Fagforeningen HK/Privat kræver en politisk indsats for at forebygge den truende mangel på it-arbejdskraft i Danmark. Antallet af ansøgere til de videregående it-uddannelser er faldende samtidig med, at regeringen igennem fem år har satset på at gøre Danmark til verdens førende it-nation.
»Allerede i 2001 påpegede man mangelen på it-arbejdskraft. Den daværende regering sikrede oprettelsen af IT-højskolerne, nu IT-universitetet, øst og vest for Storebælt. Men der er ikke blevet fulgt op på problemerne, selvom alle vidste, at manglen på it-arbejdskraft kun ville blive større,« siger Leif Limkilde Bloch, it-konsulent i HK/Privat, der organiserer knapt 17.000 it-folk i SamData.
Især datalogiuddannelserne er hårdt ramt med et fald i antallet af ansøgere på 25 procent i det sidste år.
»Det er sørgeligt at se, at vi taber kapløbet om de højtuddannede arbejdspladser. Det er lige præcis på det område, at vi burde være i front. Men det kræver en målrettet indsats, hvor man sætter fokus på it-uddannelserne. Og der har regeringen altså gjort alt for lidt,« siger Leif Limkilde Bloch.
Han opfordrer til at man gennem kampagner forsøger at ændre billedet af it-branchen som en flok nørder, der sidder og laver indviklede matematiske programmeringsopgaver.
»Der findes masser af både spændende og kreative job for dem, der har taget en it-uddannelse. Man kan sætte fokus på mulighederne inden for underholdnings- og oplevelses-økonomien, som for eksempel multimedie-designer uddannelsen eller spilbranchen, der er i kraftig vækst,« siger Leif Limkilde Bloch.