Elon Musk: SpaceX er billigere end Kina

It-milliardæren forsvarer nu sit store rumeventyr. Vi kan sende fragt ud i rummet billigere end Kina, hævder han.

I søndags kunne ComON fortælle om it-milliardæren Elon Musk, der forventer at sende et menneske til Mars inden for de næste 10-20 år. Hans firma SpaceX har dog også været udsat for kritik – mange skeptikere tror ikke på, at rumfirmaet kan overholde sine egne ambitiøse mål. Det har nu fået Elon Musk til at tage til genmæle i et indlæg på SpaceX-hjemmesiden, som indeholder flere interessante oplysninger om priserne for at sende fragt ud i rummet.

PayPal-stifteren understreger også med stor tilfredshed, at det privatejede SpaceX i øjeblikket er billigere end Kina.

”En embedsmand fra den kinesiske regering bemærkede i sidste måned, at SpaceX i øjeblikket har de bedste priser for opsendelser i hele verden, og de forventer heller ikke at de kan slå dem. Det er et klart eksempel på, at amerikansk innovation slår billig arbejdskraft fra udlandet,” skriver Musk.

SpaceX gennemførte sin første vellykkede raketopsendelse i 2008, hvor en Falcon 1 raket blev sendt op fra en lille ø i Stillehavet. De to første opsendelser i marts 2006 og marts 2007 blev en fiasko, og i 2008 gik den første 21,3 meter lange og 27,7 tons tunge raket tabt allerede to minutter og 20 sekunder efter start.

Men den anden opsendelse i 2008 var altså vellykket og SpaceX har nu udviklet en større Falcon 9 raket, som kan transportere tungere satellitter og rumkapsler ud i verdensrummet. I december sidste år kunne firmaet fejre opsendelsen af den første kommercielle rumkapsel, Dragon.

Elon Musk fortæller nu at prisen for en Falcon 9 opsendelse er 54 millioner dollar. Det er altså den pris, som kunderne skal betale for at sende fragt op. Der er indgået en kontrakt med NASA om at flyve 12 missioner til den internationale rumstation ISS med Dragon rumkapslen, og her er prisen på 133 mio. dollar pr. mission.

Denne pris inkluderer så omkostningerne til selve Falcon 9 opsendelsen, Dragon kapslen, kontrol, vedligeholdelse og integration med ISS' systemer. Hvis omkostningerne ender med at blive større end ventet, lander ekstraregningen hos SpaceX. Så det er altså det private firma og ikke NASA, der bærer risikoen.

Musk fortæller også at SpaceX har brugt mindre end 800 millioner dollar siden firmaet blev stiftet. Pengene er brugt til at udvikle de første raketter og rumkapslen, og til at bygge opsendelsesramper på tre baser.

Han er også stolt over, at Falcon 9 er udviklet helt fra bunden på mindre end fem år for 300 mio. dollar.

Desuden påstår Musk, at SpaceX trods de store udviklingsomkostninger har haft overskud siden 2007 og der er allerede skrevet kontrakt på 40 opsendelser til en værdi af tre milliarder dollar.

SpaceX udvikler også en afløser for rumfærgen og en kraftigere raket, der skal bruges til missioner til Mars. Allerede om tre år forventer Musk at kunne sende det første menneske ud i rummet.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Staten får kæmperabat på over 360 millioner på nyt toldsystem fra Netcompany og Intrasoft: Her er den endelige pris
Netcompany og Intrasoft har barberet prisen for kommende toldsystem ned med over 360 millioner kroner. Det er mere end en halvering af udbudsprisen. Tjek prisen her.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.