Artikel top billede

Intelligente bybusser giver sort skærm på tv'et

Smart minuttæller giver interferens på YouSees populære tv-kanaler.

Det er ganske smart, at københavnere, der står og venter på en A-bus fra Movia, kan se, hvor mange minutter der går, før bussen ankommer.

Teknikken, der gør det muligt at spore bussens placering, giver til gengæld sort skærm for en del tv-seere, der bor klods op ad busruten eller busstoppestederne. Det kunne ses for nyligt i et tv-indslag fra TV2 Lorry, hvor nogle beboere fra Nørrebro ikke kunne se X-faktor i fred, fordi bussen med minutters mellemrum kørte forbi.

Busserne er udstyret med Tetra-radioer, som sender over SINE-nettet, som Dansk Beredskabskommunikation står for. De sender i et kanalområde kaldet S30. Kabel-tv-selskabet YouSee lavede i december en kanalomlægning, hvor de placerede populære tv-kanaler som DR1, DR2 og TV2 i området. Også tegnsprogstolkede kanaler og DR Kultur ligger i området.

Nu melder YouSee, at kunderne skal løse problemet med den sorte skærm ved at sørge for en bedre afskærmning i kabler og stik. Det TDC-ejede selskab siger, at mange kunder bruger kabler og stik i en kvalitet, der er så dårlig, at æterbårne frekvenssignaler kan gå ind og forstyrre signalerne i kablerne.

I tv-indslaget fra TV2 Lorry lufter pressechef Ib Konrad Jensen fra YouSee muligheden for, at YouSee kunne lave endnu en kanalomlægning, så YouSee ikke sendte tv med samme frekvenser som busserne. Dén løsning har YouSee nu droppet.

"Teknisk set kunne det godt lade sig gøre, men hvis vi begynder på det, så vil det være en total omlægning en gang mere til gene for kunderne," siger Ib Konrad Jensen til ComON.

Han tilføjer, at YouSee har brug for den fulde frekvenskapacitet og altså ville blive nødt til at placere tv-kanaler i det pågældende frekvensområde. De skal bruge den fulde kapacitet til deres mange tv-kanaler og de forskellige versioner af kanalerne. Nogle tv-kanaler sender YouSee således både digitalt og analogt og i HD-kvalitet - og så er der brug for ekstra kapacitet til krypterede on demand-kanaler. Han medgiver dog, at det er en anelse uheldigt, at YouSee har placeret de populære tv-kanaler i frekvensområdet.

"Hvis vi havde vidst, at der var de problemer, så ville vi måske ikke lige præcis lægge dé kanaler dér. Problemet havde været der alligevel, hvis vi havde lagt andre kanaler der, men der var måske ikke så mange, der havde opdaget det, fordi der var færre, der ville have set dem," siger Ib Konrad Jensen.

Han meddeler, at YouSee ikke har oplevet, at kunder har klaget over frekvensforurening fra andet end de københavnske busser. Således har han ikke hørt om, at tetra-signaler fra eksempelvis politibiler skulle have givet sort skærm i en slem grad.

YouSee  forventer, at der fortsat vil være forskellige problemer med, at æterbårne signaler kan forstyrre tv-signalerne, hvis kabler og stik er dårligt afskærmet. Selskabet henviser til den kommende LTE-auktion over frekvenser i 800 MHz-båndet, som ligger nær de samme frekvenser, som kabel-tv sendes med. Kabel-tv-selskaberne har offentligt - blandt andet over for ComON - givet udtryk for deres frygt for, at det superhurtige bredbånd kan give flimmer på flere kanaler.

YouSee har etableret en frivillig mærkningsordning, YouSee Ready, for producenter af kabler og stik, som skal tjene som guide for forbrugerne. Komponenter med dette mærke er testet til at være tilstrækkeligt afskærmet, og de kan købes i mange radio- og tv-forhandlere samt i byggemarkeder.

Selv om YouSee siger, at tv-flimmer er kommet for at blive, så oplever IT- og Telestyrelsens støjkontor, at de får færre klager over frekvensstøj nu end tidligere. Du kan læse hvorfor her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere