Test: Stilfuld mobil med HD-kamera

Den strømlinede "Vivaz" fra Sony Ericsson skyder video, der tåler visning på fladskærmen i stuen. Vi har testet mobilen, der kan blære sig med et HD-kamera. Men er telefonen pengene værd?

Test: Stilfuld mobil med HD-kamera

Coca Cola havde stor succes med at modellere deres flaske efter en kvindekrop. Og nu prøver Sony Ericsson at gentage succesen med det såkaldte "Human curvature" design, som angiveligt er inspireret af menneskekroppens kurver.

Det er svært at forbinde Vivaz med noget kropsligt, men kurvet er den da.

Bagsiden buer let opad, og omtrent på midten - på det højeste og allermest udsatte sted - sidder objektivet. Helt ubeskyttet.

Når man taler i telefonen, passer det endda lige akkurat med, at pegefingeren hviler på objektivet. Så det elegante kurve-design har nogle praktiske svagheder.

Den blanke plast (blå, rød, sort eller sølv) er også følsom over for ridser og fedtfingre. Til gengæld er telefonen påfaldende let.

Kombineret med den slanke, afrundede form betyder det, at den snildt kan klemmes ned i selv de strammeste jeanslommer.

Frem ned neglene

På fronten sidder tre knapper (grønt rør, menu, rødt rør), som er samlet i en bue under den trykfølsomme skærm.

Skærmen reagerer kun på fysiske tryk, så du får ikke den letflydende fornemmelse, der kendetegner mobiler med berøringsfølsom skærm. Til gengæld kan man bruge neglene.

Eller den medfølgende pegepind. Det er altid ildevarslende, når mobiler leveres med et pegeredskab. Men de fleste ikoner rammes let med pegefingeren. Jeg blev dog nødt til at bruge det største skærmtastatur, der fylder hele skærmen.

Symbian-styresystemet (S60, 5. udgave) er opdateret med Facebook, Twitter og andet moderne stads, men grundlæggende virker brugerfladen en smule gammeldags.

Fornemmelsen af at rulle rundt i menuer og lister er ikke nær så delikat som på iPhone eller de bedste Android-modeller. Og det automatiske skifte fra lodret til vandret visning går så trægt, at man sidder og savner en eller anden "vende-animation" som alternativ til de to sekunder med sort skærm.

Video i vild opløsning

Hovedattraktionen er kameraet, der indfanger video i HD (720p). På højrekanten sidder to optageknapper: en til video og en til billeder.

Længere oppe sidder den sædvanlige vippekontakt, der udover at regulere lydstyrken kan bruges til at zoome. Her er tale om ren forstørrelse ("digital zoom"), men med så høj opløsning er der jo noget at tage af. Man kan zoome, mens man optager video, og kameraet fokuserer løbende.

Billeder indfanges med otte megapixel, hvilket kunne ligne et tilbageskridt i forhold til de 12 megapixel i "storebror-modellen" Satio.

Men forskellen er uden praktisk betydning, for den reelle flaskehals ligger i optikken og billedchippens størrelse. Når man fotograferer eller videofilmer i dunkel belysning, bliver resultatet så grynet, at det lige så godt kunne være SD. Den klart underdimensionerede LED-lampe er ikke til stor hjælp.

Mangler HDMI

Uden døre giver den høje opløsning bedre mening, og detaljegraden imponerer stort - både i fotos og video. Optagelserne tåler fremvisning på den store fladskærm i stuen - hvis du ellers har et apparat, der kan afspille MP4-filerne. For mobilen har ikke noget HDMI-stik, og den analoge tv-udgang (kabel medfølger ikke) er begrænset til VGA-opløsning.

Med i pakken får du otte gigabyte lagerplads på et microSD-kort, som sidder bag dækslet (men over batteriet). Det rækker til en del musik, og her er Sony Ericsson på hjemmebane.

Selv om Vivaz ikke er nogen Walkman-model, har den både FM-radio og hovedtelefonstik, som vi i den grad savnede på Satio.
Skærmen kan være lidt træg at arbejde med, men selve mobilen er kvik i optrækket. Og modsat visse andre højt profilerede multimobiler, kan Vivaz som en selvfølge "multitaske".

Listen med åbne programmer fremkaldes ved at holde menuknappen nede. Det fungerer ligesom Alt-tab på en Windows-pc.

Koster ekstra

Vivaz er en ganske alsidig mobil, både i funktioner og forbindelser. Men rundt om i hjørnerne støder man på trælse mangler. Når man prøver at oprette et dokument med Quickoffice, bliver man for eksempel bedt om at købe en licens.

Udover Googles korttjeneste er mobilen udstyret med GPS-programmet Wisepilot, som både kræver netforbindelse og abonnement. Og Sony Ericsson tilbyder kun 30 dage.

Her kunne svensk-japanerne lære noget af Nokia, som har opgivet at kræve ekstra for vejviseren.

I forvejen koster Vivaz tre af de lange sedler, og i denne prisklasse er der flere spændende alternativer. For eksempel HTC Hero, der på de fleste punkter fremstår som en mere fleksibel og moderne mobiltelefon.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere