Artikel top billede

DNS-spærring af ulovlige medicin-sider splitter folketinget

Lovforslag om DNS-spærring skaber intern uenighed på Christiansborg.

Hjemmesider, der sælger ulovlig medicin til danskere, kan se frem til at blive blokeret.

Det er den foreløbige status på det lovforslag, som i øjeblikket behandles i sundhedsudvalget.

Lovforslaget, som ComON første gang omtalte sidste år, skal stramme op på lægemiddelloven. Det vil sige, at forhandlere af medicin på nettet skal søge tilladelser. Hvis de ikke har de fornødne tilladelser, skal der laves DNS-spærringer, så danskere ikke umiddelbart kan besøge hjemmesiderne. Præcis det samme redskab, som i Danmark er blevet brugt til at spærre for adgangen til den kontroversielle musikside Allofmp3, Pirate Bay og ulovlige spilsider.

Lovforslaget har været gennem 1. behandling i sundhedsudvalget, og både Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ser gerne forslaget vedtaget uden ændringer.

Tilhængere af DNS-spærringen hævder, at selv om spærringen meget let kan omgås, så sender den et tydeligt signal til brugerne af hjemmesiden om, at de handler med en ulovlig side.

Modstandere af DNS-spærringer mener derimod, at DNS-spærringer er et skråplan, hvor beslutninger foretages uden for domstolene.

Af samme årsag har DF, der altså støtter forslaget, udvist bekymring ved, at man i fremtiden vil pålægge internetudbydere at blokere for adgangen til hjemmesider uden en dommers afgørelse.


Venstre-medlem uenig

Enhedslisten vil ikke støtte forslaget, så længe DNS-spærringen indgår. Derfor har partiet opfordret udvalget til at vedtage lovforslaget med den eneste ændring, at DNS-spærringen pilles ud. Det forslag støtter Socialdemokraterne, SF og De Radikale.

De tre partierne savner ifølge betænkningen "en gennemgående principiel diskussion af blokering af adgang til hjemmesider". Partierne frygter en retlig glidebane, hvis DNS-spærringer altid hives op af hatten som løsning på problemer på nettet. De fire partier erkender, at man skal gøre alt for at håndhæve den gældende lov både online og offline, men "vi skal samtidig også være bevidste om at beskytte borgernes retssikkerhed," lyder det i betænkningen.

Det synspunkt deler de med Venstre-manden Michael Aarestrup Jensen.

"Jeg har tidligere sagt, at vi bevæger os ud på et skråplan af format, hvis vi bliver ved med at indføre de her spærringer. Hvis vi gør det her, så kan vi også gøre det mange andre steder, og så begynder vi at blive en form for overdommer. Og lad os nu skære det her problem helt ind til benet. Hvis en forbruger går ud og bestiller piller på en eller anden hjemmeside, så bør han være klar over risikoen. Og hvis ikke - så er det altså vores vidensniveau, vi skal hæve i stedet for," siger Michael Aarestrup til ComON.

"Jeg får da også en masse spændende tilbud i min spam-mappe hver dag, men dem lader jeg da bare ligge i min spambakke."

Forslaget skal nu i 2. og 3. behandling. Hvis alle medlemmer af regeringspartierne og DF stemmer for, bliver det vedtaget inklusiv den kontroversielle DNS-spærring.

Skal vi forvente, at du stemmer som resten af partiet?

"Nu er det ikke min stemme, der får afgørende betydning. Men jeg kæmper generelt for så lidt regulering som muligt, så det vil jeg fortsætte med at gøre på de indre linjer. Men hvordan jeg stemmer, det må i vente i spænding med at finde ud af," siger Michael Aarestrup Jensen (V), der håber at kunne påvirke sine partifæller, inden forslaget skal vedtages.


Det er en frivillig ordning - som vi kan tage i retten

I et tidligere svar til udvalget har sundhedsminister Bertel Haarder understreget, at han ikke mener, at internetleverandører som TDC og Telia bliver tvunget til at lukke for adgangen til hjemmeside - uden at få sagen prøvet ved en domstol.

"Jeg vil gerne understrege, at Lægemiddelstyrelsen alene kan opfordre en internetudbyder til at blokere for adgangen til en hjemmeside, hvorfra der sker ulovlig forhandling af lægemidler. Det står således internetudbyderen helt frit, om han ønsker at følge Lægemiddelstyrelsens opfordring," skriver sundhedsministeren i sit svar og fortsætter:

"Ønsker en internetudbyder...ikke at følge styrelsens opfordring, vil styrelsen kunne indlede en retssag mod internetudbyderen. Det vil herefter være op til domstolene at afgøre, om adgangen til hjemmesiden skal blokeres," siger ministeren, som dog forventer, at internetudbyderne ad frivillighedens vej vil blokere ønskede sider.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Efter et års forsinkelse: DR skruer markant op for billedkvaliteten på DRTV - vil sende dobbelt så mange billeder som tidligere
Da hele fodbolddanmark mandag så det danske landsholds 4-1 sejr over Rusland skete det i en markant højere kvalitet for manges vedkommende, end de er vant til. DR har nemlig fordoblet kvaliteten på streamingtjenesten DRTV.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.