Hede designerbærbare gør brugerne rødglødende

Bliver din Dell, Macbook Pro eller HP-bærbare glohed, så er du ikke alene. En fejl med Nvidia-chip kan starte massesøgsmål.

Da den bærbare Dell XPS 1330 kom på gaden for to år siden, blev den mødt med klapsalver. Anmelderne kaldte den robust, smuk og driftsikker.

Men roserne er siden visnet.

Efter nogle måneder kunne mange forbrugere fortælle, at deres stabile bærbare blev overophedet og den forpustede maskine viste vertikale linjer som i denne YouTube-video.

Problemet er, at nogle af grafikkortenes processorer er produceret forkert, så varmestyringen ikke fungerer. En BIOS-opdatering har skruet op for ventilationen, men det fjerner ikke problemet. I bedste fald holder det hardwaren i live i lidt længere tid.

En dansk forbruger fortæller til ComON, at han har oplevet problemet. For anden gang er maskinens bundkort blevet udskiftet, og nu frygter han, hvad der vil ske, når hans garanti-periode udløber.

På nettet kan man læse om forbrugere, der har fået ombyttet hardware tre til fem gange.

»Er der nogle advokater med forstand på massesøgsmål? Det her er jo en guldmine for dem! Computeren har en fejl, og Dell vil ikke erstatte min, men insisterer i stedet på at reparere den om og om igen, selv om det tydeligvis er nytteløst,« skriver en frustreret kunde.

En afgørelse på vej

Men meget tyder på, at problemet ikke kun er knyttet til den navngivne Dell-computer.

Dell har erkendt, at mindst 15 modeller har fejlen. Hos konkurrenten HP skulle 24 modeller være berørt.

Også MacBook Pros har været berørt af fejlen.

Fejlen ligger nemlig hos chipproducenten Nvidia. Firmaet indrømmede i 2008, at der var en fejl på nogle grafikkort. Selv om fabriksfejlen kun skulle være på en procentdel af de solgte chips, så øremærkede Nvidia sidste år en milliard kroner for at forberede sig på ekstra garantier.

Det kan de få brug for, for i øjeblikket forsøger en gruppe personer, at rejse et massesøgsmål mod Nvidia.

Hvad gør jeg?

Men afgørelsen på den sag kommer næppe danske forbrugere til gode lige med det samme.

Computerproducenter har en yderst sparsom historik, når det kommer til at tilbagekalde produkter. Det er sket i flere omgange med batterier, men at hele computere kaldes hjem er et særsyn - ikke mindst på grund af de massive omkostninger, som producenterne kan se frem til.

For eksempel havde Microsoft ikke travlt med at anerkende Ring of Death-fejlen i Xbox'en. Det samme gjaldt Apple, da der blev fundet tilbagevendende kabinetfejl på MacBooks.

Da det ikke er samtlige maskiner af de berørte computere, der har GPU-fejlen, er det usandsynligt, at en egentlig tilbagekaldelse iværksættes.

Alligevel er de berørte forbrugere dog ikke tvunget til at acceptere, at computere bliver sendt til reparation i det uendelige.
Ifølge dansk lovgivning har en producent som udgangspunkt ét forsøg til at oprette en fejl. Men nogle undtagelser kan tillade flere to eller flere reparationer.

I forhold til Dell så er det firmaets politik, at maskiner med grafikfejlen kan repareres.

Sidste år besluttede Dell at forlænge garantien med 12 måneder for de produkter, der har fejlen. Det bringer garantien op på fem år, fortæller Dells europæiske presseansvarlige for forbrugerelektronik til ComON.

»Dell arbejder målrettet for at hjælpe alle berørte kunder og enhver, der oplever dette problem, bør enten kontakte Dells support eller læse vores Direct2Dell-blog for flere informationer,« fortæller Ellen Murphy og henviser til hjemmesiden.

Selv om Dells politik er at reparere maskinerne, så har ComON kendskab til en Dell-køber, som har overtalt firmaet til at tage en fejlbehæftet maskine retur.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere