"Hvis man køber dette her produkt og har en forventning om, at vi skal levere en eller anden support hotline, så har vi også brug for at vide, hvilket operativsystem der ligger på produktet." 
 
Lasse Sørensen peger på, at HP's mulighed for at yde support er meget begrænset, hvis kunden skifter det oprindelige styresystem ud med et, han selv finder på nettet.  

Han fortæller, at selvom HP har denne holdning til operativsystemer, så anerkender firmaet, at der er behov for alternative modeller. Derfor er firmaet gået i gang med at lancere produkter med WebOS, som er HP's eget system. 

Forventer nye klager

Hos Forbrugerklagenævnet har man ingen kommentarer til udmeldingen, men man forventer på baggrund af den tidligere afgørelse at få klager, som omfatter Windows 7.
 
"Og så vil vi selvfølgelig tage stilling til det," siger jurist ved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Torben B. Olesen.
 
Hos Microsoft har OEM-direktør Kim Enrum tidligere oplyst, at firmaet anbefaler OEM-producenter at have en returpolitik: 
 
"Men vi kan og bør ikke blande os i udformingen af returpolitikken, herunder om softwaren kun kan returneres sammen med PC'en."

"Slutbrugerbetingelserne for Windows 7 er formuleret anderledes end for Windows Vista. Det fremgår af disse, at returretten afhænger af producentens returpolitik. Vi ærger os naturligvis over enhver mistet kunde, men efter vores opfattelse er et præinstalleret styresystem det nemmeste for forbrugere. Vi oplever da også, at forbrugerne efterspørger præinstallerede styresystemer."

Læs også:
Få danskere gider erstatte Windows med Linux




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere