Artikel top billede

God PDF-læser søges

Har du også fået nok af Adobe Reader til læsning af PDF-dokumenter? Her kan du læse om en række alternativer.

For et par uger siden skrev jeg om programmet Sumatra PDF, der udgør en hurtig letvægtserstatning for den tunge og langsomme Adobe Reader.

Her ramte jeg virkelig en nerve.

Adskillige læsere skrev ind med deres egne bedømmelser af Adobe Reader og deres favorit PDF-læsere. Her vil jeg dele disse anbefalinger og give dig nogle gode råd til at arbejde med Foxit Reader, som er et af mine favorit programmer.

Men først vil jeg indlede med et åbent brev til Adobe.
 
Hører du efter, Adobe?

Kære Adobe,
 
Der fik du mig næsten. Efter at have åbnet en PDF i Adobe Reader 9 besluttede jeg at acceptere dit popup-tilbud om at opgradere til version 10 (også kaldet Adobe Reader X). Få sekunder senere stirrede jeg på din download-side med den klare, gule Download nu-knap, der kun ventede på mit klik. Så let som ingenting.
 
Men så med min pegefinger hævet over venstre museknap bemærkede jeg noget til højre på siden - du ved, det område der ofte er reserveret til reklamer. Faktisk lignede det en reklame, hvilket var årsagen til, at mine øjne i første omgang havde ignoreret det. Men ved nærmere eftersyn var dette hvad jeg så: 

Hey! Det var jo tydeligvis din hensigt at snige McAfee Security Scan Plus ind på mit system, da der allerede var sat et flueben i afkrydsningsfeltet "Inkluder i din download."

Jeg spekulerer over, hvor mange tusinder af brugere, der aldrig lagde mærke til dette, og efterfølgende har forsøgt at finde ud af, hvordan dette mystiske sikkerhedsværktøj er havnet på deres systemer.

Jeg spekulerer over, hvor mange der mistænkte det for at være malware, og har spildt tid og/eller penge på at forsøge at fjerne det.

Jeg spekulerer over, hvordan denne software har påvirket ydelsen på brugernes systemer, særligt på systemer der i forvejen har sikkerhedssoftware installeret. (Når denne type værktøjer overlapper, kan det faktisk give reelle problemer.)
 
Fy, Adobe. Fy! Åh, men du er jo ikke den eneste, der gør sig skyldig i denne form for respektløs adfærd.

Som jeg skrev i artiklen How to Avoid Unwanted Toolbars: "Megen shareware, freeware og endda kommercielt software forsøger at snige en browser-værktøjslinje med under installationsprocessen og hvis du ikke er opmærksom, kan du klikke lige forbi den opsætningsskærm, der lader dig fravælge den uindbudte tilføjelse. For eksempel når du installerer en opdatering til Java, vil du ende med også at have installeret Yahoo! Toolbar, hvis du undlader at fjerne fluebenet fra en afkrydsningsboks undervejs i processen."
 
Jeg kan ikke blive ved med at advare mine læsere om at være meget nøje opmærksomme, når de installerer noget som helst - selv fra en virksomhed så tilsyneladende troværdig som din.

Hvad med om du påtager dig en smule af ansvaret? Hvis du vil blive ved med at forsøge at skovle uønsket tredjepartssoftware ud på dine brugeres systemer, så lad da i det mindste afkrydsningsfeltet være uden flueben fra starten.
 
Husk på, at brugerne har masser af alternativer til Adobe Reader såsom Sumatra PDF. Ønsker du virkelig at give dem endnu en grund til at skifte?
 
Din computer-ven,
 
Rick
 
Sådan redigerer du en PDF, der ikke kan redigeres
Det åbne standard-filformat Portable document format (PDF) er fantastisk til deling af dokumenter, men det kan også give besvær. Har du for eksempel nogensinde modtaget en PDF, der indeholder formular-data, men hvor du så finder ud af, at Adobe Reader ikke vil lade dig indtaste noget i nogen af formularens felter?
 
Det sker, fordi PDF'en er lavet uden de påkrævede administrative rettigheder. Med andre ord er det ligesom, at mulighederne for at redigere i dokumentet er slået fra. Du kan selvfølgelig altid udskrive PDF'en og udfylde felterne i hånden, men vil det ikke være i modstrid med en stor del af hensigten med et elektronisk dokument?
 
Løsningen er at anvende en PDF-læser, der tillader redigering af dokumentet, selv om selve PDF'en ikke gør det. Her anbefaler jeg Foxit Reader, som blandt andet gør det muligt at tilføje tekst til enhver PDF.
 
Første gang du åbner Foxit, vil den spørge dig, om du ønsker at gøre programmet til din standard PDF-læser. Det er helt op til dig, men du vil opleve, at Foxit er lettere, hurtigere og mindre påtrængende end Adobe Reader (selv om programmet ikke giver det helt samme niveau af sikkerhed).
 
For at redigere en PDF begynder du med at åbne dokumentet i Foxit frem for i Reader. Herefter vælger du Comments, Typewriter Tools, Typewriter Tool. Nu klikker du blot, hvor som helst du ønsker at tilføje noget tekst, og begynder at taste. (Programmet tilbyder også en lang række andre tilføjelsesværktøjer, hvis du skulle være interesseret.) Når du er færdig, kan du gemme, udskrive eller maile dit kommenterede dokument.
 
Foxit Reader er gratis, men sørg for at frabede dig browser-værktøjslinjen Ask.com, som virksomheden forsøger at snige med under installationsprocessen. (Adobe er som sagt ikke den eneste, der forsøger at pushe uønsket software.)
 
Anbefalinger fra læserne
herbk98 siger: "Cute PDF Writer. Download det og installer det. Det er et småt program, det er gratis og det kan læse, skrive og printe .pdf-filer. Noget af det bedste i livet er rent faktisk gratis."
 
Mikeyr siger: "Nitro PDF Reader. Den gratis version er fremragende og overrasker med sit lille aftryk i systemressourcerne og sine robuste funktioner."
 
ulimrose siger: "De konstante anmodninger om opdateringer af Adobe Reader irriterede mig. Det er flere år siden, jeg skiftede til PDF-XChange Viewer."

Artiklen er skrevet af vores amerikanske kollega. Men også her i Danmark får man et "tilbud" om lidt ekstra, når man bare vil downloade Adobe Reader. Se bare her: 

  
 

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere