Fedora skal trylle studerendes bærbare om til tynde klienter

Storkøb af tynde klienter? Nej tak. Vi vil hellere overtage kontrollen med de studerendes egne computere, siger universiteterne.

Når studerende på landets universiteter for fremtiden skal gå til eksamen, skal de medbringe deres egne computere. Ved eksamenen får de udleveret en usb-stick med styresystemet Linux Fedora, som via en server overtager kontrollen med pc'en.

Sådan vil universiteterne forhindre snyd samtidig med at lade de studerende slippe for papir og pen.

Det er Videnskabsministeriet, der fungerer som facilitator og pengetank for et nyt testprojekt ved Aarhus Universitet. Ministeriet har hyret Netcompany A/S, der normalt udvikler forretningsapplikationer, portaler og systemintegration, til at sammenstrikke den nye eksamens-løsning.

 

Fravalg af tynde klienter

Københavns Universitet lader allerede nogle af deres studerende gå op til eksamen på pc ved hjælp af en alternativ løsning. Universitetet har fyldt en stor sal med tynde klienter fra Dell, som de studerende kan få lov til at arbejde ved. Denne løsning har de øvrige universiteter dog forkastet, fordi de regner med, at det er billigere at lade de studerende bruge deres egne bærbare computere.

Partner og salgsdirektør ved Netcompany, André Rogaczewski, bekræfter, at ordren har en værdi på cirka fem millioner kroner. Løsningen er en implementering af G/On-systemet fra Giritech. Det fungerer ved, at den studerende putter en særlig usb-nøgle med Linux Fedora installeret ind i den bærbare. Når den bærbare booter på usb-nøglen, er det kun bærbarens basale dele, den benytter. USB-nøglen fungerer som harddisk, og computeren kan kun tilgå en bestemt server. Planen er foreløbigt, at alle eksamens-applikationer skal hentes via en Microsoft Azure cloud-server for at sikre hurtige svartider, når en masse studerende samtidig skal tilgå systemet.

De helt specifikke detaljer i setuppet er dog fleksible.

"Det gode ved et pilotprojekt er, at hvis der er nogle ting, vi bliver nødt til at justere, så gør vi det," siger André Rogaczewski.

Udfordringen er, at de studerende ikke må bruge - eller kun delvist må bruge - hjælpemidler, som bøger, internet eller notater. Hvis en studerende skulle bruge sin egen pc nogen form for kontrol, så ville universitetet reelt have meget vanskeligt ved at håndhæve forbuddet mod snyd.

Efter planen skal studerende ved Aarhus Universitet til næste års vintereksamen gå op til eksamen med deres egen computer. Derefter kan de enkelte universiteter selv bestemme, om de også vil benytte løsningen.

 

Aarhus Universitet har erfaring fra tidligere projekt

Aarhus Universitet har tidligere samarbejdet med Mjølner Informatics om et lignende projekt. Sådan beskrev universitet for to år siden projektet i en pressemeddelelse:

"Aarhus Universitet har udviklet et genialt system, der kan revolutionere de traditionelle og ofte meget gammeldags eksamensformer uden egen PC. Systemet bygger på en meget enkel teknologi. Ved hjælp af en forbindelse til en server og et USB-stik med den udviklede teknologi starter computeren op i et ”lukket eksamensrum”, hvor der er adgang til de opgaver, som eksaminanden skal løse, og til de eventuelle hjælpemidler, som han eller hun må gøre brug af til eksamen."

PÅ grund af travlhed har ikke været muligt at få en kommentar fra Aarhus Universitets it-afdeling om, hvordan projektet gik - og hvorfor et nyt testprojekt er nødvendigt. Administrerende direktør for Mjølner Informatics, Jørgen Lindskov Knudsen, ønsker ikke at udtale sig om projektet.

"Det er mest naturligt, at det er kunden, der udtaler sig om projektet," siger Jørgen Lindskov Knudsen.

Projektet på de danske universiteter minder meget om et andet aktuelt forsøg fra firmaet Linos. Linos sælger usb-stik med en linux-distribution præinstalleret. Når der bootes fra nøglen starter elevens egen computer op i det lukkede menu, hvor underviserne kan definere, hvilket hjemmesider og programmer, der må anvendes.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere