Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Oracle farer i flæsket på ODF/OOXML-eksperterne

Et udviklingsprojekt mellem Microsoft og Novell om dokumentformater har fået Oracle helt op i det røde felt i krigen mellem ODF og OOXML, hvor vinderen endnu ikke kan udpeges.

tirsdagens møde i ekspertudvalget om åbne standarder kom de fem eksperter ikke endegyldigt tættere på en flyvefærdig liste over redigerbare dokumentstandarder i det offentlige Danmark.
 
Det viser referatet fra udvalgsmødet, der i dag er blevet uploadet på IT- og Telestyrelsens hjemmeside. 
 
For udvalget har stadig en udestående indvending fra en leverandør, der skal behandles, før der kan træffes en endelig afgørelse, om det offentlige Danmark skal have en dokumentstandard-liste med ODF eller OOXML - eller fortsætte kinddansen med de to knudrede bogstavkombinationer.
 
Sikrer Novell interoperabilitet?
Indvendingen til udvalget er kommet fra it-giganten Oracle, som står på ODF-holdet.
 
Orakel-selskabet vil have svar på, om implementeringen af OOXML reelt er sket på korrekt vis hos Novell.
 
Indvendingen kommer, fordi ekspertudvalget blandt andet lægger vægt på, at "flere leverandører" har implementeret den ISO-certificerede version af OOXML.
 
Men ifølge Oracle tyder Novell-implementeringen ikke på, at der er opnået den ønskede interoperabilitet, som ekspertudvalget også vægter højt i sine vurderinger af dokumentstandarderne.
 
"Af [en] aftale fremgår det tydeligt, at interoperabilitet mellem Office 2010 og Novell's ODF-baserede kontorpakke(r) fordrer et omfattende projekt, der strækker sig til slutningen af 2011. Et projekt, der er finansieret af Microsoft," har Oracles kommunikationsdirektør, Anders Lund Rendtorff, skrevet til ekspertudvalget med henvisning til et offentligt procespapir fra de amerikanske børsmyndigheder om OOXML-implementeringen.  
 
"På baggrund af denne offentligt tilgængelige dokumentation har jeg svært ved at forestille mig, at Ekspertudvalget kan komme til anden konklusion, at der ikke findes et produkt i markedet, som fuldt lever op til de krav ISO stiller til kompatibilitet under 29500 (ISO-navnet for OOXML-standarden, red.) - ellers havde der ikke været behov for dette omfattende projekt," fortsætter Anders Lund Rendtorff sin svada til udvalget om, hvorvidt der findes en reel implementering af OOXML hos Novell.
 
Standardspørgsmål: Åbent eller lukket
Til Computerworld gentager Anders Lund Rendtorff sin argumentation:
 
"Jeg vil sige, at det kan godt være, at Novell har implementeret ISO-29500, men det Microsoft-finansierede udviklingsprojekt, der strækker sig mod slutningen af 2011, viser med al tydelighed, at det åbenbart ikke er nogen garanti for interoperabilitet. Dermed er vi tilbage til det store spørgsmålstegn: Hvor åbent er OOXML egentlig?"

Novell har tidligere fået lignende spørgsmål fra ekspertudvalget, og udvalget besluttede på gårsdagens møde at give Novell mulighed for at kommentere på Oracles indvending, før det vil træffe en endelig afgørelse.
 
Novells svar skulle derfor gerne ligge klar, når udvalget igen mødes den torsdag den 10. marts for at pege på den færdige dokumentformat-liste, som statslige myndigheder skal kunne modtage og sende i fra den 1. april i år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere