Betalingsstandsningen hos Midt-vest Bredbånd blev blandt andet begrundet med, at teleselskaberne allerede i dag kan sælge hurtige og billige forbindelser, som piller glansen af elselskabernes argumenter om, at kun de er garant for stabile, hurtige forbindelser i fremtiden.
Senere i år vil Yousee gøre konkurrencesituationen endnu hårdere.
Vicedirektør Uld Lund i Yousee siger til Børsen, at forbindelser på 100 mbit/s bliver tilgængelige for firmaets kunder i år. Allerede nu skulle 90 procent af netværket være gearet til de høje hastigheder.
Udfordringen lader ikke længere til at ligge i at bringe hastighederne ud til kunderne, men at mange kunder simpelthen ikke har behovet eller udstyret til at drage nytte af så hurtige forbindelser.
Det kan Stofa fortælle med om. Allerede ved overgangen til 2007 lovede selskabet, at forbindelser på 100 mbit/s var på vej til forbrugerne.
Dags dato er der dog stadig ingen mulighed for at bestille hastigheder af den karakter på Stofas hjemmeside. Men Stofa sidder klar i kulissen, hvis kunderne skulle begynde at efterspørge det.
»Til sommer går vi ud og tilbyder 50 mbit/s og ser markedets reaktion an. Men hvis kunderne i løbet af året skulle begynde at efterspørge de meget hurtige hastigheder, så har vi teknologien og er klar til at skrue op for hastighederne,« siger kommunikationschef Jesper Maack hos Stofa med henvisning til Docsis 3.0-standarden, som firmaet har udrullet de senere år.
Docsis 3.0-standarden kan i teorien gøre det muligt at levere bredbåndshastigheder på op til 400 mbit/s via kabelnettet.
Også Yousees umiddelbare konkurrenter blandt teleselskaberne ser ikke nogen grund til at konkurrere på de lynhurtige forbindelser endnu.
Hos Cybercity forventer man, at forbindelsen 20 mbit/s vil være nok til mange indtil videre. Det er også den højeste hastighed hos selskaberne Fullrate og Perspektiv Bredbånd. Internetselskabet ComX lancerede dog i sidste uge en forbindelse på 60/60 mbit/s.
Nu skal vi lige huske kvaliteten
Hos elselskaberne føler man sig dog ikke kørt ud på et side spor.
»Det er godt nok, at vi nu ikke kun snakker pris, pris, pris. Nu snakker vi også hastighed - men i den forbindelse er det relevant at snakke om kvalitet,« siger Christian Berg, chefkonsulent hos Dansk Energi.
Han mener nemlig, at teleselskaberne sammenligner æbler og pærer, når de annoncerer for de tilsyneladende lynhurtige forbindelser. Det pegede Forbrugerombudsmanden også på sidset år, hvor han kom rem til, at 15 internetleverandører storts set alle markedsførte mere end hvad der blev leveret.
»Det her (TDCs udmelding) aktualiserer bare behovet for at kigge på kvaliteten, af det der leveres. For det er på det område, at vi kan differentiere os - nemlig med garanterede hastigheder,« siger Christian Berg.
Han peger på, at en forbindelse på 50 mbit/s hos TDC reelt kun er 20 mbit/s og en tilsvarende forbindelse på 20 mbit/s reelt set kun er 10.
Han håber, at telestyrelsen også vil tage fat på den diskussion, som Forbrugerombudsmanden har startet.