Artikel top billede

Elon Musk: SpaceX er billigere end Kina

It-milliardæren forsvarer nu sit store rumeventyr. Vi kan sende fragt ud i rummet billigere end Kina, hævder han.

I søndags kunne ComON fortælle om it-milliardæren Elon Musk, der forventer at sende et menneske til Mars inden for de næste 10-20 år. Hans firma SpaceX har dog også været udsat for kritik – mange skeptikere tror ikke på, at rumfirmaet kan overholde sine egne ambitiøse mål. Det har nu fået Elon Musk til at tage til genmæle i et indlæg på SpaceX-hjemmesiden, som indeholder flere interessante oplysninger om priserne for at sende fragt ud i rummet.

PayPal-stifteren understreger også med stor tilfredshed, at det privatejede SpaceX i øjeblikket er billigere end Kina.

”En embedsmand fra den kinesiske regering bemærkede i sidste måned, at SpaceX i øjeblikket har de bedste priser for opsendelser i hele verden, og de forventer heller ikke at de kan slå dem. Det er et klart eksempel på, at amerikansk innovation slår billig arbejdskraft fra udlandet,” skriver Musk.

SpaceX gennemførte sin første vellykkede raketopsendelse i 2008, hvor en Falcon 1 raket blev sendt op fra en lille ø i Stillehavet. De to første opsendelser i marts 2006 og marts 2007 blev en fiasko, og i 2008 gik den første 21,3 meter lange og 27,7 tons tunge raket tabt allerede to minutter og 20 sekunder efter start.

Men den anden opsendelse i 2008 var altså vellykket og SpaceX har nu udviklet en større Falcon 9 raket, som kan transportere tungere satellitter og rumkapsler ud i verdensrummet. I december sidste år kunne firmaet fejre opsendelsen af den første kommercielle rumkapsel, Dragon.

Elon Musk fortæller nu at prisen for en Falcon 9 opsendelse er 54 millioner dollar. Det er altså den pris, som kunderne skal betale for at sende fragt op. Der er indgået en kontrakt med NASA om at flyve 12 missioner til den internationale rumstation ISS med Dragon rumkapslen, og her er prisen på 133 mio. dollar pr. mission.

Denne pris inkluderer så omkostningerne til selve Falcon 9 opsendelsen, Dragon kapslen, kontrol, vedligeholdelse og integration med ISS' systemer. Hvis omkostningerne ender med at blive større end ventet, lander ekstraregningen hos SpaceX. Så det er altså det private firma og ikke NASA, der bærer risikoen.

Musk fortæller også at SpaceX har brugt mindre end 800 millioner dollar siden firmaet blev stiftet. Pengene er brugt til at udvikle de første raketter og rumkapslen, og til at bygge opsendelsesramper på tre baser.

Han er også stolt over, at Falcon 9 er udviklet helt fra bunden på mindre end fem år for 300 mio. dollar.

Desuden påstår Musk, at SpaceX trods de store udviklingsomkostninger har haft overskud siden 2007 og der er allerede skrevet kontrakt på 40 opsendelser til en værdi af tre milliarder dollar.

SpaceX udvikler også en afløser for rumfærgen og en kraftigere raket, der skal bruges til missioner til Mars. Allerede om tre år forventer Musk at kunne sende det første menneske ud i rummet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere