Artikel top billede

Stort digitaliseringsprojekt bremset af papir-vaner

Alle virksomheder og skoler skal styre efteruddannelse digitalt, men 72 procent bruger stadig den gammeldags papirform til både overblik over kurser og godtgørelse. Det får nu konsekvenser.

En obligatorisk digitalisering på efteruddannelsesområdet er blevet skudt i fire måneder.

Risikoen ved, at alle virksomheder og skoler skulle bruge portalen efteruddannelse.dk fra 1. juli og helt droppe papiret, var simpelthen for stor.

Forhistorien er, at tilmeldingsstatistikken for januar viste, at kun 18 procent tilmelder sig via portalen, der skal skabe overblik over kurser, ansøgninger om godtgørelse til virksomheder, hvis medarbejdere har været på efteruddannelse, med videre. Resten sker fortsat via den gamle procedure.

Derfor røg dele af it-projektet i næsthøjeste risikovurdering i april 2011.

Underdirektør Karsten Vest fra UNI C, der styrer projektet for Undervisningsministeriet, meddeler, at det betyder, at man skyder fristen.   

"Vi tager konsekvensen af risikoen," siger han. 

Nu er planen, at den obligatoriske digitalisering træder i kraft den 1. november 2011.

Nu skal projektet "sælges"

For hovedområdet interessenter (et punkt i risikovurderingen, red.) vurderer Undervisningsministeriet risikoen på niveau 4 (på skala fra 1 til 5, red.) med væsentlig sandsynlighed for at risikoen vil indtræffe," skriver undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) i en orientering til Folketinget Finansudvalg den 27. april 2011.

Han oplyser, at det var en forhøjelse i forhold til risikoen beskrevet i et tidligere aktstykke fra december 2010.

Ministeren vurderer, at interessenterne generelt er positive over for digitaliseringen af ansøgningen om VEU-godtgørelse.

"..men de nødvendige omlægninger af arbejdsgange hos virksomheder, skoler og a-kasser sker ikke så hurtigt som forventet - hvilket er en væsentlig årsag til, at tilmeldingsstatistikken for januar på 18 procent er langt lavere end ønsket."

Da projektet samtidig har økonomiske konsekvenser for institutionerne, forventes det, at der vil være skærpet politisk fokus på projektet her fra, oplyste han.

Derfor bliver iværksat en kommunikationsindsats for at få brugerne med på it-projektet.

Teknisk risiko

For at det ikke skulle være galt nok - at brugerne ser ud til at svigte projektet - så vurderes et andet aspekt af projektet også i den uheldige ende af risiko-skalaen.

"For hovedområdet teknisk løsning vurderer Undervisningsministeriet risikoen på niveau 4, og sandsynligheden for at den indtræffer, som væsentlig," fremgår det af orienteringen til udvalget i Folketinget.

Risikoen knytter sig primært til systemets kompleksitet og integration til mange nye eksterne systemer, som a-kassesystemer og systemer under Uddannelsesstyrelsen, forklares det.

"Risikoen håndteres ved, at UNI-C har bemandet projektet med erfarne projektledere, der er vant til at håndtere digitalisering af komplekse administrative processer og har konkret erfaring med de anvendte teknologier," skriver ministeren.

Vil følge projektet tæt

It-projektet, der iøvrigt også forventes at overskride det oprindelige budget, fik derfor ministerens opmærksom.

"Afslutningsvis vil jeg understrege, at jeg følger udviklingen meget nøje," lovede Troels Lund Poulsen til Finansudvalgets medlemmer i december.

Nu har ministeren så taget konsekvensen af den ringe brug af projektet og udskudt den tvungne brug af sitet.

Ifølge Karsten Vest sænker det i samme omgang den store risiko ved projektet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere