Artikel top billede

Få styr på cloud-sikkerheden og tjen på det

Kombinationen af international certificering og fokus på mulighederne for bedre sikkerhed er rygraden i et nyt kursus.

Danmark bliver det første land udenfor USA, hvor Certificat of Cloud Security Knowledge eller CCSK-certificeringen bliver fundamentet under et kursus i cloud computing sikkerhed. Certificeringen er udviklet af The Cloud Security Alliance.  
 
Det nye tredages kursus skal forberede it-professionelle på, at arbejde med mange af de sikkerhedsudfordringer, der ofte bliver angivet som årsag til, at mange it-chefer og virksomheder stadig er forbeholdne overfor at bruge cloud-løsninger i større stil.
 
Forbedre it-sikkerhed
Den globale certificering spiller en afgørende rolle for arrangørerne. Men ligeså vigtig er tilpasningen til danske forhold og fokus på de muligheder som cloud åbner for at automatisere og forbedre it-sikkerheden generelt.
 
"Vi vil ikke kun fokusere på sikkerheds risici i forbindelse med cloud computing. Vi ønsker også at tale om sikkerhedsmulighederne i cloud computing."
 
Sådan siger senior forsknings- og innovationsspecialist Alon Hazay, der sammen med forsknings- og innovationschef Jakob Illeborg Pagter, står bag det nye kursus. De er begge ansat på Alexandra Instituttets Security Lab.
 
Back up og adgangsstyring
"Back up, disaster recovery, adgangsstyring og patch management er bare nogle eksempler på de områder, hvor cloud computing giver nogle muligheder for at hjælpe virksomhederne med sikkerheden. Det afhænger naturligvis af den arkitektur og de services, virksomheden vælger," siger Alon Hazay.
 
Med den rigtige anvendelse af cloud ser Alon Hazay altså en mulighed for ligefrem at tjene på effektivisering af it-sikkerheden. Men Alon Hazay og Jakob Illeborg Pagter understreger, at de finder det helt afgørende at skabe en sammenhæng i diskussionen om sikkerhed og cloud computing.
 
Første brik i udnyttelse af cloud
"Der er mange emner, som skal dækkes for at få det fulde billede. Og vores interesse er jo at skabe den tryghed, som er nødvendig for, at virksomheder går i gang med at bruge cloud computing, så en masse af de andre cloud-projekter, vi laver, kan komme i spil," siger Jakob Illeborg Pagter.
 
Den umelding fra det almennyttige institut ligger fint i tråd med regeringens ønsker om, at gøre Danmark til en førende cloud nation. Her og nu mener forsknings- og innovationschef Jakob Illeborg Pagter, at det først og fremmest er vigtigt, netop at få de mere governance-orienterede emner som sikkerhed på plads, så cloud-udviklingen for alvor kan få fart på.
 
Derfor tager kurset fat i to vigtige elementer udover sikkerheds-mulighederne. Først og fremmest kommer definitioner, modeller, arkitektur og services til debat.
 
Certificeringen
Derudover bliver de emner gennemgået, som CSA-certificeringen i cloud sikkerhed CCSK omfatter. Men igen peger Jakob Illeborg Pagter på, at det afgørende er netop sammenhængen med mulighederne i cloud computing.
 
"I princippet kan man finde tjeklisten hos CSA og tage certificeringen. Men det vil ikke føre frem til den fornemmelse for at tænke cloud ind i it-anvendelsen, som vi gerne vil give," siger han.
 
"Cloud computing er outsourcing på steroider. For at udnytte det bedst muligt, skal man turde overlade kontrollen til betroede partnere," siger Alon Hazay.
 
Globalt samarbejde afgørende
Men selvom cloud skal sættes ind i en dansk sammenhæng, så er det ifølge Alon Hazay og Jakob Illeborg Pagter ligeså nødvendigt, at læne sig op ad globale medspillere som CSA. For naturen i cloud computing er netop global.
 
"CSA er i dag den førende organisation i arbejdet med at opbygge et globalt samarbejde om sikkerhedsviden i cloud computing. Det er det internationale fundament med en masse global best practice, som er nødvendig i cloud computing," siger Alon Hazay.




IT-JOB

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

IT Infrastructure Administrator

Netcompany A/S

Test Specialist

OptikIT A/S

Junior C#-udvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere