Den danske it-branche er ude i et stormvejr. En stikprøve af 200 mindre it-virksomheder viser at tre ud af fire ikke tjener penge. En tredjedel har for lille egenkapital i forhold til lovens krav.
Tallene er samlet af den selvstændige it-konsulent Uffe Krogh, som mener at et skift i it-kundernes efterspørgsel fra teknologi til rationalisering er en af forklaringerne. Markedet er ændret fra produktsalg til rådgivning.
»Den udvikling omfatter stort set alle virksomheder, der beskæftiger sig med salg af it-løsninger. Der er en god forståelse for teknologien. Det kniber mere når varen skal markedsføres overfor kunderne. Men det nytter ikke at man bruger sin taletid med at præsentere teknologi og specialistuddannelser. It er et rationaliserings-værktøj og kunderne vil vide hvad de får ud af investeringen. Først når man har bevist det, er det tid til at demonstere sine tekniske færdigheder,« siger Uffe Krogh.
I de små virksomheder kan økonomien være for stram til strategiske overvejelser og større omlægninger. Men Uffe Krogh mener at løsningen er at forbedre uddannelsen, ikke mindst for sælgerne.
»Vi ser forandring og en ny forståelse af virksomheders fremtid som det vigtigste. Men det kommer ikke af sig selv. Vi ser på en branche med brug for hjælp. Hvis ikke vi får en styrkelse af salgsleddet, er der fare for at antallet af konkurser vil stige voldsomt og det kan ramme mange tusinde danskeres privatøkonomi,« siger Uffe Krogh.