Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Husk: Køb ikke cloud-services på grund af prisen

Klumme: Der kan være mange gode grunde til at vælge cloud computing. Økonomi bør ikke være det primære.

Klumme: Dengang outsourcing var det nye i markedet, snakkede folk om, at det var godt at outsource, fordi man kunne reducere omkostningerne.

Efter nogle år viste markedsanalyser, at det var cirka 50/50 mellem virksomheder, der havde sparet penge ved outsourcing og dem, der ikke havde.

Det er cirka samme udfald, som når man flipper en mønt.

Historien gentager sig jo bekendt, og vi hører nu de samme argumenter omkring cloud services. Og faktisk med god grund, for antagelsen om, at IT services bliver mere standardiserede og kan leveres i større volumen, bør betyde en lavere pris.

Sådan har det i hvert fald været i andre industrier.

Men man glemmer en vigtig ting: Folk køber ikke en vare, fordi den er billig (selv om jeg har hørt argumentet derhjemme). Man køber en vare, fordi man har et behov for den.

Selvfølgelig har pris en betydning, men det er mere en forudsætning (diskvalificerende), end det er et argument i sig selv.

Efterhånden som området modnes, bliver det også klart, at der er andre relevante fordele og parametre, der skal overvejes i forbindelse med cloud services.

Vigtige overvejelser 
Samme udvikling har outsourcing området været igennem. Overvejerne om brug af cloud services bør derfor tage udgangspunkt i følgende punkter:

• Skalering: Har organisationen behov for at kunne skalere trækket på ressourcer eller applikationer? Er der stor variation i behovet hen over tid - periodisk, aperiodisk eller uforudset - vil cloud services være en overvejelse.

• Hurtig udrulning: Er organisationen så dynamisk, at der er et behov for jævnlig udrulning af nye services eller ny infrastruktur? Det kan tale for at se på blandt andet SaaS eller IaaS.

• Fleksibilitet: Har virksomheden i det hele taget et udpræget behov for fleksibilitet, for eksempel ved at være i et dynamisk marked, have en markant M&A strategi eller udsat for skiftende lovgivning? Sådanne behov vil i nogen udstrækning kunne adresseres med eksterne services.

• Finansiering: Er organisationen presset på kapitaltunge investeringer, og er der begrænset likviditet? En af fordelene ved Cloud services er, at behovet flyttes fra kapitalinvesteringer til løbende driftsudgifter.

• Versionering: SaaS tvinger organisationen til at bruge den samme version af softwaren. Det kan være en god måde at sikre standardisering i virksomheden. Samtidig kører alle automatisk på den seneste version, hvilket nogle også synes er en fordel.

• Afhængighed af interne ressourcer: Er man sårbar over for tilgængelighed af interne ressourcer, hvad enten det er specialister inden for applikationer eller infrastruktur?

Det kan tale for, at få ydelserne leveret udefra og dermed reducere risici ved manglende ressourcer. Argumentet er i øvrigt det samme som ved outsourcing.

Undgå det følelsesladede

Pointen er her, at diskussionen af disse punkter er langt vigtigere end en diskussion om det nu er billigere eller ej at lægge ting ud i skyen.

Diskussionen kan med fordel tage udgangspunkt i en struktureret metode for at undgå det meget følelsesladede, der kan være ved diskussion af cloud ("alle har en mening").

Den strukturerede metode bør tage afsæt i forretningens behov, IT afdelingens kompetencer og en overordnet sourcing strategi.

Det kan diskuteres inden for rammerne af workshops eller et mere klassisk projekt. Det siger sig selv, at foruden de nævnte fordele ved cloud, skal også risici vurderes (for eksempel sikkerhed, afhængighed af eksterne leverandører og integration).

Per Andersen er principal consultant i Capgemini.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere