Nødtelefoner frasorterer trafikstøjen

Selvom næsten alle efterhånden har en mobiltelefon bliver de gamle nødtelefoner ved de danske motorveje fortsat bevaret og videreudviklet. De nyeste kan endda frasortere støjen fra motorvejen.

Mens de gamle telefonbokse efterhånden er ved at forsvinde fra gadebilledet lever nødtelefonerne langs de danske motorveje stadig i bedste velgående. Selvom næsten alle efterhånden har en mobiltelefon bliver nettet af nødtelefoner fortsat bevaret og udbygget. De nyeste modeller kan endda frasortere støjen fra motorvejen og flyttes rundt.

I løbet af få år er antallet af opkald fra nødtelefoner faldet fra ca. 50 om dagen til ca. 15. De fleste danske bilister ringer efter hjælp fra mobiltelefoner, mens de udenlandske trafikanter er mere tilbøjelige til at gå til den nærmeste nødtelefon.

En undersøgelse viser at 70 procent af bilisterne ønsker at beholde nødtelefonerne, fortæller Vejdirektoratet.

»Nødtelefonerne giver tryghed for bilisterne. Det er rart at vide, at der er en anden mulighed, hvis nu mobilen er løbet tør for batteri. Desuden har nødtelefonerne den fordel, at vi kan se, nøjagtigt hvor bilisten ringer fra. Det kan godt være svært for bilisten at forklare, især ved motorvejs-sammenfletninger. Og bliver et redningskøretøj sendt af sted i det forkerte spor i den gale retning, kan det koste store forsinkelser,« siger Niels Erling Larsen, distriktschef i Vejdirektoratet.

Der står mere end 1.100 nødtelefoner langs de danske motorveje, placeret med en afstand på to kilometer. De nyeste af slagsen er designet som en firkantet stolpe med en teleslynge til hørehæmmede.

»Tidligere var det svært at føre en samtale i en nødtelefon klods op og ned ad en trafikeret motorvej. Den nye type af telefon kan 'lære', hvordan baggrundsstøjen lyder og sorterer larmen fra, så tale går klart igennem,« siger Gorm Max Hansen, direktør i Bravida, der står for salg og drift af nødtelefonerne.

De nyeste 100 nødtelefoner fra Bravida, der kan frasortere støj, står på strækningen Århus-Herning, Ringsted-Sorø og på Motorring 3 omkring København.

Telefonstolpen kan køre på batteri og gå på mobilnettet, og kan derfor sættes op og flyttes rundt, uden at der skal graves kabler ned.

For alle nødtelefoner gælder det, at døve, som ellers ikke kan bruge telefonen, kan finde et SMS-nummer på nødtelefonen. De kan sende en SMS-besked fra deres egen mobiltelefon og blive lokaliseret af Vejdirektoratets TrafikInformationsCenter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere